Πάνω από έξι χρόνια είχαν να συναντηθούν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αλέξης Τσίπρας και η χθεσινή συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… ιστορική.
Ηταν το μακρινό 2016 όταν… αίφνης, ο οικονομικός εισαγγελέας έκανε έφοδο στο γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη. Αξιοπερίεργο; Την έφοδο κάλυψαν γνωστοί… ερευνητικοί δημοσιογράφοι που είχαν ενημερωθεί να σπεύσουν στο γραφείο της κ. Λίνας Νικολοπούλου – Στουρνάρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να βάλουν φυλακή τον Γ. Στουρνάρα, τον έψαξαν μέχρι εκεί που δεν παίρνει, τον συμπεριέλαβαν στη δικογραφία για τη Novartis, προσπάθησαν να τον εξαναγκάσουν σε ατιμωτική παραίτηση κατά την περίοδο 2016-2019.
Η… έχθρα μόνο από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει βέβαια από το 2012 όταν ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ποιος ξεχνά βέβαια το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα εκτός του ευρώ, όταν χρεοκόπησε επί της ουσίας, αλλά ακόμη και τότε βρήκε τη λύση η ΤτΕ και τα χρήματα για να αποπληρωθεί μια δόση;
Και ποιος ξεχνά τις επιθέσεις σε βάρος του κ. Στουρνάρα από στελέχη δίπλα στον κ. Τσίπρα; Ούτε μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει στο βιβλίο του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους συνεργάτες του πως το πρώτο που θα έκανε όταν θα γινόταν πρωθυπουργός, θα ήταν «να διώξει με τις κλωτσιές» τον διοικητή της ΤτΕ.
Γιατί τότε τον θεωρούσαν εμπόδιο στη… σκληρή διαπραγμάτευση που ήθελαν να κάνουν με την τρόικα.
Τι δεν συγχώρησαν στον Στουρνάρα
Η πιο σκληρή σύγκρουση, όμως, που… ενεργοποίησε και τον οικονομικό εισαγγελέα κατά της Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα, ήταν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης εμπόδισε τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για μετατροπή της Τράπεζας Αττικής ουσιαστικά σε… SYRIZA Bank για να έχουν ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίες.
Και δεν συγχώρησαν βεβαίως ποτέ στον Γ. Στουρνάρα το πόρισμα που έβγαλε και το οποίο έλεγε ότι η «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε στην Ελλάδα 86 δις ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Γ. Στουρνάρας δεν είχε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς οι επιθέσεις ήταν καθημερινές, με πιο σοβαρό επεισόδιο την καταγραφή από τον Π. Πολάκη, της συνομιλίας που είχε για το δάνειό του με τον κεντρικό τραπεζίτη. Μια καταγραφή που δημοσιεύτηκε στο Ντοκουμέντο και οι δύο τους βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια.
Το ωραίο κτίριο και η ατάκα του διοικητή
Επειτα από έξι χρόνια λοιπόν, Στουρνάρας και Τσίπρας συναντήθηκαν έχοντας πλέον όχι έναν «κοινό φίλο», τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά δύο, και τον Γ. Χουλιαράκη ο οποίος είναι σύμβουλος στην ΤτΕ αλλά και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό του ζήτησαν να καθίσει ανάμεσά τους.
Και η συνάντηση χθες παρουσία και της Εφης Αχτσιόγλου και του Μ. Καλογήρου και του Αλ. Χαρίτση, έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Πάντα ευγενής ο διοικητής της ΤτΕ, υποδέχθηκε τους υψηλούς καλεσμένους στο κτίριο της ΤτΕ, όπου κι έγινε ένας μίνι διάλογος ενδεικτικός των όσων έχουν προηγηθεί.
«Α, πολύ ωραίο κτίριο, δεν θυμόμουν ότι είναι τόσο ωραίο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Για να απαντήσει με νόημα ο Γιάννης Στουρνάρας: «Εχεις να έρθεις και καιρό…»
Το πρώτο βήμα για… γόνιμη συνεργασία
Για το τι συζήτησαν επί τρεις ώρες, είναι γνωστά πάνω – κάτω. Και μην περιμένετε… συγγνώμες και άλλα τέτοια, για όσα έγιναν στο παρελθόν. Πιο… τεχνοκρατική ήταν η συνάντηση, αλλά το κλίμα ήταν καλό. Κι όταν είπε ο Αλέξης Τσίπρας «έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, κι αυτό είναι το πρώτο βήμα», τι να υποθέσουμε ότι εννοεί με το πρώτο βήμα; Πως αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν νέους διωγμούς αλλά θα συνεργαστούν άψογα… Τα μαχαίρια μπήκαν στα θηκάρια με απλά λόγια.
Πάντως, όλοι οι διευθυντές της ΤτΕ ήταν εκεί για να κάνουν εκτενή ανάλυση των πεδίων δράσης τους και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που είχε ο πρόεδρος και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και κράτησε τόσες ώρες η συνάντηση, δεν ήταν λόγω του… Αγίου Βαλεντίνου…
Όπως μας έλεγαν χθες, στον ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στο ιδιωτικό χρέος και τι μπορεί να γίνει με αυτό. Φυσικά στους πλειστηριασμούς, μετά και την έκδοση του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου, αλλά και στο πεδίο δράσης των funds και των servicers.
Και η εκτενής δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση ήταν ενδεικτική. Έχουμε σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων – Με το τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια – Η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι ανεκτή, να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού – Πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών σε μετόχους των τραπεζών.
Οι κρεατοφάγοι και οι υψηλοί τζίροι
Ποτέ δεν καταλάβαμε αυτή την μανία με την Τσικνοπέμπτη. Εντάξει, έθιμα είναι και τα τηρούμε, αλλά είχε νόημα κάποτε που το κρέας οι οικογένειες το έτρωγαν κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.
Τώρα που τρώμε 4 και 5 φορές την εβδομάδα ενώ έχει κατακλυστεί η χώρα από ψησταριές, τι νόημα έχει;
Για να αντιληφθεί κανείς, όμως, ότι είμαστε χώρα κρεατοφάγων, ένα θα σας πούμε. Με βάση παλαιότερες έρευνες, το 2009 στην Ελλάδα της… μεσογειακής διατροφής κάθε Ελληνας κατανάλωνε 75 κιλά ετησίως. Ποιος τρώει περισσότερο κρέας από εμάς; ΗΠΑ με 120 κιλά ο καθένας, Λουξεμβούργο και Αυστρία με περισσότερα από 100 κιλά.
Η ουσία, πάντως, είναι πως η Τσικνοπέμπτη γεμίζει τα ταμεία των κρεοπωλείων και των σουβλατζήδικων. Οι τζίροι θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί κι έτσι οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να καλύψουν κάποια από τα ιδιαίτερα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που έχουν λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στον κλάδο φαρμάκου
Συνεχίζεται το «σαφάρι» των ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της νευραλγικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Χθες διενήργησε αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στον κλάδο παραγωγής, προμήθειας και διανομής φαρμάκων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας αναφορικά με αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά, ωστόσο αυτό δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.
Αυξημένο επίδομα σε τελωνειακούς
Στην προσαύξηση του επιδόματος των υπαλλήλων Τελωνείων, ΔΟΥ και χημικών υπηρεσιών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές προχώρησε η ΑΑΔΕ. Με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή οι παραμεθόριες υπηρεσίες κατατάχθηκαν, με αντικειμενικά κριτήρια, σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται τα Τελωνεία της Κρυσταλλοπηγής, των Ευζώνων, των Κήπων, της Κακαβιάς, του Καστελλόριζου κ.ά., με τους υπαλλήλους να λαμβάνουν μηνιαία προσαυξημένο επίδομα 400 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία με προσαυξημένο επίδομα 200 ευρώ βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Τελωνεία της Κω, της Ορεστιάδας κ.ά., ενώ στην τρίτη κατηγορία με προσαυξημένο επίδομα 100 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι στα Τελωνεία της Σάμου, της Ρόδου κ.ά.
Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της EE επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο. Η οδηγία διευκρινίζει ότι τα κράτη – μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας Αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός. Οι συμφωνίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαφάνεια των επικείμενων έργων στο δίκτυο σιδηροδρομικής υποδομής. Παρά τις ανταλλαγές επιστολών μεταξύ της Επιτροπής και της Ελλάδας, οι εθνικές Αρχές εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει και δημοσιεύσει τη συμβατική συμφωνία τους με τον ΟΣΕ, τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής.
Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου
Με ένα ειδικό σήμα που θα χορηγεί το υπουργείο Τουρισμού και θα πιστοποιεί ότι κάποιο ζυθοποιείο είναι επισκέψιμο, ξεκινά τα πρώτα του βήματα ο ζυθοτουρισμός στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του οινοτουρισμού. Το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου θα χορηγείται αρχικά στα ζυθοποιεία εκείνα που θα διαθέτουν χώρους εστίασης και εκδηλώσεων, καθώς και χώρους για τα ΑμεΑ. Στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις παραγωγής μπίρας θα μπορούν να ενταχθούν και χώροι φιλοξενίας.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα