Ξαφνική, σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων – ενώ στην Ευρωζωνη αυξάνονται- με την τάση αυτή να ενισχύει τα σενάρια πως «ψήνονται» οι συνθήκες για να επιχειρήσει το ελληνικό δημόσιο τη νέα έξοδο στις αγορές.
Ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο να επιλέξει να δανειστεί πριν την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις αρχές Μαρτίου. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια προκαλώντας έτσι νέες αυξήσεις στις αποδόσεις.
«Θωρακίζεται» η ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ, Κίνα – Ανάχωμα το ψηφιακό ευρώ
Εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει δύο, ενδεχομένως, νέες εξόδους στις αγορές μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να «προλάβει» τις εκλογές. Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κοντά στα 40 δισ. Ευρώ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα έχει στόχο να δώσει το παρόν στις αγορές έως τη άνοιξη. Στο βασικό σχεδιασμό είναι να προβεί σε εκδόσεις ομολόγων πριν τις κάλπες, με τα «στοιχήματα» μεταξύ των αναλυτών να δίνουν πιθανές ημερομηνίες τον Φεβρουάριο και τον προσεχή Μάρτιο.
Πέφτουν τα ελληνικά, ανεβαίνει η Ευρώπη
Το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό, ενώ η απόδοση της διετίας, αλλά και της 5ετίας καταγράφει, από χθες, σημαντική πτώση. Αντιστοιχα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης διετούς διάρκειας, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν ακόμα πολύ από την ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας της Γερμανίας, τα οποία είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της επιτοκιακής πολιτικής, διαμορφώθηκαν στο 2,891% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Η απόδοση του διετούς τίτλου της Ιταλίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012 στο 3,465%, αυξημένη κατά 6 bps σε μία ημέρα. O ελληνικός τίτλος διετούς διάρκειας διαμορφώνεται στο 3,2%, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο ποσοστό από τον ιταλικό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα 10ετή ομόλογια με το ελληνικό spread να κινείται στο 178 έναντι 186 του ιταλικού.
Αργά την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές, επαναλαμβάνοντας τις πιο πρόσφατες οδηγίες της τράπεζας. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου.
Ο σχεδιασμός ενόψει εκλογών
Οι προσεχείς εκλογές πρόκειται να πατήσουν “παύση” στον κρατικό δανεισμό και έτσι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία έκδοση του ελληνικού δημοσίου θα διενεργηθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αναλυτές η επόμενη έξοδος πιθανότητα να πραγματοποιηθεί προς το δεύτερο τρίμηνο.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο νέος δανεισμός θα με πενταετές τίτλο για την άντληση τνός ποσού 1- 2 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στη συνέχεια μάλλον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση μακράς διάρκειας έκδοση (15 ή 30 ετών διάρκεια). Επίσης, μετά το δεύτερο μισό του έτους η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει την έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου.
Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο, όσο και από τις εκλογές του Απριλίου.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις
Ήδη, τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με τη έκδοση 10 ετους ομολογου, κατά την οποία άντλησε 3,5 δισ. Ευρώ. Είναι ένα ποσό σημαντικό καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου, δηλαδη τα 7 δισ. Ευρώ που προγραμματίζει για όλο το 2023.
Κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας με την έκδοση 10ετους, οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό χαρτί ήταν περιζήτητο και η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 22 δισ. Και μείωσαν το επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,4%.
Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch από ΒΒ σε ΒΒ+, όπως επίσης τα θετικά σχόλια για την δημοσιονομική πορεία, δημιουργούν ένα εξτρα θετικό κλίμα στις αγορες. Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί εκ νέου, γεμίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα σε πάνω από 40 δις. Με ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλαρι η χώρα πάει σε εκλογές, και επίσης με τον χώρο που δημιουργείται, στην οικονομία, η κυβέρνηση να μπορεί να το «μοιράσει» στην κοινωνία χωρίς να προκαλέσει αναταραχή τις αγορες.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Έριξαν και τις αγορές της Ευρώπης τα αμερικανικά στοιχεία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ροκάνισαν σημαντικά τα κέρδη μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Βουτιά φέρνει στη Wall Street η… ισχυρή αγορά εργασίας
Tα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από την αγορά εργασίας μπορεί και να οδηγήσουν τη Fed να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου