Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ευφυίας και των απολαβών;
Μόνο ως έναν βαθμό, είναι η απάντηση σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινωνιολογική Επιθεώρηση τον Ιανουάριο, η οποία πάντως παρουσιάζει αρκετούς περιορισμούς καθώς το δείγμα της προέρχεται μόνο από άρρενες Σουηδούς.
Απασχόληση: Παγωμένες οι μέσες αμοιβές παρά την αύξηση των κατώτατων μισθών
Η έρευνα εντόπισε το «ταβάνι» των καλύτερων απολαβών λόγω ευφυίας στα 57.300 δολάρια ετησίως. Πέρα από αυτό το σημείο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντιστοιχία αυτή παύει να ισχύει, αφού τα στελέχη που βρίσκονται στο κορυφαίο 1% των απολαβών σημειώνουν ελαφρώς χειρότερη βαθμολογία από εκείνους που βρίσκονται στην εισοδηματική βαθμίδα ακριβώς από κάτω τους.
«Δεν βρίσκουμε καμία απόδειξη ότι όσοι έχουν κορυφαίες θέσεις εργασίας που πληρώνουν εξαιρετικούς μισθούς είναι πιο άξιοι από εκείνους που κερδίζουν μόνο τους μισούς μισθούς», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης, της οποίας ηγήθηκε ο Marc Keuschnigg, ανώτερος αναπληρωτής καθηγητής αναλυτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας.
«Η ακραία επαγγελματική επιτυχία είναι πιο πιθανό να οφείλεται στους οικογενειακούς πόρους ή στην τύχη παρά στην ικανότητα», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.
Η μελέτη
Η μελέτη ανέλυσε τη γνωστική ικανότητα 59.387 ανδρών σουηδικής καταγωγής στην ηλικία των 18 ή 19 ετών και τις αποδοχές τους κατά τη διάρκεια ενός 11ετούς χρονικού διαστήματος μεταξύ των ηλικιών 35 και 45 ετών. Η έρευνα βασίστηκε σε ένα τυποποιημένο τεστ νοημοσύνης που έκαναν οι άνδρες στο πλαίσιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, το οποίο περιελάμβανε τεστ λεκτικής κατανόησης, τεχνικής αντίληψης, χωρικής ικανότητας και λογικής.
Οι γυναίκες και οι μετανάστες δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη επειδή η στρατιωτική θητεία δεν ήταν υποχρεωτική για τις ομάδες αυτές μεταξύ 1971-77 και 1980-99, όταν καταγράφηκαν τα αρχικά στοιχεία.
Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τις μη γνωστικές ικανότητες -όπως τα επίπεδα κινήτρων ή οι ανώτερες κοινωνικές δεξιότητες- που μπορεί να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να πετύχουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν επίσης άλλους περιορισμούς στην εργασία τους: Για παράδειγμα, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να μην επιλέγουν πάντα την πιο καλοπληρωμένη δουλειά αντί για έναν πιο ενδιαφέροντα ή ικανοποιητικό ρόλο.
Παρόλα αυτά, ο Keuschnigg θεωρεί την έλλειψη συσχέτισης μεταξύ ευφυΐας και μισθού σε υψηλά επίπεδα ως προειδοποιητικό σημάδι για την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των πιο πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας. Δεδομένου ότι η Σουηδία έχει ένα σχετικά μικρό εισοδηματικό χάσμα, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να το δούμε ακόμη περισσότερο σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη ή οι ΗΠΑ», είπε.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι κορυφαίοι εισοδηματίες έχουν συνέπειες για πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε. «Επομένως, ως κοινωνία μπορεί να θέλουμε να έχουμε τους σωστούς ανθρώπους σε αυτές τις κορυφαίες θέσεις».
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους