
Εναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινά η 59η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC). Θα παραστούν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, το μισό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, καθώς και ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Διάσκεψη του Μονάχου δίνει το πλαίσιο για «έναν απολογισμό, πού βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», είπε στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο ο νέος πρόεδρος της Διάσκεψης Κρίστοφ Χόισγκεν, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ και πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Είναι η πρώτη Διάσκεψη Ασφάλειας υπό τη δική του διεύθυνση και επισκιάζεται από την «πολιτισμική τομή», όπως χαρακτηρίζει ο Χόισγκεν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάστηκε η ρωσική επέμβαση από μια πλειοψηφία 143 χωρών. Ιδιαίτερα απογοητευμένος όμως είναι ο Χόισγκεν από τη στάση της Κίνας, που είχε συνυπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο έχει ενσωματωθεί στα ντοκουμέντα του ΟΗΕ και εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ως αντιστάθμισμα της παραίτησής της από τα ατομικά όπλα.
«Δεν είναι αντιπαράθεση Ανατολής – Δύσης, αλλά μάχη για την εφαρμογή των αρχών του ΟΗΕ», λέει ο Χόισγκεν.
Ηταν και παραμένει υποστηρικτής του εξοπλισμού της Ουκρανίας, θεωρεί καθυστερημένη την απόφαση για την προμήθεια βαρέων όπλων, θα έπρεπε να συγκροτηθεί νωρίτερα η ομάδα χωρών που δίνει τώρα τα Leopard στην Ουκρανία.
Οι εποχές που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν πρωταγωνιστές στη Διάσκεψη του Μονάχου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα είναι οι μεγάλοι απόντες. Επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν έχουν προσκληθεί στο Μόναχο.
Προσκλήθηκαν όμως εμβληματικές, αντικαθεστωτικές προσωπικότητες, όπως οι Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, Γκάρι Κασπάροφ και άλλοι ρώσοι εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών.
Το διπλό παιχνίδι, του τούρκου προέδρου
Η εθνικιστική επιθετικότητα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντάσσεται από τον πρόεδρο της Διάσκεψης του Μονάχου στα συμφραζόμενα του προεκλογικού του αγώνα και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει για την επανεκλογή του.
«Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και επειδή η δημοτικότητα του προέδρου ήταν σε πτωτική πορεία, τουλάχιστον μέχρι την τρομερή καταστροφή του σεισμού, ο Ερντογάν καταφεύγει στην εθνικιστική ρητορική και ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους», απαντά ο Κρίστοφ Χόισγκεν στα «ΝΕΑ» για τις κλιμακούμενες απειλές του Ερντογάν.
«Είναι μέρος του σχεδιασμού του Ερντογάν για να κερδίσει την επανεκλογή του», λέει ο Χόισγκεν. «Το έχουμε δει και στο παρελθόν – για τον Ερντογάν αυτό είναι κανονικότητα», συμπληρώνει.
Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση από προσπάθειες επίλυσης των διαφορών, τονίζει ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου.
Θυμίζει ότι «στην κρίση του Αιγαίου η Γερμανία μεσολάβησε στο παρελθόν να φτάσουν οι δύο πλευρές σε μία διευθέτηση».
Σήμερα, λέει, «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθεί κανείς από την αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης της διένεξης».
Ο Κρίστοφ Χόισγκεν μιλάει ανοιχτά και στιγματίζει το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν και της Αγκυρας στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Αφενός δέχεται την τιμητική διάκριση από τον ουκρανό πρόεδρο για την προμήθεια της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα drones», τονίζει, «αφετέρου γίνεται καταφύγιο ρώσων ολιγαρχών».


Latest News

ΕΕ: Με δύο ογκολογικά φάρμακα ξεκίνησε η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Η κοινή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη σε 30 μέρες από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων από την Επιτροπή

Γκαλερίστας στη Φλόριντα κατηγορείται για πώληση πλαστών έργων του Γουόρχολ
Ο Λέσλι Ρόμπερτς, ιδιοκτήτης της Miami Fine Art Gallery, που πωλούσε τους πλαστούς Άντι Γουόρχολ θα μπορούσε τώρα να περάσει μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.

Πώς έφτασε στην κορυφή το Minecraft Movie
Η προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft πέτυχε αυτό που ο κινηματογράφος πάντα θέλει: να πουλήσει μπόλικα εισιτήρια και να δελεάσει τους νέους στις αίθουσες

Γιατί το κοινό σνομπάρει τις πρωτότυπες ταινίες του Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ βγάζει νέες ταινίες βασισμένες σε φρέσκες ιδέες οι οποίες βυθίζονται στα ταμεία

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα