Το Ινστιτούτο ΕΝΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata, διεξήγαγε πολιτική έρευνα ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2023, από την οποία προκύπτουν τέσσερα ευρήματα που φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

Το πρώτο αφορά στην αυτοτοποθέτηση των πολιτών στον άξονα Α/Δ (0 Αριστερά και 10 Δεξιά), που διερευνά το ιδεολογικό υπόβαθρο των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Εκλογές 2023: Μεγάλες αλλαγές στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Όπως αναλύει ο επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ και συντονιστής κύκλου πολιτικής ανάλυσης του ΕΝΑ, Κώστας Ελευθερίου, για την Εφημερίδα των Συντακτών, για τα περισσότερα κόμματα η τάση από το 2019 ώς το 2023 αποκλίνει προς τις ακραίες τιμές.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ μετατοπίζονται ελαφρώς προς τα δεξιά (6,95 το 2019, 7,11 το 2023), οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάσιμοι κάτω του 3, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένουν στο μεταίχμιο του κεντροαριστερού τόξου, με ελαφριά κίνηση προς τα αριστερά, ενώ για αυτούς του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υπάρχουν σαφείς κινήσεις αριστερότερα.

Τι ψηφίζει η «πολυπόθητη» για τα κόμματα μεσαία τάξη

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το τι πιστεύουν οι πολίτες για τις κοινωνικές αναφορές κάθε κόμματος, φαίνεται ότι η ΝΔ υφίσταται στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως το κατεξοχήν κόμμα της ανώτερης (εισοδηματικά) τάξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα κατώτερων εισοδημάτων σε σχέση με τη ΝΔ, χωρίς πάντως να θεωρείται ως ο βασικός εκφραστής τους – αυτό το μοιράζεται με το ΚΚΕ.

Ως προς τη μεσαία τάξη, την οποία «διεκδικεί» όλο το πολιτικό μας σύστημα, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες: Το 33% προκρίνει τη ΝΔ και το 29% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντοπίζεται και ένα αξιοπρόσεκτο 12% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνει ο κ. Ελευθερίου.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές στη βάση του επαγγέλματος, οι εντυπώσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με τη ΝΔ να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως προνομιακός εκφραστής των δημοσίων υπαλλήλων.

Ποια κόμματα αντιπαθούν

Τρίτον, η αρνητική κομματική ταύτιση εξακολουθεί να επιδρά στον κομματικό ανταγωνισμό, με τη ΝΔ να εμφανίζεται πλέον ως το πιο αντιπαθές πολιτικό κόμμα (38%), με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (36,5%).

Πρόκειται για αντιστροφή του ευρήματος της προηγούμενης έρευνας του ΕΝΑ με την Prorata (Ιούνιος 2022), όπου ως το πιο αντιπαθές κόμμα προσδιοριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (35%, έναντι 33% της Ν.Δ.).

Για όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, πιο αντιπαθής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (84%), για τους μελλοντικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ (81%), ενώ για αυτούς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ (34%).

Αρκετά χαμηλή είναι η αντιπάθεια των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για τον ΣΥΡΙΖΑ (8% και 2% αντίστοιχα).

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΝΑ και της Prorata, το 69% των ερωτηθέντων – ανεξαρτήτως κόμματος – επιθυμεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Η «ιδανική» κυβερνητική σύνθεση

Ως προς την σύνθεση της κυβέρνησης που προτιμούν, το 31% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το οποίο, εξηγεί ο κ. Ελευθερίου, βασικά αναλύεται στο 90% των μελλοντικών ψηφοφόρων της ΝΔ και στο 11% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: ΕφΣυν

Οι μελλοντικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μοιρασμένοι ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές: το 46% επιθυμεί αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ, το 32% κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 και το 19% κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 28% επιθυμεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, το 17% με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 14% εντάσσει το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο συνασπισμό και ένα 17% δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα σενάρια.

Φαίνεται, επομένως, καταλήγει ο συντονιστής κύκλου πολιτικής ανάλυσης του ΕΝΑ, ότι η γραμμή της ΝΔ για αυτοδυναμία βρίσκει ανταπόκριση βασικά στην εκλογική της βάση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως επιθυμητός κορμός μιας κυβέρνησης για το 38% του συνόλου των ερωτηθέντων.

Τέλος, το 53% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκρίνει κάποιο κυβερνητικό σχήμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη ΝΔ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
DW: Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Επικαιρότητα |

Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής

Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.

Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες