Ρυθμίσεις που διευρύνουν τις δυνατότητες της αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τη χρήση και παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Φεβρουαρίου, επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας για την «πράσινη ενέργεια» και την εναρμόνισή της με τις κοινοτικές οδηγίες για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Ράβε – ξήλωνε για τα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Πόσοι και ποιοι θα επιδοτηθούν

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», με τη βοήθεια του σύμβουλου του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιου Ψωμά, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, διερευνώντας τις προοπτικές που ανοίγονται για αυτοπαραγωγή ρεύματος στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Ειδικότερα, αποσαφηνίζεται ποιοι μπορούν να κάνουν ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) και αυτοκατανάλωση με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι το net metering είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας και επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει με το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκαταστήσει. Στο virtual net metering ο συμψηφισμός της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια γίνεται χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να βρίσκεται στον ίδιο (ή όμορο) χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης και να συνδέεται ηλεκτρικά με αυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα