Πότε «βλέπουν» κυβέρνηση στην Ελλάδα οι τράπεζες και οι ξένοι οίκοι; Αν κρίνουμε από κάποιες επαφές και συζητήσεις που είναι η JP Morgan στην Αθήνα αλλά και την κίνηση των ελληνικών ομολόγων, τότε η πρόβλεψή τους είναι για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Εκτιμούν δηλαδή ότι στον δεύτερο γύρο θα υπάρξει κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες και σε πολύμηνη ακυβερνησία. Δεν ξέρουμε αν ξέρουν κάτι ή αν προβλέπουν ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος ή θα έχουμε συνεργασίες, αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίων και όσοι συμβουλεύουν μεγάλους επενδυτές δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη.
Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση ακυβερνησίας σίγουρα θα το βλέπαμε από τώρα στην αγορά ομολόγων.
Μειώνει προσωπικό η Attica Bank
Θα κλείσουν αρκετά καταστήματα της Attica Bank το επόμενο διάστημα, να είστε σίγουροι. Γι’ αυτό και το γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προβλέπει αποζημιώσεις από 20 έως και 200 χιλιάδες ευρώ σε όσους εργαζόμενους ενταχθούν. Η τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες είναι η αλήθεια, μεταμορφώνεται σε περισσότερο… ηλεκτρονική και σε στοχευμένους πελάτες. Οπότε δεν θα χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι.
Για την ιστορία η Attica Bank στο πρόγραμμα εθελούσιας αναφέρει ότι δικαίωμα έχουν όσοι συμπλήρωσαν τουλάχιστον 5 χρόνια υπηρεσίας.
Το Πρόγραμμα θα αφορά άμεση αποχώρηση και θα παρέχει Ποσό Αποζημίωσης που θα υπολογίζεται από το άθροισμα δύο παραγόντων:
της πλήρους αποζημίωσης του Ν. 3198/1955 και
των μεικτών μηνιαίων τακτικών αποδοχών ενός έτους υπολογιζόμενων ως 14 μεικτοί μηνιαίοι μισθοί πλέον 40% (ήτοι 1,4 μεικτές ετήσιες τακτικές αποδοχές).
Ως ημερομηνία υπολογισμού της αποζημίωσης του Ν. 3198/1955 θα ληφθεί η 31/12/2022 και ως μισθός υπολογισμού μεικτών μηνιαίων αποδοχών ενός έτους ορίζεται ο μισθός του μήνα Δεκεμβρίου 2022 μη συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων αποδοχών.
Υπάρχουν βεβαίως αι επιπλέον οικονομικά κίνητρα που κάνουν πιο ελκυστικό το πακέτο.
Ο πόλεμος στην Αριστερά και η χαρά του Μαξίμου
Δεν ξέρουμε πραγματικά τι έχει συμβεί αλλά τέτοιο μίσος για τον Αλέξη Τσίπρα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και αντίστροφα, δεν έχουμε ξαναδεί. Ειδικά τώρα με τους πλειστηριασμούς που βγήκαν στην επιφάνεια, ο πόλεμος είναι απίστευτος. Τι ψεύτης, τι Πινόκιο, τι Νόμπελ αναξιοπιστίας, τι αλαζών, τι ωμό κυνικό ψεύτη, έχουμε ακούσει για τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον Αντώνη Σρόιτερ, μόλις άκουσε το όνομα του Λαφαζάνη απάντησε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο.
Κι όμως, ο Π. Λαφαζάνης ήταν βασικός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μαζί είχαν πάει για βοήθεια στη Ρωσία, θυμόμαστε τις χαιρετούρες με τον Πούτιν. Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν πρόεδρος της Βουλής και πολύ ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ εκείνους τους μήνες της επαναστατικής γυμναστικής.
Και το ερώτημα είναι ποιος άλλαξε θέσεις, αρχές και ιδέες; Οι δύο ή ο πρώην πρωθυπουργός; Και μέχρι που θα φτάσει αυτή η έχθρα; Διότι μπορεί να μην το ομολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εξ Αριστερών σφοδρή κριτική κάνει ζημιά και στο κόμμα και στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, διότι θυμίζει αυτά που θέλουν να ξεχάσουν. Στο Μαξίμου δε χαίρονται γι’ αυτό που συμβαίνει. Δεν λερώνουν τα χέρια τους με αίμα, αφήνουν τους πρώην συντρόφους να το κάνουν.
Τα μέτωπα που κλείνει ο Αλέξης και το «σιωπητήριο» στους ακραίους
Για να λέμε την αλήθεια, φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Το είδαμε κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά τη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του κόμματος με τον Γιάννη Στουρνάρα. Για το πολύ καλό κλίμα, γράψαμε την Παρασκευή. Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί, όμως, είναι ότι δεν υπήρξαν διαρροές, κακίες, απαντήσεις, παρασκήνιο που να «απαντά» σε όσους είπαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του ουσιαστικά ζήτησε συγγνώμη από τον διοικητή της ΤτΕ. Σε άλλες περιπτώσεις θα έβγαιναν ποστ και σχόλια στα social media που θα ήταν εντελώς εκτός γραμμής της Κουμουνδούρου.
Τώρα… σιγήν ιχθύος και από στελέχη και από φίλια μέσα ενημέρωσης που ακούνε το όνομα Στουρνάρας και βγάζουν καπνό από τα αυτιά. Μάλλον υπήρξε «γραμμή» να μη βγει κάτι κακό, μαζεύτηκαν με λίγα λόγια οι ακραίες φωνές.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει μέτωπα, εμφανίζεται θεσμικός, μαθαίνει από τα λάθη του, διότι μόνο έτσι ξέρει ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει και να είναι… αλλιώς. Όχι αλλιώς όπως το εννοούν κάποιοι που περιμένουν στη γωνία για εκδίκηση. Αλλά θεσμικά…
Η επιστροφή στα χρόνια του Κίμωνα
Διαβάζουμε την εξής ανακοίνωση: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να επισκεφτεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 09.00, την λαϊκή αγορά στο Κάτω Χαλάνδρι.
Δε λέμε. Αεικίνητος ο Αδωνις, με πέραση στον κόσμο, η μαζική συγκέντρωση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σε εμπορικό κέντρο, δείχνει ότι ο κόσμος τον τιμά.
Όμως, επιστρέφουμε στην εποχή του Κίμωνα άραγε; Του Κουλούρη εννοούμε ο οποίος επί ΠΑΣΟΚ έπαιρνε σβάρνα τις λαϊκές και κοίταζε τις τιμές στα κολοκυθάκια και τα αγγουράκια.
Άλλες εποχές, άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Εν έτει 2023 άραγε πιστεύουν οι πολιτικοί ότι λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας με τέτοιες, επικοινωνιακού χαρακτήρα, περιοδείες στις λαϊκές; Αλλωστε, αλλού είναι το πρόβλημα του πληθωρισμού πάνω από 15% στα τρόφιμα. Ας φροντίσουν να το λύσουν όσο είναι καιρός. Διότι ο κόσμος βράζει, όχι μόνο στις λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ.
Πολλά επεισόδια με την Μπλε Κέδρος θα έχουμε…
Η στήλη σας το έγραφε πρόσφατα. Θα έχουμε πολλά επεισόδια στο σήριαλ με το ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στην Ακρόπολη που πρέπει να κατεδαφιστούν οι πάνω όροφοι, μετά την απόφαση και του ΣτΕ. Ο Ευμορφίδης ήταν επιθετικός και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΟΤ αλλά και εν συνεχεία με την απόφασή του να προσφύγει στα δικαστήρια κατά του δήμου Αθηναίων. Ασε που επικαλείται την οικοδομική άδεια με την οποία έχτισε και κανείς δεν την εμπόδισε να το κάνει. Που ήταν τότε όλοι και δεν έβλεπαν ότι κόβεται η θέα στην Ακρόπολη;
Κι όπως έχει πει και ο ίδιος, υπάρχουν πολλά κτίρια στο Κουκάκι που είναι πάνω από το όριο του ύψους που προβλέπεται. «Ας γκρεμίσουν το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στη Λ. Συγγρού που έχει ύψος πάνω από αυτό που ορίζει το Π.Δ. του 2022», απαντά.
Κι από την άλλη τι θα γίνει; Θα εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι; Θα τιμωρηθούν αυτοί που δίνουν άδειες χωρίς να κοιτάζουν τα γενικότερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής;
Ένα μπάχαλο που δεν έχει τέλος…
Οι συμβασιούχοι του ΕΦΚΑ
Αίτημα για συνέχιση της σύμβασής τους με τον ΕΦΚΑ, κάνουν με επιστολή τους οι συμβασιούχοι έργου που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το έργο της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.
Οι συμβασιούχοι ενημέρωσαν το υπουργείο Εργασίας, αλλά απάντηση δεν έχουν πάρει. Τονίζουν δε ότι επειδή το project συνεχίζεται με τις αναθεωρητικές και τις επικουρικές συντάξεις, θέλουν να παραταθεί η σύμβαση που λήγει το επόμενο διάστημα.
Σωστό φαίνεται το αίτημά τους και σίγουρα πρέπει να το δει το υπουργείο Εργασίας. Αρκεί μετά να μη βγουν στους δρόμους και ζητούν μονιμοποίηση. Το έχουμε δει κι αυτό το έργο…
Ελλάς, Βουλγαρία, ενεργειακή συμμαχία
Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τις νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Βουλγαρία στην Αθήνα. Πρόκειται για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς» και τη δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου στην υπόγεια αποθήκη Σιρέν στη Βουλγαρία και στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα. Οι υπογραφές στα δύο μνημόνια συνεργασίας έπεσαν στη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βούλγαρο πρόεδρο Ρούμπεν Ράντεφ. Ο Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μίλησε για μνημόνια που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία, όπως είπε, θα καταστήσουν τις δύο χώρες ενεργειακούς παρόχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο Ράντεφ, αφού τόνισε ότι η παραδοσιακή συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε περισσότερο με τα δύο μνημόνια, ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα. «Υπενθυμίζω πόσο σημαντικά πράγματα υλοποιήσαμε στη σχέση και τη συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Σε ποιους σβήνει πρόστιμα η ΑΑΔΕ
Πιο εύκολη κάνει η ΑΑΔΕ τη ζωή των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους με την προϋπόθεση να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Επίσης με άλλη εγκύκλιο του Γιώργου Πιτσιλή καθίσταται σαφές ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής της, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί είναι είτε κάτοικοι αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, είτε κάτοικοι ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, σε ανάλογες περιπτώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά ακυρώνονται.
Με νέο περιεχόμενο το «πόθεν έσχες»
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του τρόπου και περιεχομένου υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων. Τακτοποιείται νομοθετικά το υφιστάμενο άτακτο, αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες. Παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο, δεδομένου ότι πλέον όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει για την υποβολή της. Τίθενται ετησίως σαφείς και μετρήσιμοι ελεγκτικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχομένων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού (minimum πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων. Αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου που υφίσταται σήμερα με τέσσερα ελεγκτικά όργανα, μέσω της αποκλειστικής αρμοδιότητας πλέον ενός μόνο οργάνου (της σημερινής Επιτροπής Ελέγχου).
Τα εργοστάσια αυτοκινήτων
Το 21% των αυτοκινήτων που παράγονται σήμερα παγκοσμίως κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην ήπειρό μας βρίσκονται συνολικά 290 εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων (επιβατικών και επαγγελματικών), λεωφορείων, φορτηγών και κινητήρων. Από αυτά, τα 135 παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, τα 37 ελαφρά επαγγελματικά, τα 54 φορτηγά, τα 58 λεωφορεία και τα 71 κινητήρες οχημάτων. Από το σύνολο των εργοστασίων τα 185 από τα 290 βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη τα έχει η Γερμανία (41 εργοστάσια) και ακολουθούν η Ρωσία (34), η Γαλλία (30), η Μεγάλη Βρετανία (30) και η Ιταλία (22). Αντίθετα, χωρίς εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων παραμένει η Ελλάδα, η οποία από τη δεκαετία του ’90 που έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο δεν παράγει κάποιο όχημα.
Τα αιολικά μοίρασαν… τις μισές επιδοτήσεις ρεύματος
Τη συνεισφορά των αιολικών πάρκων στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος αναδεικνύει ειδική μελέτη της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Σύμφωνα με αυτή, τα αιολικά είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ενισχύσεων που δόθηκαν από την αρχή της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια των 16 μηνών χρηματοδότησαν με €4,2 δισ. τους λογαριασμούς σε σύνολο περίπου €8,3 δισ. Οπως εξηγούν οι τεχνοκράτες της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι ηλεκτροπαραγωγοί των αιολικών αμείβονται με σταθερές τιμές στα €95/Mwh. Η χονδρεμπορική τιμή όμως κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Με τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιστροφή μέρους των εσόδων όλων των ηλεκτροπαραγωγών, τα αιολικά επέστρεψαν στους καταναλωτές το ποσό των €4,2 δισ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 51% των συνολικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Οι λοιπές ΑΠΕ έχουν συνεισφέρει κατά 7%, ο δημόσιος προϋπολογισμός κατά 19% και οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί κατά 18%.
Ψηφιακή κάρτα σε 32.000 εργαζομένους
Ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security). Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι 32.000 εργαζόμενοι στους δύο κλάδους (8.000 στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security) θα δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους.
Latest News
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ