
Κερδίζουν χρόνο και χρήμα κάνοντας με το «ποντίκι» ένα κλικ. Ολο και περισσότεροι Ελληνες αξιοποιούν το Διαδίκτυο στις καθημερινές συναλλαγές τους με επιχειρήσεις, Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Η διείσδυση του Διαδικτύου στην καθημερινότητα των νοικοκυριών δημιούργησε νέα δεδομένα και χρόνο με τον χρόνο τα νοικοκυριά μετασχηματίζονται ψηφιακά αξιοποιώντας κάθε νέα εφαρμογή και δυνατότητα που τους παρέχεται για να κάνουν από τα ψώνια του σουπερμάρκετ μέχρι την αίτηση για συνταξιοδότηση, να εκδώσουν πιστοποιητικά και να πληρώσουν τα σχετικά παράβολα, να φτιάξουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο τους, να κλείσουν εισιτήρια για θέατρο και αθλητικά γεγονότα, εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους, ακόμα και να παραγγείλουν φαγητό στο σπίτι.
Ψώνια οnline κάνει το 80% των Ελλήνων μία φορά την εβδομάδα
Εξοικείωση
Η πανδημία λειτούργησε καθοριστικά στην εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνολογία και οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν ανάγκασαν τις επιχειρήσεις αλλά και τις υπηρεσίες που Δημοσίου να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να παρέχουν πλέον πολλές υπηρεσίες από απόσταση γρήγορα και εύκολα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πλέον στον συνολικό πληθυσμό της χώρας ηλικίας από 16 έως και 74 ετών εκτιμάται ότι περίπου επτά στους 10 (66,4%) έκαναν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε.
Η επέκταση των εφαρμογών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οδήγησε στο να έχουν υποβάλει μόνοι τους ηλεκτρονικά περίπου 1 στους 10 Ελληνες (13,7%) τη φορολογική τους δήλωση ενώ πάνω από έξι στους δέκα (63,2%) έλαβαν στον προσωπικό τους λογαριασμό επίσημα έγγραφα που αφορούσαν την πληρωμή φόρου, αντίγραφο ποινικού μητρώου, ληξιαρχικές πράξεις και πιστοποιητικά δημοτολογίου. Επιπλέον το 25,9% αγόρασαν συνδρομές Internet ή συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και το 17,2% συνδρομή για ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο κ.λπ..
Το 2022 το 1/3 (29,7%) που δικαιούνταν κάποιο επίδομα ή ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν υπέβαλαν ηλεκτρονικά αίτηση ενώ ένας στους τριάντα καταναλωτές υπέβαλε ηλεκτρονικά κάποια καταγγελία ή παράπονο.
Φυσικά τη μερίδα του λέοντος στη χρήση που Διαδικτύου στις συναλλαγές έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο με τον έναν στους δύο Ελληνες (53,2%) ηλικίας 16-74 ετών να έχει χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το Διαδίκτυο για κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία.
Κάνουν αγορές
Ετσι πάνω από επτά στους δέκα προχώρησαν σε αγορές ειδών ένδυσης (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), ειδών υπόδησης και αξεσουάρ (τσάντες, κοσμήματα κ.ά.). Σχεδόν ο ένας στους τρεις αγόρασε αθλητικά είδη γυμναστικής ενώ το 31,2% καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή υγείας.
Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ (π.χ. θήκες, ακουστικά κ.ά.) αγόρασε το 24% ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό εκείνων που αγόρασαν φαγητό που διανέμεται (delivery) από εστιατόρια και αλυσίδες ταχυφαγείων καθώς το 44,8% των Ελλήνων που παρήγγειλαν φαγητό το έκαναν ηλεκτρονικά.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες που αγοράζονται περισσότερο, σχεδόν ένας στους τέσσερις που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές υπηρεσιών επέλεξε εισιτήρια για πολιτιστικά γεγονότα ή αναψυχή (κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες κ.ά.), 27,9% υπηρεσίες μεταφοράς, όπως ΚΤΕΛ, αστικές συγκοινωνίες, εταιρείες ταξί, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, 16,9% υπηρεσίες διαμονής (κατάλυμα) από ξενοδοχεία ή ταξιδιωτικά πρακτορεία και 8,% υπηρεσίες διαμονής από φυσικά ιδιώτες μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες ή εφαρμογές, όπως Airbnb, Homeaway, ihaHolidays.


Latest News

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece