Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά της αμερικανικής αργίας λόγω της ημέρας του Προέδρου, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών αυτής της εβδομάδας, αλλά και των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα συνεχιστεί επιθετικά η νομισματική σύσφιξη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 8.014 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,03% στις 15.477 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,16% στις 7.335 μονάδες.

Fed και λιανεμπόριο δίνουν τον παλμό στις αγορές

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Telecom Italia σημείωσαν πτώση 2,2%, αφού μια φημολογούμενη προσφορά υπό την αιγίδα της κυβέρνησης για ορισμένα από τα βασικά περιουσιακά της στοιχεία δεν υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η ιταλική κρατική τράπεζα προσπαθούσε ακόμη να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης για να υποβάλει προσφορά, μαζί με το αυστραλιανό fund Macquarie, στο ανταγωνιστικό αμερικανικό fund KKR.

Από την άλλη, η γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia σημείωσε την υψηλότερη επίδοση, κερδίζοντας 4,7%, αφού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πουλήσει τον βραχίονα SAS Cockpit Modules έναντι 540 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επικεντρωθεί στις “βασικές της δραστηριότητες”.

Πάντως, υποστηρικτικά στην αγορά λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ότι οι οικονομικές πρόδρομοι δείκτης για την περιοχή συνέχισαν να βελτιώνονται και αρκετά εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο δείκτης Euroxx 600 έφτασε σε υψηλό ενός έτους, ενώ τόσο ο FTSE 100 όσο και ο γαλλικός CAC 40 άγγιξαν τα ιστορικά υψηλά τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα δύο σενάρια

«Υπάρχουν βασικά δύο σενάρια στην αγορά σήμερα», δήλωσε ο Rahul Ghosh, ειδικός χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. “Το αισιόδοξο, δηλαδή ένα σενάριο αποπληθωρισμού, και το ελαφρώς πιο αρνητική, ένα σενάριο επίμονου πληθωρισμού, το οποίο στη συνέχεια έχει επιπτώσεις είτε στην πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων είτε στη διάρκεια της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα”.

Στα μάκρο της ημέρας, η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή κατασκευών στη ζώνη του ευρώ διολίσθησε κατά 2,5% τον Δεκέμβριο του 2022 σε μηνιαία βάση, όπως αποκαλύφθηκε στην προκαταρκτική έκθεση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, η μέτρηση ήταν μειωμένη κατά 1,3%. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022 και κατά 0,4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην Ευρωζώνη, οι κατασκευές κτιρίων σημείωσαν μηνιαία μείωση 2,3% και οι κατασκευές τεχνικών έργων κατρακύλησαν κατά 4%. Σε ετήσια βάση, οι κτιριακές κατασκευές και τα έργα πολιτικού μηχανικού κατέγραψαν πτώση 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές