Με ώθηση από τις προσδοκίες που γεννά η ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας και ο προβληματισμός για επάρκεια της προσφοράς, η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά για τις τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας το αρνητικό πρόσημο της προηγούμενης εβδομάδας, που έκλεισε με απώλειες κοντά στο 4% κυρίως λόγω της ανακοίνωσης αυξημένων αποθεμάτων από της ΗΠΑ. Τον τόνο, επίσης, σήμερα φαίνεται να έδωσαν και τα στοιχεία σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, εκτιμούν οι αναλυτές.

IEA: Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση για πετρέλαιο

Το Brent σημείωνε άνοδο 47 σεντς, ή 0,6%, στα 83,47 δολάρια το βαρέλι στις 6:45 ώρα Ελλάδος.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού που λήγει την Τρίτη ήταν στα 76,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 44 σεντς ή 0,6%. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 76,90 δολάρια.

Παράγοντες αύξησης των τιμών

Στο κλίμα προστίθεται και η προγραμματισμένη περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάρτιο κατά 500.000 bpd, ή περίπου το 5% της παραγωγής, μετά την επιβολή του πλαφόν στις τιμές από τη Δύση στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και η αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα δίνουν περαιτέρω ώθηση στις τιμές.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας θα φτάσουν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 λόγω της αυξημένης ζήτησης για μεταφορικά καύσιμα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας και την άρση των περιορισμών της πανδημίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 101,9 εκατομμυρίων bpd, αυξημένη κατά 2 εκατομμύρια bpd από το 2022. Η αύξηση είναι 100.000 bpd υψηλότερη από την άνοδο κατά 1,9 εκατομμύρια bpd που ανέμενε ο οργανισμός πριν από έναν μήνα.

«Βλέπει» τα 100 δολάρια η Golman Sachs

H Goldman Sachs προέβλεψε ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει εκ νέου στα 100 δολάρια το 2023 καθώς στην αγορά θα παρουσιαστεί έλλειμμα, όσο εξαντλείται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ένα έλλειμμα που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό το 2024.

Την ώρα που οι κυρώσεις της Δύσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας θα περιορίσουν την προσφορά της, η ζήτηση στην Κίνα θα αυξάνεται μετά την εγκατάλειψη από το Πεκίνο της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, είπε η επικεφαλής έρευνας για την αγορά εμπορευμάτων, καθώς όπως τόνισε η αγορά πορεύεται σε μια πολύ λεπτή ισορροπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές