Δυναμικά άρχισε τη νέα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δημιούργησε ένα νέο ικανοποιητικό μαξιλάρι πάνω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 1.123,23 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 121 εκατ. ευρώ.
Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση σήμερα στην αγορά είναι ότι σε μία ημέρα αμερικανικής αργίας, όταν και παραδοσιακά μειώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, ο τζίρος κινήθηκε στο μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων του προηγούμενου διαστήματος. Και τα ηνία των συναλλαγών πήραν σήμερα οι συνήθεις ύποπτοι, ήτοι οι τραπεζικές μετοχές, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Αναθεωρήσεις… έκπληξη για την Ελλάδα – «Ταύρος» για ομόλογα και τράπεζες
Επίσης, οι διορθωτικές κινήσεις αναχαιτίστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία από την αγορά, η οποία αρνείται να κάνει μια «καθαρόαιμη» διόρθωση, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές. Άλλωστε, μέχρι τώρα, οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας. Οι 1100 μονάδες κατοχυρώθηκαν με τις 1050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς. Είναι και τα περιθώρια μιας διόρθωσης μετά από το +20% σε 9 εβδομάδες (ΔΤΡ +38%), προκειμένου να μην απειλήσει την κραταιά ανοδική κίνηση.
Οι εκτιμήσεις της UBS
Στο μεταξύ, ούτε σήμερα έλλειψε και η ώθηση από ξένο αναλυτή, με τη UBS να εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη έκπληξη φέτος. Η ελβετική τράπεζα μάλιστα αύξησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3% εφέτος (από 2,5% προηγουμένως) την ώρα που η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών και των αναλυτών κυμαίνεται στο ισχνό 0,6% (έναντι 1,2% και της κομισιόν).
Για την UBS, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία εφέτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Aegean και Coca Cola, έκλεισαν με ισχυρή άνοδο, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Quest, Λάμδα, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. ΕΛΧΑ και Σαράντης ήταν οι δύο τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης