![ΕΕ: Ειδικοί κανόνες για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/hen-56.jpg)
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κομισιόν ανεβαίνει η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, της μεγαλύτερης επιδημίας, που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ και η οποία αν «χτυπήσει» τα πουλερικά τότε προκαλεί τεράστιες ζημιές στην πτηνοτροφία.
Έτσι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης η Κομισιόν εναρμονίζει τους κανόνες εμβολιασμού των ζώων κατά των πλέον σοβαρών ζωονόσων.
Γρίπη των πτηνών: Η «πιο καταστροφική» στην Ευρώπη – Σφαγιάστηκαν 50 εκατ. πτηνά
Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, θα θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τον εμβολιασμό ως μέτρο ελέγχου ή πρόληψης της νόσου.
Έτσι θα καταστούν δυνατές οι ασφαλείς μετακινήσεις ζώων και προϊόντων από εγκαταστάσεις και ζώνες όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός.
Οι νέοι αυτοί κανόνες συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και λαμβάνουν υπόψη τις νέες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και την πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων της Ένωσης.
Οι νέοι κανόνες δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα αρχίσουν να ισχύουν στις 12 Μαρτίου 2023.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Υπό το φως της σοβαρότερης έξαρσης της γρίπης των πτηνών στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ, η καταπολέμηση της νόσου αυτής βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Οι εξάρσεις αυτές προκαλούν τεράστιες ζημίες στην πτηνοτροφία και παρεμποδίζουν το εμπόριο. Οι κανόνες που παρουσιάστηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εναρμόνιση της χρήσης του εμβολιασμού για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και θα ορίσουν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση των εμβολιασμένων ζώων και των προϊόντων τους».
Η πορεία το 2022
Η επιδημία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 συνεχίστηκε το 2022 και επηρέασε άγρια πτηνά, πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανιχνεύσεις σε άγρια πτηνά, αρκετά είδη θαλάσσιων πτηνών εμφάνισαν ευρεία και μαζική θνησιμότητα στις αποικίες αναπαραγωγής τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου υψηλό αριθμό ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022, περίοδος κατά την οποία δεν είχε αναφερθεί τα προηγούμενα χρόνια καθόλου ή μόνο ένας μικρός αριθμός ανιχνεύσεων ιού HPAI σε άγρια πτηνά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι ανιχνεύσεις επικεντρώθηκαν στο παράκτιο τμήμα των δυτικών κρατών μελών της ΕΕ.
Όσον αφορά τα πουλερικά, ήταν δύσκολο να περιοριστεί γρήγορα η εξάπλωση του ιού όταν εισήλθε σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Αρκετές μεγάλες ομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναπτύχθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Ωστόσο, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Περιορισμένος αριθμός εστιών σε πουλερικά ανιχνεύτηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε εκείνες τις περιοχές με επίμονη κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα