
Ο νεαρός ενδιαφερόταν για εκείνη την όμορφη κοπέλα. Όμως φοβόταν ότι θα τον απορρίψει και ποτέ δεν της εξέφρασε τα συναισθήματά του. Αυτή ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί. Απλώς κουράστηκε να περιμένει. (Η ιστορία θα μπορούσε να είναι γραμμένη και αντίστροφα…)
Ο πωλητής είχε πάντα στο μυαλό του την προσέγγιση εκείνης της εξαιρετικής επιχείρησης. Πίστευε ότι θα ήταν ιδανικός πελάτης. Όμως θεωρούσε ότι δε θα δεχόταν να ακούσουν την πρότασή του. Και δεν την προσέγγισε ποτέ. Την κέρδισε ο ανταγωνιστής.
Ο καινούργιος εργαζόμενος είναι ενθουσιασμένος με τον τρόπο διοίκησης του προϊσταμένου του. Διστάζει να του εκφράσει τον θαυμασμό του, γιατί φοβάται ότι θα θεωρηθεί κολακεία. Ξεχνά όμως ότι και οι προϊστάμενοι είναι … άνθρωποι, και χρειάζονται την επιβράβευση ιδιαίτερα από τους υφισταμένους τους, όταν αυτή είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής.
Η αμφιβολία
Το κοινό σημείο στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η αμφιταλάντευση. Η αμφιβολία για το πώς θα ερμηνευθεί η ενέργειά μας. Είναι οι αρνητικές σκέψεις των πιθανών -συνήθως φανταστικών- συνεπειών. Της «καταστροφής» που θα συμβεί αν κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Μιας καταστροφής που ποτέ δεν έρχεται. Και το μόνο που έρχεται είναι η αδράνεια. Και η αβελτηρία. Και οι συνακόλουθες χαμένες ευκαιρίες. Να εφαρμόσεις αυτό που σχεδιάζεις. Να πετύχεις αυτό που θέλεις. Να κερδίσεις αυτό που δικαιούσαι.
Όταν ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο έργο, βλέπουμε ότι ήταν μια πρόκληση, όχι όμως ακαταμάχητη, όπως το φανταζόμαστε πριν καταπιαστούμε με αυτό. Και ήταν αυτός ο φανταστικός μας φόβος που μας έκανε να αναβάλλουμε διαρκώς την έναρξή του.
Η λύση
Η λύση είναι απλή -αν και τα απλά πολλές φορές τα κάνουμε δύσκολα. Για να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα και την αδράνειά μας, ας σκεφτούμε:
● Τι είναι αυτό που φοβόμαστε και μας κρατά πίσω
● Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν οι φόβοι μας βγουν αληθινοί
● Σε αυτή την περίπτωση θα έλθει το τέλος του κόσμου;
● Μήπως υπεραναλύουμε το θέμα, και φανταζόμαστε ανέφικτες καταστάσεις;
● Σε αντιδιαστολή, αν οι φόβοι αυτοί δεν επαληθευτούν, ποιά θα είναι τα οφέλη για εμάς και τους άλλους;
Στις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιπτώσεις, οι επιφυλάξεις μας είναι ανεδαφικές, απίθανες και πάντως όχι καταστροφικές. Και βεβαίως τα οφέλη από την ενεργοποίησή μας είναι αδιαμφισβήτητα.
Άρα, η λύση στην αμφιβολία, είναι η δράση!
Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας