Μετά από περίπου 100 ημέρες το σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS ολοκλήρωσε τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων των ExxonMobil – Helleniq Energy στην Κρήτη.
Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σκάναρε… τις γεωλογικές δομές που βρίσκονται κάτω από βάθη ακόμη και 4.500 μέτρων, προκειμένου να ερευνηθεί η ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ηλεκτρικό ρεύμα – φυσικό αέριο: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ «αλλάζουν τον χάρτη» των δικτύων
Προχθές 18 του μηνός, το πλήρωμα του Sanco Swift μάζεψε τα καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων και τα υδρόφονα, που επί 3,5 μήνες χτένιζαν… το Λιβυκό Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος καταγράφοντας ήχους και εικόνες από τα έγκατα της γης.
Τα μυστικά… των θαλάσσιων blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» βρίσκονται πια στα χέρια των ερευνητών της PGS.
To σκάφος δε, πλέει από προχθές με προορισμό τη Βαλέτα, το λιμάνι της Μάλτας, αφήνοντας τις ελληνικές θάλασσες.
Οι σεισμικές έρευνες
Το επιστημονικό προσωπικό της νορβηγικής εταιρείας έχει πια μπροστά του την σύνθεση, την επεξεργασία και την ανάλυση του υλικού που συνέλλεξε το ειδικό σκάφος.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ExxonMobil που είναι και operator της κοινοπραξίας των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων προχώρησε στην πρόσκτηση διπλάσιου όγκου δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Ο φορέας που είναι ο θεματοφύλακας του ελληνικού δημοσίου για τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όρισε στη σύμβαση του την πρόσκτηση 6.500 χλμ δεδομένων.
Οι πληροφορίες θέλουν την ExxonMobil να συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα 13.000 χλμ.
Τα αποτελέσματα
Η διαδικασία της επεξεργασίας και ανάλυσης των σεισμικών δεδομένων θα κρατήσει περί τον έναν χρόνο, όπως αναφέρουν πηγές.
Δηλαδή, οι σεισμικές έρευνες θα μιλήσουν… στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.
Η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy και η ΕΔΕΥΕΠ τότε θα ξέρουν αν πράγματι τα υπεδάφη που βρίσκονται κάτω από τη συνολική έκταση των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων των δύο θαλάσσιων blocksκρύβουν στόχους με παγιδευμένους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή με κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι γεωλόγοι των πετρελαϊκών εταιρειών να αποφασίσουν και την εκτέλεση εργασιών πρόσκτησης και τρισδιάστατων δεδομένων. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ερευνητικό σκάφος θα κάνει και πάλι την εμφάνιση του στις θάλασσες της Κρήτης. Και συγκεκριμένα προς τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
Οι γεωτρήσεις
Άλλες πηγές επιμένουν, πως είναι πιθανόν η κοινοπραξία να μην προχωρήσει στις εργασίες των 3D σεισμικών. Και για το λόγο αυτό, όπως λένε προχώρησαν στη μεγάλη λήψη 2D δεδομένων.
Τότε από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την έλευση του γεωτρύπανου που θα κάνει τις ερευνητικές γεωτρήσεις.
Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι το 2026. Η χρονιά αυτή αποτελεί και ορόσημο. Τότε τα στελέχη των ExxonMobil – Helleniq Energy θα αποφασίσουν, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αν θα πάνε σε ανάπτυξη κοιτασμάτων ή αν θα αποχωρήσουν.
Πρώτος κύκλος
Όπως και να χει, η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, έρχεται να κλείσει τον πρώτο κύκλο ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησαν να υλοποιούν από την περασμένη Άνοιξη η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥΠ.
Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι πρώτες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες της Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Ακολούθησαν τον χειμώνα του 2022 οι τρισδιάστατες σεισμικές στα ίδια blocks καθώς και σε εκείνο του βορειοδυτικού Ιονίου Πελάγους της Energean.
Latest News
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια