Ανησυχίες ότι η Ιταλία μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε νέα ξηρασία, λίγους μήνες μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του προηγούμενου καλοκαιριού, γεννά η παρατεταμένη ανομβρία στη γειτονική χώρα, την ώρα που το χιόνι που έχει πέσει στις Άλπεις είναι λιγότερο από το μισό μιας κανονικής χρονιάς, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες.
Κλιματική αλλαγή: Η έλλειψη χιονιού απειλεί την Ευρώπη
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς στη Βενετία, όπου οι πλημμύρες αποτελούν συνήθως την πρωταρχική ανησυχία, τα νερά έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να καθίσταται αδύνατη η πλοήγηση των γόνδολων, των θαλάσσιων ταξί και των ασθενοφόρων σε ορισμένα από τα διάσημα κανάλια της.
Τα προβλήματα στη Βενετία αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων — την έλλειψη βροχής, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, την πανσέληνο και τα θαλάσσια ρεύματα.
Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια – Πού οφείλεται το φαινόμενο
Λιγοστό νερό στα ποτάμια
Τα ιταλικά ποτάμια και οι λίμνες υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο Πάδος, ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια περιβαλλοντική οργάνωση.
Τον περασμένο Ιούλιο η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας, στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.
«Χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής»
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης νερού που συσσωρεύεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κλίματος Μασιμιλιάνο Πάσκι από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.
»Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», πρόσθεσε.
Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί Σαν Μπιάτζιο στη λίμνη μέσω ενός μονοπατιού στον πυθμένα.
Οι καιρικές συνθήκες που αντιστοιχούν στα τέλη της Άνοιξης, και όχι στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οφείλονται – σύμφωνα με το Reuters – σε έναν αντικυκλώνα που κυριαρχεί στη δυτική Ευρώπη εδώ και 15 ημέρες.
Πάντως, οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο «διψασμένος» ιταλικός βορράς θα δει τις πολυπόθητες βροχές, καθώς και χιονοπτώσεις στις Άλπεις.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας