
Τη βεντάλια της έκτακτης ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση εντάσσοντας σε αυτή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της τελευταίας διετίας που έχουν οι πολίτες στους Δήμους ενώ με νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των «φρέσκων» οφειλών προς τους ΟΤΑ.
Το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο Σκάι) αναφέροντας ότι η ρύθμιση των 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».
Εφορία: 6 στους 10 οφειλέτες έχουν χρέη έως 500 ευρώ
Απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας εξετάζεται να ρυθμιστούν υπό προϋποθέσεις σε έως 72 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες δόσεις.
Διαγραφή χρεών
Την ίδια ώρα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε 5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις οι οποίες με το σημερινό καθεστώς μένουν «ζωντανές» ακόμη και για δεκατέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).
Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:
– Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
– Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη ρύθμιση αυτή ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.


Latest News

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ