
Περιοχές της Κίνας και των ΗΠΑ, σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, είναι οι πλέον εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η εταιρεία XDI, με έδρα την Αυστραλία που ειδικεύεται στην εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων για λογαριασμό επενδυτών ή οικονομικών αναλυτών, εξέτασε περισσότερες από 2.600 περιοχές σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα το 2050.
Το 80% των 50 περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκεται στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με την XDI, ενώ από τις 10 πρώτες, οι εννέα βρίσκονται στην Κίνα, ανάμεσά τους οι επαρχίες Τζιανγκσού, Σαντόνγκ και Χεμπέι.
Εξάλλου αρκετές αμερικανικές πολιτείες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών, όπως η Φλόριντα (10η θέση), η Καλιφόρνια (19η) και το Τέξας (20η). Περιοχές της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας επίσης απειλούνται. Στην Ευρώπη το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι το πιο εκτεθειμένο στην κλιματική αλλαγή (56η θέση).
Η XDI εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν στα κτίρια κάποιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: οι πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης ποταμών, οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η ακραία ζέστη, οι δασικές πυρκαγιές, οι μετακινήσεις εδαφών λόγω της ξηρασίας, οι ιδιαίτερα σφοδροί άνεμοι και οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι υπολογισμοί της εταιρείας βασίζονται στο πιο απαισιόδοξο σενάριο των ειδικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια