Μετά από μία δεκαετία «εύκολου χρήματος» οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικά ελλείμματα, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή ελέγχων αλλά και προγραμμάτων διάσωσης των φορολογουμένων. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος…
Όπως γράφει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να προειδοποιεί για μεγάλες απώλειες φέτος και του χρόνου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των καταθέσεων που δημιουργείται μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα συνοδεύεται από μια σειρά δυσμενών αποτελεσμάτων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες -το Bloοmberg μιλά για «αμήχανες εθνικές εκθέσεις), με τη γερμανική Bundesbank να εμφανίζει ενδεχομένως το μεγαλύτερο πλήγμα από όλες.
«Τα αποτελέσματα αναμένονται αρνητικά για πολλές τράπεζες ήδη από το 2022, λόγω της αναντιστοιχίας των επιτοκίων στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του. «Χρηματοδοτούμε τους εαυτούς μας τώρα με υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν ταιριάζουν με την απόδοση των ομολόγων και κάθε είδους χρέους στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας».
Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις των 2ετών της ΕΕ – Τι δείχνουν οι ελληνικοί τίτλοι
Όχι μόνο στην Ευρώπη
Οι απώλειες της ευρωζώνης θα προστεθούν σε μια λίστα παραδειγμάτων παγκοσμίως, με τη γειτονική Ελβετική Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει για το έλλειμμα ρεκόρ της τον περασμένο μήνα.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν σημασία, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ότι δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Πάνω από όλα, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι απώλειες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική.
Δάσκαλε που δίδασκες…
Ακόμα κι έτσι, η ΕΚΤ επικρίνει τις νομισματικές ελλείψεις σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικοί της κανόνες μπορούν να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να διαθέσουν χρήματα για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Είναι ακόμη εφικτό το ίδιο το ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη να χρειαστεί βοήθεια.
Η Bundesbank πιθανότατα θα σημειώσει μικρές απώλειες για το 2022, που θα ανέλθουν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.
Αυτό θα εξαλείψει τις προβλέψεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για ζημίες από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, καθώς και το κεφάλαιο και τα αποθεματικά των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για μια κανονική εταιρεία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αφερεγγυότητα.
Εκπρόσωπος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει σε ερώτημα του Bloomberg.
Μνήμες του ’70
Ωστόσο, στο τελευταίο επεισόδιο των επαναλαμβανόμενων απωλειών στη δεκαετία του 1970, οι αξιωματούχοι πέρασαν το έλλειμμα στα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας την προοπτική ότι θα μπορούσαν απλώς να το κάνουν ξανά.
Άλλοι αντίστοιχες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επίσης μεγάλες απώλειες το 2023, αλλά όχι αρκετές για να εξαφανίσουν το κεφάλαιο. Ο Γκρος αναμένει ότι αυτά θα ανέλθουν συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, 9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία και 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ολλανδία. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά το 2024, οι ολλανδικές και γαλλικές κεντρικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν επίσης από αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Οι προειδοποιήσεις του Ολλανδού
Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ προειδοποίησε την κυβέρνησή του για «σωρευτικές απώλειες που θα είναι σημαντικές» τα επόμενα χρόνια. «Σε μια ακραία περίπτωση, μια εισφορά κεφαλαίου» από τους φορολογούμενους «μπορεί να είναι απαραίτητη», είπε.
Ο Τζερόμ Χέγκελι, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re και πρώην στέλεχος της SNB, είπε ότι οι απώλειες είναι πιθανό να υποβάλουν τις κεντρικές τράπεζες και τα προγράμματά τους για την εκτύπωση χρημάτων σε στενότερο πολιτικό και δημόσιο έλεγχο.
Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού – που μερικοί κατηγορούν εν μέρει για την ποσοτική χαλάρωση – και οποιεσδήποτε μεταφορές φορολογουμένων που απαιτούνται για την αντιστροφή των αρνητικών κεφαλαιακών θέσεων μπορεί να θεωρηθεί ως «ένας υπερφόρος για τις οικονομίες», είπε.
«Μαζί με τις κεντρικές τράπεζες που δεν παρέχουν πλέον απροσδόκητα κέρδη σημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται», υπογράμμισε. Στη χειρότερη περίπτωση, το γέμισμα οικονομικών τρυπών στις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις «χρειάζονται ακόμη υψηλότερους φόρους».
Σε κίνδυνο η ανεξαρτησία
Ο διπλός αντίκτυπος θέτει σε κίνδυνο το «σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των κεντρικών τραπεζών, που είναι η de facto ανεξαρτησία τους», προειδοποίησε ο Χέγκελι.
Οι απώλειες προκύπτουν επειδή η ΕΚΤ δημιούργησε ρευστότητα αγοράζοντας 5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω της πανδημίας. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων επιστράφηκε ως καταθέσεις.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πληρώνουν τους τόκους με το επιτόκιο της ΕΚΤ, τώρα 2,5%. Τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία είναι ομόλογα σταθερού τοκομεριδίου που πληρώνουν μόλις 0,5% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Γκρος.
Η φωτεινή εξαίρεση της ΤτΕ
Αν και οι νομισματικές αποφάσεις λαμβάνονται από την ΕΚΤ, οι πράξεις διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο. Η Bundesbank πλήττεται περισσότερο επειδή τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνταν ασφαλές λιμάνι, με χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις.
Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας οι αγορές ήταν πολύ μικρότερες και τα ομόλογά της έχουν υψηλότερη απόδοση είναι πιθανό να παραμείνει κερδοφόρα.
Προβλέψεις
Τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης έχουν ήδη προβλέψει τα ελλείμματα. Τα συνολικά αποθέματα κεφαλαίου και προβλέψεων έναντι ζημιών στο συνολικό σύστημα είναι 229 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν τεράστιο όγκο προβλέψεων κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου κύκλου πολύ καλών αποτελεσμάτων», είπε ο Σεντένο.
Για χρόνια, αυτά τα κέρδη βοήθησαν επίσης στη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και η αντιστροφή τώρα σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν δημόσια κεφάλαια για την ανοικοδόμηση των ισολογισμών.
Σε ένα κοντινό παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εγκρίνει μεταφορά 11 δισεκατομμυρίων λιρών (13,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Τράπεζα της Αγγλίας με προσυμφωνημένη αποζημίωση.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν χρειάστηκε κεφαλαιακή ώθηση μετά τις απώλειες ρεκόρ – που ισοδυναμούν με περίπου το ένα πέμπτο του ελβετικού ΑΕΠ. Ωστόσο, η SNB παρέλειψε μια ετήσια πληρωμή στις αρχές και οι αξιωματούχοι άρχισαν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό, περιορίζοντας τις μελλοντικές ελλείψεις.
Η ζημιά 36,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στην Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας την άφησε με αρνητικά ίδια κεφάλαια 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της BIS, Agustin Carstens, δεν πειράζει: Οι κεντρικές τράπεζες «μπορούν και έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά» ακόμη και με αρνητικά ίδια κεφάλαια. «Η ουσία για τις κεντρικές τράπεζες δεν είναι το κέρδος, αλλά το δημόσιο καλό».
Latest News
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα
Με την πλάτη στον τοίχο η βιομηχανία - Το χτύπημα στην «Επίλεκτος»
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη βιομηχανία – Τα προβλήματα φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Επίλεκτος