Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία στην δεύτερη Κυριακή θα προτιμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ .
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα από 16 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου καταγράφει την δυναμική των κομμάτων ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το τι ζητούν οι πολίτες από τα κόμματα.
Σταθερό προβάδισμα 7 μονάδων για τη ΝΔ – Κυβέρνηση συνεργασίας ζητά το 47%
Στο 6,7% η διαφορά
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,2% (από 32,5%) έναντι 26,5% (από 25,6%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σήμερα στο 6,7% (από 6,9%).
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 10%, το ΚΚΕ καταγράφει πτώση μίας μονάδας καθώς βρίσκεται στο 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 στο 3,4% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,6%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Το ποσοστό αναποφάσιστων είναι στο 9%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές τα τρία μεγάλα κόμματα.
Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι εκτιμούν στο 4,4% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει μικρότερο ποσοστό (31,4%) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου (33,2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ ελαφρώς πιο ενισχυμένο 27%, σε σχέση με το 26,5% της πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό αντίστοιχο της πρόθεσης ψήφου.
Κοντά στην αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή η ΝΔ
Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, θα πρέπει την πρώτη Κυριακή να καταγράψει ισχυρό ποσοστό (πάνω από το 33,5%), έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο να αυξήσει τη δύναμή του κατά 4 μονάδες πιάνοντας τον πήχη που θέτει ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής.
Τα νούμερα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι δεν αποκλείεται το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, καθώς από το 6,7% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 7,7% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35,9% έναντι 33,2% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 28,2% από το 26,5% του πρώτου γύρου. Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη Κυριακή ευνοεί τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, συμπιέζει το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αποτελούν δεξαμενές για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λένε οι πολίτες για κυβέρνηση συνεργασίας
Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι πολίτες συνεχίζουν να προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (39,8%). Αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των πολιτών που προκρίνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (27,3%), ενώ μόλις το 3,9% θα “έβλεπε” συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Μείωση φόρων ζητά ένας στους δύο
Επίσης, ένας στους δύο ψηφοφόρους ζητά μείωση φόρων. Στον αντίποδα, τρεις στους δέκα ζητούν αύξηση μισθού και ένας στους δέκα, αύξηση των συντάξεων.
Την ίδια στιγμή, ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».
Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν ελαφρά άνοδο στα ποσοστά τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει το 47% των ψήφων (+2%) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 32% (+1%). «Κανέναν» ψήφισε το 21%.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 47,5% θετικές απόψεις έναντι 51,5% αρνητικές. Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 34% έναντι 64,2%, ο Δ. Κουτσούμπας με 27,6% έναντι 65%, ο Γ. Βαρουφάκης με 27% έναντι 68%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% έναντι 69,5% και τέλος ο Κ. Βελόπουλος με 9,9% έναντι 86,5%.
Τέλος, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα (ανάπτυξη, ασφάλεια, ανάπτυξη), διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα δικαιοσύνης ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, τα ποσοστά της ΝΔ (34%) και του ΣΥΡΙΖΑ (31,2%) είναι πολύ κοντά.
Latest News
Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
Πύραυλος ATACMS έπληξε στρατιωτικό στόχο στο Μπριάνσκ μεταδίδουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Τρίτης
Τι σημαίνει η άδεια Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς [γράφημα]
Ποιες είναι οι δυνατότητες των πυραύλων και ποιά τα όρια, της «άδειας» του αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία, να πλήξει στόχους στη Ρωσία
Οι υποδομές, η αχίλλειος πτέρνα του τουρισμού - Νέα πυρά για το Airbnb
Ο ελληνικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2025 - «Αγκάθι» παραμένουν οι υποδομές
Ήρθε η ώρα για γερμανικούς πυραύλους Τaurus στο Κίεβο;
Aμηχανία στο Βερολίνο για το πράσινο φως, όπως όλα δείχνουν, της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Τι θα κάνει η Γερμανία πριν από τις εκλογές;
Λίβανος: «Θετική» η Βηρυτός στην πρόταση των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου με Ισραήλ
Ο Λίβνος μελετά πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ
Αναστολή πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ προτείνει ο Μπορέλ
Την αναστολή του διαλόγου με την ισραηλινή κυβέρνηση εισηγείται στο ΣΕΥ ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ τάσσεται υπέρ της χρήσης ευρωπαϊκών πυραύλων στο έδαφος της Ρωσίας
Πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία και αναβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ προτείνει ο Ερντογάν στη G20
Με πρόταση για πρόσκαιρη εκεχειρία στην Ουκρανία και χωρίς αναφορές στο μέλλον της σύγκρουσης πηγαίνει ο Ερντογάν στη G20
Κικίλιας για Σαμαρά: Δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη η διαγραφή του
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχολίασε τη διαγραφή Σαμαρά ως απαραίτητη ενέργεια αν και δήλωσε ότι τον ίδιο τον στεναχώρησε
Συνεχίζει τα πλήγματα σε Γάζα και Λίβανο – Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα
Από τις επιχειρήσει του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 43.846 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Πόλεμο στις Big Tech φέρνει ο νέος επικεφαλής για τις τηλεπικοινωνίες - Ποιον διάλεξε ο Τραμπ
Ο Τραμπ διάλεξε τον Μπρένταν Καρ, έναν «πολεμιστή υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στο κρίσιμο αυτό πόστο