Με το κενό εμπιστοσύνης να έχει κλείσει και την Ελλάδα να έχει μπει στα «ραντάρ» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας – και όχι για ευκαιριακά… ψώνια – αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για 15-20 deals.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κλάδοι της ενέργειας, με τις Ανανεώσιμες Πηγές σε πρώτο πλάνο, ο τουρισμός, τα τρόφιμα & ποτά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
PwC: Κεφάλαια 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Ήδη υπάρχουν δρομολογημένες συμφωνίες που φτάνουν έως και το 60% των συναλλαγών του 2022, που ήταν χρονιά – σταθμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC.
Σημειώνεται ότι το 2022 σε εξαγορές και συγχωνεύσεις δαπανήθηκε το ποσό των 10,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 4,2 δισ. ευρώ του 2021, ενώ 500 εκατ. ευρώ προήλθαν από έκδοση εταιρικών ομολόγων, 600 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και 400 εκατ. από συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι νέες συμφωνίες
Μεταξύ των νέων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν εφέτος περιλαμβάνονται η πώληση της Enel Ελλάδος που εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ και της Enel Ρουμανίας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται η συναλλαγή για την είσοδο του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης, GIC, στο μετοχικό κεφάλαιο του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos.
Επιπλέον, μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, όπως η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της Εγνατίας Οδού, ύψους 1,5 δισ.
Μάλιστα εάν στον χρηματοοικονομικό τομέα αρχίσει να πραγματοποιείται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η αξία των εξαγορών στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ εφέτος.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο ελέγχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.
Η αλλαγή του κλίματος, η ποιότητα των επενδυτών και τα αγκάθια
Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρότι το 2023 ξεκίνησε μέσα στην αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, της απειλής της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, της αύξησης του κόστους του χρήματος και του ρίσκου των εκλογών.
Καθώς φαίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι συνθήκες άλλαξαν. Υπάρχει αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές, η υποχώρηση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη συγκριτικά με ότι είχε προβλεφθεί και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό όπως σε ανάλογες προεκλογικές περιόδους στο παρελθόν.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Ανδρέου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, το καλό momentum και οι πολύ καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2023 για να συνεχιστούν δεν πρέπει να υποτιμηθούν τέσσερις παράγοντες. Αυτοί είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η συνέχεια της δημοσιονομικής προσήλωσης και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, καθώς και η διατήρηση του ρυθμού του 2022 στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Αξιοσημείωτη είναι σύμφωνα με τα στελέχη της PwC και η αλλαγή αναφορικά με την ποιότητα των επενδυτών που τοποθετούνται σε ελληνικά assets.
Πλέον οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα προσδοκούν σε ετήσιες αποδόσεις 3%-4% με ορίζοντα αποεπένδυσης τα 20 χρόνια και όχι funds που στοχεύουν σε ετήσιες αποδόσεις 15% με ορίζοντα αποεπένδυσης τα 3-4 χρόνια.
Το 35% της αξίας των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις προήλθε από το εξωτερικό με μέση αξία συναλλαγής τα 203 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ύψους της μέσης αξίας συναλλαγής δείχνει ότι οι ξένοι δεν φοβούνται πλέον την Ελλάδα.
Οι μεγαλύτερες συναλλαγές του 2022
Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν το 2022 ήταν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%), των Τροφίμων και Ποτών (22,9%), των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%).
Οι μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι εξαγορές της Chipita από την Mondelez International με τίμημα 1.370,9 εκατ. ευρώ, της Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. από την United Group (1.000 εκατ. ευρώ), της Viva Wallet Holdings Software Development S.A. από την J.P. Morgan (753,4 εκατ. ευρώ), της ΑΠΕ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) από την Άνεμος Συμμετοχών (Motor Oil Ανανεώσιμη Ενέργεια Α.Ε.) με τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Συμμετοχών S.à.r.l. (CVC Capital Partners’ Fund VII) με το αντίτιμο να φθάνει τα 457 εκατ. ευρώ.
Latest News
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων