Από τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Γρηγόρη Ν. Καρίμαλη έλαβα μιαν αρτιότατη σε ενημέρωση επιστολή ως απάντηση σε ένα σημείο του άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 13 Φεβρουαρίου 2023 υπό τον τίτλο» Σε 70 χρόνια ιδρύθηκαν πάνω από 170 δημόσιες επιχειρήσεις και 160 ανεξάρτητες αρχές… για το καλό μας!» και που αφορούσε την παραπάνω ανεξάρτητη αρχή. Προτάσσω την πλήθουσα από απίστευτες πληροφορίες επιστολή του κ. Καρίμαλη, με την ειδική, πριν από τις παρατηρήσεις μου, που δημοσιεύονται στη συνέχεια, διαπίστωση για τις αποκαλύψεις που προκαλούσε ανέκαθεν και προκαλεί μια τεκμηριωμένη δημοσιογραφική έρευνα. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του αναπληρωτή προϊσταμένου του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Γρηγόρη Καρίμαλη έχει ως εξής:
«Κύριε Στεργίου, στο δημοσίευμα σας στις 13/02/23 με τίτλο «Σε 70 χρόνια ιδρύθηκαν πάνω από 170 δημόσιες επιχειρήσεις και 160 ανεξάρτητες αρχές… για το καλό μας!», αναφέρεται ότι: «η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), η οποία εποπτεύει και ελέγχει την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για το έτος 2022 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 προβλέπεται θετικό αποτέλεσμα ύψους 0,3 εκατ. Ευρώ».
Η τοποθέτηση αυτή επαναλαμβάνει στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 από το ΓΛΚ, μάλιστα ολόκληρη η πρόταση έχει ως εξής: «Για το έτος 2022 εκτιμάται ότι η Αρχή θα εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 προβλέπεται θετικό αποτέλεσμα ύψους 0,3 εκατ. ευρώ. Το βελτιωμένο αποτέλεσμα της Αρχής για το 2023 οφείλεται στην προβλεπόμενη απόδοση χαμηλότερου μερίσματος στον κρατικό προϋπολογισμό».
Η πρόταση αυτή, που δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το ΓΛΚ παρά τις επισημάνσεις μας, δεν είναι ακριβής και δημιουργεί, ακόμη και στον καλόπιστο αναγνώστη, την εικόνα ενός ελλειμματικού φορέα Γενικής Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα η οικονομική διαχείριση της ΕΕΤΤ για το οικονομικό έτος 2022 προβλέπεται να έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα περίπου 29,2 εκατομμύρια €, ενώ για το οικονομικό έτος 2023 αναμένεται θετικό αποτέλεσμα 22,3 εκατ. ευρώ. Η ΕΕΤΤ, λόγω του κατά τα ως άνω θετικού οικονομικού αποτελέσματος έτους 2022 αναμένεται να αποδώσει το 2023 μέρισμα ύψους 23,4 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η άποψη του ΓΛΚ ότι η απόδοση αυτή συνιστά δαπάνη και όχι μέρισμα δημιουργεί την ψευδή εικόνα ότι η ΕΕΤΤ είναι ελλειμματική δημόσια αρχή. Όμως η ΕΕΤΤ, όπως μπορεί να δείτε ξεκάθαρα στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για τα έτη 2019, 2020, 2021 που είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της https://www.eett.gr/eett/schetika-me-tin-eett/oikonomika-stoicheia/ όχι μόνο δεν είναι ελλειμματική, αλλά χρηματοδοτεί κάθε χρόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το συνολικό ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 80% του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος της ΕΕΤΤ κατά το διάστημα 2000 -2021 και έχει αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 811 εκατ. ευρώ. Εκτός του ποσού αυτού, η ΕΕΤΤ έχει αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΤΑΙΠΕΔ ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ από εκπλειστηριάσματα για δικαιώματα χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, τις οποίες σχεδιάζει και ολοκληρώνει βασιζόμενη σε ίδια μέσα και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Για την ορθή αποτύπωση λοιπόν της πραγματικότητας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω.
Στη διάθεση σας,
Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Ν. Καρίμαλης,
αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων
Λεωφ. Κηφισίας 60, 15125 Μαρούσι»
Οι αντιπαρατηρήσεις του Δημήτρη Στεργίου
Στη παραπάνω δημοσιογραφική μου έρευνα, που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 13 Φεβρουαρίου 2023 για τις ανεξάρτητες αρχές, επεσήμαινα, μεταξύ άλλων, για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ακριβώς όσα αναφέρονται στη σελίδα 161 της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, τα οποία, προς τιμήν του, επαναλαμβάνει στην απαντητική του επιστολή και ο κ. Καρίμαλης.
Πρόκειται για την κοινή διαπίστωση και της δημοσιογραφικής έρευνας και του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ότι δηλαδή στον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι θεσμός, κατατίθεται, συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή, αναγράφονται στοιχεία για μιαν ανεξάρτητη αρχή που απέχουν πόρρω από την πραγματικότητα. Αυτή η απογοητευτική διαπίστωση δεν θα αποκαλυπτόταν, αν δεν δημοσιευόταν η παραπάνω δημοσιογραφική έρευνα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Καρίμαλης , αυτή η εικόνα που «δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( ΓΛΚ) παρά τις επισημάνσεις μας, δεν είναι ακριβής και δημιουργεί, ακόμη και στον καλόπιστο αναγνώστη, την εικόνα ενός ελλειμματικού φορέα Γενικής Κυβέρνησης».
Πράγματι, από τις οικονομικές καταστάσεις (πρώην ισολογισμοί) με τις οποίες συνόδευσε την απαντητική επιστολή του ο κ. Καρίμαλης και τις οποίες ανέλυσα (μού θύμισαν τις αναλύσεις που έκανα πριν από σαράντα και τριάντα χρόνια στον παλιό, έντυπο, «Οικονομικό Ταχυδρόμο» όλων σχεδόν των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών , από τους οποίους μερικοί δεν κατάρτιζαν και δημοσίευσαν καθόλου ισολογισμούς ή καθυστερούσαν, όπως, για παράδειγμα, σήμερα το ΑΣΕΠ, με δείκτες και διαπιστώσεις ότι δεν εφάρμοζαν μερικές τον κωδικοποιημένο Νόμο 2190!), προκύπτει ότι στην πραγματικότητα η οικονομική διαχείριση της ΕΕΤΤ δεν είναι ελλειμματική, αλλά αντιθέτως, όπως αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό, σφόδρα πλεονασματική σε σημείο μάλιστα που αιμοδοτεί κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατοντάδες εκατ. ευρώ!
Πράγματι, από την ανάλυση που έκανα των οικονομικών καταστάσεων της παραπάνω ανεξάρτητης αρχής (θυμήθηκα τα παλιά!!!), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κατά την περίοδο 2000-2021 έχει αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 811 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 80% του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματός της!) και πάνω από 2 δις. ευρώ (δηλαδή όσο περίπου εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών από τον «πρωταθλητή σε επιβάρυνση της κατοικίας στην Ευρώπη ΕΝΦΙΑ!) στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)!
Πάντως, όπως προκύπτει από τη σελίδα 207 του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμφανίζεται ότι έχει πάρει μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό (το ίδιο είναι!) το συνολικό ποσό των δύο δις. ευρώ κατά την περίοδο 2000 – 2021. Απλώς, στον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρεται ότι εισπράχθηκαν έσοδα (σε ταμειακή βάση) από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ , παραπέμποντας στον Πίνακας 5.6., όπου αναγράφονται αναλυτικά ποσά από αντίστοιχες πηγές , χωρίς όμως την ΕΕΤΤ!
Πρόκειται για ένα λογιστικό παράδοξο: από τη μια μεριά να λογίζεται από το ΓΛΚ ως δαπάνη τα ποσά που εισφέρει η ΕΕΤΤ στο κράτος και στο ΤΑΙΠΕΔ (και έτσι να εμφανίζεται … ελλειμματική η ανεξάρτητη αρχή!) και από την άλλη να είναι άγνωστο πώς και πού εμφανίζεται στο σκέλος των εσόδων ΤΑΙΠΕΔ αυτό το ποσό – φάντασμα…
Κλείνω το σημείωμα αυτό με τις παραπάνω παρατηρήσεις μου εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίηση όχι μόνο από την ευαισθησία και την προθυμία της διοίκησης της παραπάνω ανεξάρτητης αρχής να ενημερώσει τους αναγνώστες μας για μιαν ακόμη παράδοξη λογιστική εμφάνιση στον κρατικό προϋπολογισμό (έχω παρουσιάσει κι άλλες χωρίς επίσημη ενημερωτική συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών!), αλλά και για τις άρτιες οικονομικές καταστάσεις, για τις οποίες προτείνω να δημοσιεύονται όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως παλαιότερα, σε εφημερίδες προς ενημέρωση του κοινού.
Latest News
Για πέντε ακόμη χρόνια στην Ελλάδα - Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η Diageo επεκτείνουν τη συνεργασία τους
Η συνεργασία ανάμεσα σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Diageo μετρά περισσότερα από 30 χρόνια
ΔΥΠΑ: Στις 24-25 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι πρώτες «Ημέρες Καριέρας» για το 2025
Στις πρώτες Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ θα συμμετάσχουν 150 επιχειρήσεις και πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας
Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια αντιπροέδρων και οι αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΕΣΕΕ
Οι νέοι αντιπρόεδροι και διευθυντές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης
Νέα CCO στον Όμιλο Interamerican η Linda Nieuwenhuizen
Η Linda Nieuwenhuizen αναλαμβάνει τη στρατηγική ηγεσία όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Interamerican
Στα 15,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ η Goldman Sachs, σύσταση buy
Κατά την Goldman Sachs η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για πολλαπλή επέκταση
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Η Optima bank δημιουργεί νέα θυγατρική στο leasing - Τι δηλώνει ο CEO
Θα αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Optima bank - Στόχος να γίνει η πρώτη επιλογή στον τομέα της χρηματοδοτικής μίσθωσης
Ποιοί είναι οι Άραβες της Aqua Bridge που εξαγόρασαν την Avramar
Ο CEO του αραβικού ομίλου Aqua Bridge επιβεβαιώνει επίσημα την εξαγορά της Avramar - Το «κούρεμα» των δανείων και τα φρέσκα κεφάλαια
Νέα σπίτια στο Ελληνικό προς πώληση – Τι μπαίνει στο ταμείο της Lamda Development
Η Lamda λάνσαρε το Sunset Groves με 99 κατοικίες – Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα έργα κατασκευής των σπιτιών
Γιατί χτυπά συναγερμός στις πολυεθνικές – Οι 3 μεγάλες προκλήσεις
Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζονται οι πολυεθνικές στην Ελλάδα – Η πίεση από τα κεντρικά, τα πρόστιμα και ο άγνωστος Χ στις τιμές