
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα « Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.
Όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών η κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των θεσμικών φορέων των επαγγελματιών και επιστημόνων, προχώρησε σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 10%.
ΓΣΕΒΕΕ: Σύσκεψη στο Διδυμότειχο για τα προβλήματα των επιχειρήσεων του Έβρου
Η αύξηση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους ομιλητές.

Κοινή θέση
Το συμπέρασμα των φορέων ήταν κοινό. Υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια αύξηση, που δεν υπακούει σε καμμιά λογική, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, οι συντάξεις δεν έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Το μόνο που θα καταφέρει, κατά τους οργανωτές, η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι : Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Προϊστάμενος του Τμήματος μη Μισθωτών της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης και Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι :Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ), Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), Νικόλαος Δέδες, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και Μαρία Μπρουζούκη, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.
Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και Τόνια Αντωνίου και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.


Latest News

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα