Mε τη συμμετοχή 149 παραγωγών και μεταποιητών τροφίμων από την Κρήτη και τη διενέργεια πλέον των 19.000 B2B συναντήσεων με εκπροσώπους από 63 ομίλους εταιρειών, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων, ολοκληρώθηκε το 2ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α) στις 17 & 18 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι το 2o Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων διενεργήθηκε υπό την σκέπη των τεσσάρων (4) επιμελητηρίων της Κρήτης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, καθώς και την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και της Περιφέρειας Κρήτης.
RND:Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023
Το Forum, του οποίου φέτος οι συμμετοχές ήταν αυξημένες σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί πλέον θεσμό έχει ως στόχο την ανάδειξη και εξωστρέφεια της αγροδιατροφής της Κρήτης, ένα πλούσιο και μεγάλο κεφάλαιο του νησιού που υπογράφει και το τουριστικό brand της μεγαλονήσου. Στο διήμερο workshop όπως προαναφέρθηκε συμμετείχαν δωρεάν δεκάδες τοπικοί παραγωγοί καθώς και επιχειρήσεις οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές B2B συναντήσεις με δυνητικούς αγοραστές.
Αγροδιατροφή και γαστρονομία
Υπογραμμίζεται ότι ο τομέας της αγροδιατροφής καθώς και της γαστρονομίας της Κρήτης αποτελούν δύο δυνατά «κανάλια» προώθησης και εξωστρέφειας ολόκληρου του νησιού. Δύο κλάδοι που θα πρέπει να συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και κυρίως με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Με το terroir του νησιού να αποτελεί έναν «θησαυρό» και σαφώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών.
Κατά την έναρξη του 2ου Παγκρήτιου Forum στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι : «το 2ο Παγκρήτιο φόρουμ Κρητικών προϊόντων, μια ιδέα που ξεκίνησε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης πήρε σάρκα και οστά. Μια ιδέα που ξεκίνησε για να αναδείξουμε την υγιεινή διατροφή, την ευζωία ως μοντέλο αναπόσπαστο της καλής φιλοσοφίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των αξιών που υπηρετεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μια ιδέα που βρήκε αμέσως ανταπόκριση στο πρόσωπο των τεσσάρων Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης και που σήμερα είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας μας, στο Ποδηλατοδρόμιο μαζί με περίπου 160 εκθέτες, παραγωγούς τυποποιημένων προϊόντων με προγραμματισμένα περίπου 19,000 ραντεβού b2b».
Μερίδιο στην παγκόσμια γαστρονομία
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σε παρέμβαση του, στο πλαίσιο της έναρξης του Forum δήλωσε ότι « η κρητική κουζίνα κερδίζει μερίδιο στην παγκόσμια γαστρονομία και στάθηκε στην σημασία των κρητικών προϊόντων που αποτελούν ισχυρό κανάλι εξωστρέφειας της χώρας, όπως είπε. Στο μεταξύ ο κ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά στις θεματικές μορφές τουρισμού, αναφέροντας πως η γαστρονομία της Κρήτης αποτελεί ένα ισχυρό όπλο προς την ανάπτυξη αυτών.
Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι «Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην Αθήνα αποτελεί ένα τεκμήριο του γεγονότος ότι ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Κρήτη».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του τα εξής: «Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση την εξωστρεφή μας δράση, εξαιτίας της δυναμικής που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις των Χανίων και το 2022, όταν η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών συνέχισε την ανοδική «τροχιά» των τελευταίων ετών (επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022), κατακτώντας τη νέα κορυφή των €48.000.000 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Γης των Χανίων (στους 20.898 τόνους)».
Latest News
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren
Πάνω από 100 επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στην Αθήνα - Πώς ενισχύεται ο τουρισμός
Ο τουρισμός ενισχύεται με νέα ξενοδοχεία απο Wyndham - Ενδιαφέρον απο Highgate για την ελληνική αγορά - Η αξία του τοπικού management
Πού θα επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία ο όμιλος Μήτση - Τι «βαθμό» πήρε το 2023
Ο Όμιλος Μήτση συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ελληνικό τουρισμό - Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μήτσης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα
Φλερτάρει με Καραϊβική και Μέση Ανατολή η Sani/Ikos – Νέο ξενοδοχείο στην Ισπανία
Παγκόσμια επέκταση σχεδιάζει ο όμιλος Sani/Ikos, όπως δήλωσε ο COO του Ομίλου Alexander Schneider σε συνέντευξη του στο γερμανική έκδοση FVW