Mε τη συμμετοχή 149 παραγωγών και μεταποιητών τροφίμων από την Κρήτη και τη διενέργεια πλέον των 19.000 B2B συναντήσεων με εκπροσώπους από 63 ομίλους εταιρειών, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων, ολοκληρώθηκε το 2ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α) στις 17 & 18 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το 2o Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων διενεργήθηκε υπό την σκέπη των τεσσάρων (4) επιμελητηρίων της Κρήτης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, καθώς και την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και της Περιφέρειας Κρήτης.

RND:Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Το Forum, του οποίου φέτος οι συμμετοχές ήταν αυξημένες σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί πλέον θεσμό έχει ως στόχο την ανάδειξη και εξωστρέφεια της αγροδιατροφής της Κρήτης, ένα πλούσιο και μεγάλο κεφάλαιο του νησιού που υπογράφει και το τουριστικό brand της μεγαλονήσου. Στο διήμερο workshop όπως προαναφέρθηκε συμμετείχαν δωρεάν δεκάδες τοπικοί παραγωγοί καθώς και επιχειρήσεις οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές B2B συναντήσεις με δυνητικούς αγοραστές.

Αγροδιατροφή και γαστρονομία

Υπογραμμίζεται ότι ο τομέας της αγροδιατροφής καθώς και της γαστρονομίας της Κρήτης αποτελούν δύο δυνατά «κανάλια» προώθησης και εξωστρέφειας ολόκληρου του νησιού. Δύο κλάδοι που θα πρέπει να συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και κυρίως με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Με το terroir του νησιού να αποτελεί έναν «θησαυρό» και σαφώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών.

Κατά την έναρξη του 2ου Παγκρήτιου Forum στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι : «το 2ο Παγκρήτιο φόρουμ Κρητικών προϊόντων, μια ιδέα που ξεκίνησε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης πήρε σάρκα και οστά. Μια ιδέα που ξεκίνησε για να αναδείξουμε την υγιεινή διατροφή, την ευζωία ως μοντέλο αναπόσπαστο της καλής φιλοσοφίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των αξιών που υπηρετεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μια ιδέα που βρήκε αμέσως ανταπόκριση στο πρόσωπο των τεσσάρων Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης και που σήμερα είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας μας, στο Ποδηλατοδρόμιο μαζί με περίπου 160 εκθέτες, παραγωγούς τυποποιημένων προϊόντων με προγραμματισμένα περίπου 19,000 ραντεβού b2b».

Μερίδιο στην παγκόσμια γαστρονομία

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σε παρέμβαση του, στο πλαίσιο της έναρξης του Forum δήλωσε ότι « η κρητική κουζίνα κερδίζει μερίδιο στην παγκόσμια γαστρονομία και στάθηκε στην σημασία των κρητικών προϊόντων που αποτελούν ισχυρό κανάλι εξωστρέφειας της χώρας, όπως είπε. Στο μεταξύ ο κ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά στις θεματικές μορφές τουρισμού, αναφέροντας πως η γαστρονομία της Κρήτης αποτελεί ένα ισχυρό όπλο προς την ανάπτυξη αυτών.

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι «Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην Αθήνα αποτελεί ένα τεκμήριο του γεγονότος ότι ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Κρήτη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του τα εξής: «Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση την εξωστρεφή μας δράση, εξαιτίας της δυναμικής που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις των Χανίων και το 2022, όταν η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών συνέχισε την ανοδική «τροχιά» των τελευταίων ετών (επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022), κατακτώντας τη νέα κορυφή των €48.000.000 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Γης των Χανίων (στους 20.898 τόνους)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός