Η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, έπρεπε να υποσκελίσει μια εξόχως σημαντική δυσκολία: την επάρκεια σε προμήθειες του φυσικού αερίου.
Με τη Ρωσία να αποτελεί τη βασική προμηθεύτρια για τις χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, οι Βρυξέλλες είχαν να λύσουν ένα πρόβλημα που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό. Πώς θα αντικαθιστούσε το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ασανσέρ η τιμή του αερίου: Γιατί θα… ξαναπάρει την ανιούσα
Οι προτάσεις τέθηκαν επί χάρτου και έπειτα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων ήρθε ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: εξασφάλιση προμηθειών που θα καλύπτει τουλάχιστον το 85% των αποθεμάτων ασφαλείας και ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εξασφάλισης των απαιτούμενων προμηθειών από εναλλακτικές χώρες-προμηθεύτριες (Κατάρ-ΗΠΑ) και παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), έθεσαν σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Ο άγνωστος χειμώνας
Η Ευρώπη ετοιμαζόταν να εισέλθει σε έναν χειμώνα μην γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέχιζε να μαίνεται το ενεργειακό κόστος είχε ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη και οι εξασφαλισμένες προμήθειες ήταν άγνωστο αν θα επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης η οποία τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται λόγω των αναγκών για θέρμανση.
Ο απροσδόκητος «σύμμαχος»
Η Γηραιά Ήπειρος βρήκε έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην διάρκεια των χειμερινών μηνών και αυτός ήταν ο ίδιος ο χειμώνας, ο οποίος ήταν από τους ηπιότερους από πλευράς κρύου για πολλά χρόνια.
Έτσι οι ανάγκες τουλάχιστον για θέρμανση εκ των πραγμάτων ήταν λιγότερες, οπότε το ένα εμπόδιο «σβήστηκε» με επιτυχία.
Ο απολογισμός μισό χρόνο μετά
Συνεπακόλουθα, η «δουλειά« για τη μείωση της κατανάλωσης έγινε αυτομάτως πιο εύκολη. Ο στόχος όχι μόνο επετεύχθη, αλλά όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat, είναι και υψηλότερος της εντολής της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα στο σύνολο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. η κατανάλωση φυσικού αερίου για το διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023 μειώθηκε κατά 19%, περισσότερο δηλαδή του 15% που είχαν θέσει ως στόχο οι Βρυξέλλες. Στο μεταξύ η Ελλάδα φιγουράρει όχι μόνο υψηλότερα του στόχου αλλά και υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Βάσει των στοιχείων, ανά μήνα στο σύνολο των 27 χωρών-μελών το «κοντέρ» έγραψε:
- Αύγουστος: -14%
- Σεπτέμβριος: -14,3%
- Οκτώβριος: -24,7%
- Νοέμβριος: -25%
- Δεκέμβριος: -12,6%
- Ιανουάριος: -22,1%
Η Ελλάδα
Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι εναντιώθηκε σθεναρά με το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης, εντούτοις όχι μόνο εναρμονίσθηκε με τον κανονισμό της Ε.Ε., αλλά ήταν και κάτι περισσότερο από συνεπής.
Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων της Eurostat, το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 23%, υψηλότερα τόσο της ευρωπαϊκής οδηγίας για 15%, όσο και του ευρωπαϊκού μέσου όρο στο 19%.
Οι βαθιές περικοπές
Είναι εντυπωσιακό ότι οι χώρες στις οποίες η κατανάλωση φυσικού αερίου βυθίστηκε είναι αυτές του Βορρά και συγκεκριμένα οι σκανδιναβικές χώρες και αυτές της Βαλτικής.
Πρωτοστατεί η Φινλανδία καθώς η κατανάλωση μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ (-57%) και ακολουθούν οι Λιθουανία (-47,9%) και Σουηδία (-40,2%).
Οι «σπάταλες» χώρες
Μόλις δύο χώρες αύξησαν την κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου η Μάλτα κατά σχεδόν 12% και η Σλοβακία κατά 4%.
Από την άλλη Σλοβενία, Ισπανία και Ιρλανδία δεν πέτυχαν τους στόχους για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, οι δύο πρώτες οριακά (-14,2% και -13,7% αντίστοιχα), ενώ στην Τρίτη η κατανάλωση έμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,3%).
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium