![Καφές: Μερακλήδες οι Έλληνες – 8 στους 10 πίνουν κάθε μέρα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/coffee.jpg)
Μερακλήδες αποδεικνύονται οι Έλληνες και στην κατανάλωση καφέ, με περισσότερους από 8 στους 10, ποσοστό 84%, να πίνουν σε καθημερινή βάση. Συνολικά, ακόμη και εκείνοι που δεν πίνουν καφέ, φροντίζουν να έχουν στο σπίτι, συνεπώς το 95% των καταναλωτών αγοράζουν καφέ.
Καφές, μπύρα και αναψυκτικά: Ο «πόλεμος» των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ σκιαγραφώντας το προφίλ του έλληνα καταναλωτή.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο καφές είναι ένα από τα τρία προϊόντα (τα άλλα δύο είναι η μπύρα και τα αναψυκτικά) στα οποία διαγκωνίζονται μεγάλες εταιρείες για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων από την πίτα της αγοράς και προδιαγράφεται αλλαγή των συσχετισμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρίαρχη στα αναψυκτικά Coca-Cola Τρία Έψιλον, θέτει στόχο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στον κλάδο του καφέ στο 10% στην Ελλάδα και σε λίγα χρόνια να αποκτήσει ηγετικά μερίδια. Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, το ιταλικό brand Caffè Vergnano (που προϋπήρχε μέσω αντιπροσώπου στην Ελλάδα πριν την εξαγορά του 30% από την Coca-Cola 3E) βρίσκεται ήδη σε 100 σημεία στην αγορά HORECA και έχει στόχο τα 300 καταστήματα έως το τέλος του 2023 και τα 1.000 σε βάθος τριετίας.
Στην κατηγορία καφέ η Coca-Cola 3E διαθέτει και το σήμα Costa Coffee, που μέσα σε δύο χρόνια έχει αποκτήσει παρουσία σε 500 καταστήματα στον κλάδο του HORECA, ενώ διανέμεται και μέσω των σούπερ μάρκετ, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 5,5% στις κάψουλες και 8% στον αλεσμένο καφέ 8%, με στόχο και στις δύο περιπτώσεις να φτάσουν σύντομα το 10%.

Οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι πίνουν καθημερινά καφέ, είναι… θεριακλήδες, καθώς καταναλώνουν περισσότερους από έναν καφέ την ημέρα (2 ή 3).
Ακόμη, δε, και από εκείνους που δεν πίνουν καφέ, που είναι μόλις το 5% των ερωτηθέντων, οι περισσότεροι, ποσοστό 66%, φροντίζουν να εφοδιάζουν το νοικοκυριό τους.

Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Η συνήθεια αυτή, ειδικά εκτός σπιτιού, δεν επηρεάστηκε ούτε από τις αλλαγές και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητά μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ. Ωστόσο, ένα ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, το 14% για οικονομικούς λόγους και ένα 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.
Συν τοις άλλοις για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες δηλώνουν ότι πίνουν καφέ: Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 55%, νιώθουν ότι τους τονώνει, ενώ περισσότεροι από 4 στους μ10 (ποσοστό 42%) ότι τους χαλαρώνει και τους ξεκουράζει.
Πού πίνουμε περισσότερο καφέ; Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% στο σπίτι και ακολουθεί με μεφάλη διαφορά ο χώρος εργασίας και τελευταία επιλογή είναι κάποιο μαγαζί ή στο χέρι.
Από εκείνους οι οποίοι θα απολαύσουν το καφεδάκι τους εκτός σπιτιού ή εργασίας, το 62% προτιμά να το κάνουν καθήμενοι σε κάποιο κατάστημα εστίασης, ενώ το 33% προτιμά να τον πάρει στο χέρι (takeaway)


Latest News
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα