Τη διανομή μερίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, αποφάσισε την Τετάρτη η Intel, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να επιτύχει εξοικονόμηση ρευστότητας εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε προσωπικούς υπολογιστές και κέντρα δεδομένων (data centers).
H αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ήταν στο παρελθόν κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών, ωστόσο σήμερα δίνει αγώνα για να φτάσει ανταγωνιστές της, όπως η ταϊβανέζικη TSMC, στην τεχνολογία κατασκευής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Pat Gelsinger δήλωσε ότι η Intel θα περιορίσει σημαντικά τις επενδύσεις ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις παραγωγής.
Ημιαγωγοί: Οι βρετανικές βιομηχανίες σκέφτονται την… μετανάστευση
«Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται το τέταρτο τρίμηνο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές μας έπεσαν κάτω από τα όρια ασφαλείας μας και σε αυτό το περιβάλλον μόλις καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πληρωτής υψηλότερου μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτής κεφαλαίου», είπε στους αναλυτές.
66% κάτω το μέρισμα
Η εταιρεία, η οποία επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για το πρώτο τρίμηνο που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμα σε 50 σεντς ανά μετοχή ετησίως ή 0,125 δολάρια ανά μετοχή ανά τρίμηνο, γεγονός που σηματοδοτεί πτώση 66% από την τελευταία της πληρωμή.
«Αν και επώδυνο, αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κεφαλαίων για το σχέδιο παραγωγής τους», δήλωσε ο αναλυτής της Credit Suisse, Chris Caso.
Η ζήτηση για τσιπ της Intel μειώθηκε μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εργασίας που αναπτύχθηκε στην πανδημία, οδηγώντας την εταιρεία να προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι θα καταγράψει απώλειες στο πρώτο τρίμηνο.
Η Intel έχει δεσμευτεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος με στόχο να εξοικονομήσει από 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Intel έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας της την περσινή χρονιά.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)