Ηταν μάλλον μια ομολογία αποτυχίας. Η εμφάνιση και ομιλία του προέδρου Πούτιν (για την κατάσταση του έθνους) έναν χρόνο μετά την απεχθή εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε τίποτα το θριαμβευτικό. Και πώς θα μπορούσε να έχει άλλωστε. Ηταν όμως πλούσια σε οργουελική γλώσσα. Ο κτηνώδης πόλεμος βαφτισμένος σε «ειδική πολεμική επιχείρηση» έχει οδηγηθεί ύστερα από διαδοχικές ήττες στο τέλμα χάρη στην ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας και τη σθεναρή στάση και στήριξη της Δύσης. Καμιά προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο πόλεμος με επίκληση της ιστορίας – όπως έγινε πέρυσι για την έναρξή του – και του επιχειρήματος ότι «η Ουκρανία δεν είναι κράτος, λαός, έθνος. Ανήκει στον ρωσικό κόσμο και πρέπει να επανέλθει στη Ρωσία ως επαρχία». Και καθώς ο στόχος αυτός ηττήθηκε επί του πεδίου, η ομιλία επικεντρώθηκε στην ανάγκη προστασίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, των περιοχών δηλαδή στις οποίες αναγκάστηκε να περιορίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις της. Και βέβαια σε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη Δύση με οργουελικά επιχειρήματα και γλώσσα.
«Η Δύση άρχισε τον πόλεμο» είπε ανερυθρίαστα με σχέδιο «να καταφέρει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας» όπως έκανε σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη. Γι’ αυτό αρνήθηκε να μπει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές δεν έχουν νόημα και οι συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ. «Η Δύση που είναι τόσο ηθικά παρακμασμένη», που έχει φτάσει στο σημείο… να νομιμοποιεί γάμους ομοφυλοφίλων (!). Σταθερός στόχος της Δύσης παραμένει η καθυπόταξη της Ρωσίας και χρησιμοποιεί το «ναζιστικό καθεστώς» της Ουκρανίας για την επίτευξή του με τον εξοπλισμό του και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, «ως μοναδικός πολιτισμός», θα προστατεύσει την οικογένεια και τα παιδιά.
Και βέβαια αφιέρωσε μεγάλο μέρος της φλύαρης ομιλίας του στην εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας με έμφαση στην αποτυχία των κυρώσεων (συρρίκνωση της οικονομίας/ΑΕΠ μόνο κατά 2,2%) και στην κοινωνία.
Ως προς το αύριο του πολέμου, η ομιλία δεν είχε καμία συγκεκριμένη αναφορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (κλιμάκωση, διαπραγμάτευση), δείγμα κι αυτό του αδιεξόδου. Αν και ο Πούτιν απέκλεισε την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ενα αντιδυτικό παραλήρημα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Ο καθηγητής Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση