
Τις έρευνες για εργολάβους οικοδομών που είναι ύποπτοι για παραβίαση των προδιαγραφών ασφαλείας διευρύνει η τουρκική κυβέρνηση, ρίχνοντας παράλληλα το βάρος στη στέγαση των πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, 564 ύποπτοι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ 160 έχουν συλληφθεί και πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα. «Οι πόλεις μας θα χτιστούν στα σωστά μέρη, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε πιο γερές πόλεις. Ξέρουμε τι είδους δοκιμασία αντιμετωπίζουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό» δήλωσε ο Σοϊλού στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.
Τουρκία: Mειώση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους. Στην εξουσία για δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που αναμένεται να στηθούν σε τέσσερις μήνες. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι βρισκόταν υπό πίεση λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί από τη διατάραξη της αγροτικής παραγωγής από την καταστροφή.
Περίπου 865.000 άνθρωποι σε σκηνές – 23.500 σε κοντέινερ
Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και άφησε άστεγους εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 865.000 άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές και 23.500 σε κοντέινερ, ενώ 376.000 σε φοιτητικές εστίες και δημόσιους ξενώνες εκτός της πληγείσας ζώνης, δήλωσε ο Ερντογάν την Τρίτη.
Ο Σοϊλού σημείωσε ότι θα εγκατασταθούν 100.000 κοντέινερ στη ζώνη που επλήγη από τον σεισμό για τη φιλοξενία αστέγων. Ο ίδιος ανέφερε νωρίτερα πως ο απολογισμός των νεκρών από τις σεισμικές δονήσεις αυτόν τον μήνα στην Τουρκία αυξήθηκε σε 43.556.
Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα κτίρια
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, μετά τον πρώτο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί και περισσότερα από 600.000 διαμερίσματα και 150.000 εμπορικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί τουλάχιστον μέτριες ζημιές. Ο υπουργός Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 164.000 κτίρια με περισσότερα από 530.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή νέων διαμερισμάτων στην πληγείσα περιοχή, πρόσθεσε ο Κουρούμ.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα προσωρινής υποστήριξης των μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο του σεισμού που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 9/4

Tumblr: Το ασφαλές καταφύγιο της Gen Z στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μέρος του λόγου για τον οποίο οι νέοι της Gen Z βρίσκονται σε παλιές πλατφόρμες όπως το Tumblr είναι ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να πάνε

Project Kuiper: O Μπέζος εκτοξεύει τους πρώτους δορυφόρους που θα ανταγωνιστούν το Starlink του Μασκ
Οι πρώτοι 27 δορυφόροι του Project Kuiper θα εκτοξευτούν στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε η Amazon.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.