Η Ελλάδα δεν σταματά να σε εκπλήσσει. Και να σε χαρατσώνει θα έλεγα εκεί που δεν το περιμένεις. Δεν φτάνουν οι «κουφές» χρεώσεις για το τίποτε από τις τράπεζες, είναι και το Δημόσιο που σου δίνει τη χαριστική βολή.
Διότι στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης για δείτε τι μπορείτε να πάθετε.
Σας ζητούν να βγάλετε μια βεβαίωση ότι δεν έχετε χρεοκοπήσει, ότι δεν βαρέσατε κανόνι. Είναι πλέον πιστοποιητικό φερεγγυότητας που την εκδίδει το Πρωτοδικείο. Πας στο ΚΕΠ το οποίο σου ζητά μια αίτηση από το gov.gr (εδώ είναι πραγματική επανάσταση) αλλά σου ζητά και… παράβολο που πρέπει να πληρώσεις σε τράπεζα. Πληρώνεις λοιπόν 5 ευρώ για… μεγαρόσημο και πρέπει να περιμένεις 20 ημέρες για να εξυπηρετηθείς από το Πρωτοδικείο.
Γιατί πληρώνουμε το μεγαρόσημο άραγε; Για την ταχύτητα απόδοσης του πιστοποιητικού; Γιατί κουράζεται ο υπάλληλος να το βγάλει; Ενας Θεός ξέρει.
Ξεχάστε τις συναλλαγές στο ταμείο. Κοστίζουν
Αλλά μη νομίζετε ότι γλιτώσατε. Αν πας στην τράπεζα να πληρώσεις το μεγαρόσημο των 5 ευρώ στο ταμείο, με μετρητά δηλαδή ο ταμίας σου λέει… επιβαρύνεσαι με 2,5 ευρώ για κάθε συναλλαγή.
Αν, όμως, πληρωθεί μέσω λογαριασμού, να σου κρατηθεί δηλαδή από τον τραπεζικό σου λογαριασμό, τότε το χαράτσι είναι 1 ευρώ. «Ε, γιατί να χάσεις έναν καφέ», σου λέει ο υπάλληλος.
Αυτά τα όμορφα γίνονται στις καθημερινές μας συναλλαγές. Για ένα πιστοποιητικό, τρέχεις από δω κι από κει, περιμένεις πάνω από 20 μέρες και πληρώνεις και 6 ευρώ. Αθάνατη Ελλάδα, είπαμε…
———————
Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα για τα FSRUs
Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού για να στελεχώσουν τα FSRUs, δηλαδή τους πλωτούς τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.
Και με δεδομένο ότι δύο τέτοιες υποδομές ξεκινούν να αναπτύσσονται εντός της χρονιάς – το FSRU Αλεξανδρούπολης και το αντίστοιχο της «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο – οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Για την προσέλκυση λοιπόν τέτοιων στελεχών με χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η παροχή φορο-κινήτρων. Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που θα απασχολούνται σε «πλωτά ναυπηγήματα» – όπως αναφέρονται τα FSRUs στις διατάξεις του κειμένου – θα έχουν χαμηλότερη φορολόγηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι αμοιβές των αξιωματικών θα φορολογούντια με συντελεστή 15% και όχι με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που φθάνουν έως και 44%. Για το κατώτερο πλήρωμα ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 10%. Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση ναυτικών στα πλωτά ναυπηγήματα, τα οποία:
· συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο,
· παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια για την ελληνική και την περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης,
· ικανοποιούν την κατεπείγουσα ανάπτυξη υποδομών για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας λόγω των τρεχουσών συνθηκών,
· ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την ευελιξία στην αγορά φυσικού αερίου.
———————
Οι οπαδοί του Καραμανλή και τα σενάρια του προεδρικού μεγάρου
Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Ενας πρωθυπουργός 5,5 ετών, που αποδεδειγμένα και με στοιχεία, ευθύνεται σε μεγάλο μέρος για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κι ένας βουλευτής που επί σχεδόν 15 χρόνια παρέμεινε σιωπηλός, απών τις περισσότερες φορές από τη Βουλή, με μηδενικό κοινοβουλευτικό έργο, να έχει τόσους λάτρεις.
Για τον Κώστα Καραμανλή ο λόγος, ο οποίος συμπαθέστατος είναι, έκανε και κάποια καλά στη θητεία του, όμως, είναι ανενεργός πολιτικά εδώ και πολλά χρόνια. Προς τι λοιπόν όλες αυτές οι εκδηλώσεις λατρείας; Κυρίως από εκείνους που δήλωναν όλα αυτά τα χρόνια «συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού», και με αυτή την ιδιότητα έκαναν καριέρα.
Όπως έλεγε και ένας νεαρός, 25 χρονών «μα υπήρχε τόσο καιρό πολιτικός Καραμανλής;» Δεν υπήρχε, αλλά φαίνεται ότι στα κόμματα – δεινόσαυρους, όπως η Νέα Δημοκρατία, χρειάζονται πάντα ένα δυνατό όνομα, ένα ιερό τοτέμ να προσκυνούν.
Κι όχι μόνο. Αλλά και να ελπίζουν ότι θα επανέλθει με κάποιο τρόπο, ίσως και από την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Γιατί σου λένε τα πονηρά μυαλά: «Θα έχουμε ξανά εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας; Δεν προτείνουμε κάποιον που θα στηρίξει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Πολιτικά παιχνίδια και παρασκήνια δηλαδή, για να μην πούμε παζάρια. Διότι το Προεδρικό Μέγαρο φαίνεται δεν αντέχει μια αξιοπρεπή και σοβαρή… μη πολιτικό πρόεδρο. Θέλει άλλα.
———————
Διευρύνεται η εισοδηματική ανισότητα
To στοιχείο από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που έλεγε ότι ο μισθός μας φτάνει μέχρι τις 18 του μήνα, ήταν το πιο viral, αυτό που προκαλεί και μεγαλύτερη εντύπωση. Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμη στοιχείο που όχι μόνο θα έπρεπε να μας προβληματίσει, αλλά και να μας τρομάξει είναι το εξής:
Το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό. Στον αντίποδα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.
Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί. Ότι διευρύνεται το χάσμα και οι εισοδηματικές ανισότητες. Ολο και περισσότεροι βρίσκονται με μικρότερο εισόδημα και μεγάλες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, αντί να βελτιώνουν και αυτοί το εισόδημά τους.
Και πλέον πρόβλημα έχουν και τα μεσαία εισοδήματα. Σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά (57,3%) δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση τόσο με την έρευνα του 2021 (42,3%), όσο και με τις έρευνες του 2020 (47,9%) και του 2019 (48,7%). Επιπλέον, σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που φαίνεται ότι διαβιοί σε συνθήκες ———————
Δεν έχουν ντομάτες στη Βρετανία
Αντιμέτωπη με έλλειψη στις ντομάτες βρίσκεται η Βρετανία, καθώς οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπως η ηγέτιδα στη χώρα, η Tesco, και η υπ’ αριθμόν δύο, η Sainsbury’s, επηρεάστηκαν από τα προβλήματα στη συγκομιδή στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Οι έμποροι δήλωσαν ότι η κατάσταση επιτείνεται από τη μικρότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.
Ο Αντριου Οπι, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και βιωσιμότητας στην Κοινοπραξία Βρετανικού Λιανεμπορίου (BRC) που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική προκάλεσαν προβλήματα στη συγκομιδή διαφόρων προϊόντων, όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές. «Ενώ τα προβλήματα αναμένεται να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες, τα σουπερμάρκετ είναι ικανά να διαχειριστούν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεργάζονται με τους αγρότες για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα νωπών προϊόντων», πρόσθεσε.
———————
Η «ψήφος» στον Παπαστράτο
Είναι αλήθεια ότι ξέρουν να κάνουν μεγάλα event και να ανακοινώνουν σημαντικές ειδήσεις στον Παπαστράτο. Η χθεσινή συγκέντρωση σε χώρο δίπλα στο αεροδρόμιο ήταν εντυπωσιακή, ομοίως και το κοκτέιλ πάρτι αμέσως μετά. Η Παπαστράτος κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τις ανακοινώσεις και τελικά ανήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ και 300 νέες θέσεις εργασίας.
Συνολικά η «μαμά» εταιρεία, θα έχει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι Αμερικανοί βλέπουν με πολύ καλό μάτι την Ελλάδα και τον Παπαστράτο.
Θα λέγαμε ότι είναι ένα καλό νέο και για την οικονομία κι εδώ που τα λέμε και για την κυβέρνηση που μπορεί να «καυχιέται» ότι φέρνει επενδυτές και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά πριν από τις εκλογές είναι ό,τι καλύτερο για το κυβερνών κόμμα.
———————
Λιγότεροι τουρίστες, λιγότερες εισπράξεις
Καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2022, ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις των αρμοδίων του κλάδου, δεν κατέστη δυνατό να καταρριφθούν τα ιστορικά ρεκόρ του 2019, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις αφίξεις.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σχέση με το 2019 (τελευταίο έτος προ της πανδημίας), το 2022, μια μεταβατική χρονιά προς την υγειονομική ομαλότητα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3%, ενώ και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 11,2%.
Ωστόσο, στα θετικά της περσινής χρονιάς, έναντι του 2019, καταγράφεται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία αυξήθηκε κατά 9,7%.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 διαμορφώθηκαν στα 17.631,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν κατά 547 εκατ. ευρώ λιγότερες από το 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Επίσης, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε το 2022 σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 31.348 χιλ. το 2019. Δηλαδή, έναντι της χρονιάς – ρεκόρ του 2019, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 3,5 εκατ. λιγότεροι τουρίστες. Εναντι του 2021 (χρονιά της πανδημίας), πέρυσι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3%, ενώ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 67,9%. Επίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2022 αυξήθηκε στα 618,8 ευρώ, έναντι 564 ευρώ το 2019. Ομως, το 2021 η μέση τουριστική δαπάνη είχε σπάσει το φράγμα των 700 ευρώ (702 ευρώ).
———————
Η αναθεώρηση των στόχων
Πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων που έχει ως στόχο την ταχεία καταπολέμηση του πληθωρισμού ευνοεί κυρίως τους σχετικά πλούσιους πολίτες της ευρωζώνης, μειώνοντας το όφελος μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων για τους σχετικά πιο φτωχούς, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως σημειώνει η μελέτη, οι συσσωρευμένες αρνητικές οικονομικές συνέπειες των δύο τελευταίων παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων (παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-08 και πανδημία COVID-19 του 2020) είχαν ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη να ανέβει στο 97% στο τέλος του 2020. Αυτή ήταν και η υψηλότερη τιμή από την ίδρυση της ευρωζώνης το 1999 και απέχει αρκετά από τον επίσημο δημοσιονομικό στόχο του 60% που με βάση τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες κάθε χώρα της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά. Παρόλο που και οι δύο κρίσεις προκλήθηκαν από εξωγενείς για την οικονομία της ευρωζώνης αιτίες, οι οικονομικές επιπτώσεις στις διάφορες οικονομίες της ευρωζώνης υπήρξαν αρκετά ασύμμετρες. Συγκεκριμένα, οι οικονομίες της περιφέρειας επλήγησαν δυσανάλογα σε σχέση με τις οικονομίες του πυρήνα.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα