Με το Internet να αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, τόσο για ψυχαγωγία όσο και για επαγγελματικούς λόγους, η ταχύτητα της σύνδεσης μετρά ιδιαίτερα.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων δίνει συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε καταναλωτής όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο.
Focus Bari: Aπογειώθηκε η χρήση του διαδικτύου στους Έλληνες άνω των 55 ετών
Με μία ανάρτηση στον ισότοπό της που συνοδεύεται από ένα βίντεο η Επιτροπή απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασύρματη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο (WiFi).
Τα 9 βήματα που καλούνται να ακολουθήσουν οι καταναλωτές είναι τα εξής:
- Τοποθετήστε τον router σε υπερυψωμένη θέση, π.χ. πάνω σε ένα ντουλάπι ή ράφι, σε κεντρικό σημείο του σπιτιού σας, για να πετύχετε μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος.
- Αποφύγετε την τοποθέτηση του router κοντά σε παράθυρα, για να μην «χάνεται» το σήμα εκτός του χώρου σας.
- Απομακρύνετε αντικείμενα, ιδίως μεταλλικά, μπροστά ή δίπλα από τον router, για να μην παρεμποδίζεται το σήμα του WiFi.
- Τοποθετήστε τον router, μακριά από ασύρματες πηγές εκπομπής, όπως ασύρματα τηλέφωνα και συσκευές ενδοσυνεννόησης, γιατί ενδέχεται να δημιουργούν παρεμβολές στο σήμα σας.
- Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, μετακινήστε τις σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στοχεύοντας στα σημεία όπου θέλετε να βελτιώσετε το σήμα.
- Χρησιμοποιήστε συσκευές επέκτασης/κάλυψης σήματος (powerline adapters, repeaters, extenders), που φέρουν πάντα την ένδειξη «CE», στα σημεία που το σήμα είναι αδύναμο.
- Αν ο router δεν έχει ρύθμιση για αυτόματα βέλτιστη επιλογή καναλιού, δοκιμάστε να επιλέξετε κανάλι με μικρότερη χρήση.
- Αλλάξτε τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης του router σας και ορίστε νέο ισχυρό password, για να προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή σας. Αλλάζετε συχνά το password σας.
- Κάντε επανεκκίνηση από το κουμπί on/off του router σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι χώρες με το καλύτερο ίντερνετ
Για το 2022, η Ελλάδα τερμάτισε στην 28η θέση – ανάμεσα σε 142 χώρες – όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile internet, ενώ κατετάγη στην 94η θέση – μεταξύ 190 χωρών – στις ταχύτητες του σταθερού Διαδικτύου.
Στο mobile internet η Ελλάδα, με μέση ταχύτητα download τα 61,40 Mbps, βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά 4 θέσεις, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο, με μέση ταχύτητα download τα 42,79 Mbps, κατά 2 θέσεις.
Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 η μέση ταχύτητα download στο mobile internet αυξήθηκε σχεδόν κατά 17%, ενώ οι ταχύτητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις επιτάχυναν κατά τουλάχιστον 28%. Σύμφωνα με το Speedtest Global Index της ανεξάρτητης εταιρείας μετρήσεων Ookla, το 2022, το Κατάρ, η Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι τρεις χώρες με το πιο γρήγορο mobile internet, παγκοσμίως.
Με μέση ταχύτητα download στο mobile internet τα 176,18 Mbps, τα 139,41 Mbps και τα 131,54 Mbps, αντίστοιχα, Κατάρ, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν στο βάθρο με τις χώρες, που παρέχουν το πιο γρήγορο Internet στους πολίτες τους μέσω κινητών δικτύων.
Εξαιρετικές επιδόσεις πέτυχαν το 2022 και η Νότια Κορέα, με μέση ταχύτητα download 118,76 Mbps, η Δανία με 113,44 Mbps και η Κίνα με 109,40 Mbps.
Εξίσου σημαντικές επιδόσεις πέτυχε το 2022 και στη Νορβηγία, όπου η μέση ταχύτητα download διαμορφώθηκε στα 109,06 Mbps, αλλά και το Μακάο με 106,38 Mbps. Η Βουλγαρία και το εξωτικό Μπρουνέι είναι οι δύο χώρες, που συμπληρώνουν το “top 10” των πιο γρήγορων χωρών στο mobile internet για το 2022, με μέση ταχύτητα τα 103,29 Mbps και 102,06 Mbps αντίστοιχα.
Latest News
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google