
Κρατάει και τον Φεβρουάριο το καλό ξεκίνημα της σεζόν 2022/2023 το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο τον Ιανουάριο κατέγραψε υψηλότερη επιβατική κίνηση από την αντίστοιχη του «χρυσού» 2019.
«Η θετική τάση του Ιανουαρίου συνεχίζεται και μέσα στο Φεβρουάριο. Η χρονιά ξεκίνησε σωστά», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του αεροδρομίου στην εκδήλωση «Airline Marketing Workshop».
«Ελ. Βενιζέλος»: Αυξημένη 5% τον Ιανουάριο η επιβατική κίνηση εξωτερικού έναντι 2019
Στα στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες του Φεβρουαρίου αποτυπώνεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 2,8% έναντι του Ιανουαρίου και κατά 5% έναντι του 2019, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για μια ακόμα δυνατή σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 1,447 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 5% ήταν αυξημένη η επιβατική κίνηση εξωτερικού που έφτασε τις 990 χιλιάδες.
Νέοι προορισμοί και εταιρείες το 2023
Για το 2023, οι αεροπορικές έχουν επιστρέψει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Οι πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος έχουν αυξηθεί και με 13 νέους προορισμού και τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες, τις Play, Kuwait Airways και Sun Express.
Η ανάκαμψη το 2022
Το 2022, ο αερολιμένας Αθηνών ανέκαμψε ταχύτερα από άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με συνολική επιβατική κίνηση 22,73 εκατομμυρίων, ανακτώντας το 89% των επιδόσεων του 2019.
Το εσωτερικό δίκτυο επέδειξε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνώντας την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Οι αγορές
Πρώτη αγορά όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις εξωτερικού ήταν η Γερμανία έχοντας ανακάμψει σε ποσοστό 85% και ακολουθεί η Βρετανία, δύο αγορές από τις οποίες προέρχεται και ο μεγαλύτερος όγκος εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.
Όσον αφορά τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών, οι τρεις κορυφαίες αγορές ήταν οι ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε την περυσινή χρονιά τα νούμερα του 2019, η Βρετανία και η Γερμανία. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελβετία και το Ισραήλ.


Latest News
![Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/Airbnb-to-vima-600x399.jpg)
Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]
Oι τάσεις για το Πάσχα και η ζήτηση για την ελληνική πρωτεύουσα - Πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις για Airbnb
![Ξενοδοχεία: Άλμα 40% στις αξίες την τελευταία τετραετία – Πανευρωπαϊκή πρωτιά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/ksenodoxio-600x399.jpg)
Πόσο «πλούτισαν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας την τελευταία 4ετία [γραφήματα]
Τα ξενοδοχεία της Αθήνας εμφανίζουν και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το 2015-2024

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό της Σαντορίνης - Γιατί κινδυνεύει η έναρξη της σεζόν
Αγωνία στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της κρουαζιέρας για την πορεία της τουριστικής κίνησης - Τι ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς

Ο «ανεκμετάλλευτος πλούτος» του συνεδριακού τουρισμού - Έσοδα έως 7 δισ. τον χρόνο
Ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει αυτή τη στιγμή έσοδα 2 δισ. σε ετήσια βάση στην Ελλάδα - Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης

H Intercontinental ανοίγει νέο ξενοδοχείο στην Κρήτη - Ντεμπούτο για την Vignette Collection στα Χανιά
Η Intercontinental επεκτείνει στην Ελλάδα την ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα Vignette Collection

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

Καλπάζουν Ρόδος και Κρήτη, υποχωρεί η Σαντορίνη – Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν
Αθλητής με ταλέντο αλλά χωρίς προπόνηση ο ελληνικός τουρισμός, εκτιμά ο Γιάννης Χατζής πρόεδρος της ΠΟΞ

Πλέει προς νέα ρεκόρ η κρουαζιέρα - Πάνω απο 5.200 call στα ελληνικά λιμάνια
Για το 2025 αναμένεται αύξηση της κίνησης και η πρόβλεψη είναι για 5,8 εκατομμύρια επιβάτες σε 5.290 αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια

Νέα τουριστική επένδυση 120 εκατ. στην Κρήτη από τις οικογένειες Σμπώκου-Βασιλάκη
Τουριστικό συγκρότημα στη θέση «Σκούρος» στα νότια του νομού Ηρακλείου

«Τουρισμός για όλους 2025»: Τα 16 βήματα που ξεκλειδώνουν τα vouchers για διακοπές
Στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»