
Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν την κίνηση που άρχισαν χτες, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο το δ’ 3μηνο του 2022.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,35%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,13% στις 7.935 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,12% στις 15.494 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,39% στις 7.346 μονάδες.
Οι τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, η BASF χάνει σχεδόν 5%, καθώς ανακοίνωσε σχέδια περικοπής 2.600 θέσεων εργασίας, περίπου το 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, με τη μεγαλύτερη χημική εταιρεία της Ευρώπης να προσπαθεί να μειώσει το κόστος απουσία του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.
Οικονομικές εξελίξεις – Μάκρο
Οι αγορές αποτιμούν… θετικά τελικά τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η προηγούμενη αρχική εκτίμηση έδειχνε μείωση 0,2%. Βέβαια, αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αφομοιώνουν μια πληθώρα εταιρικών κερδών, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού δεν αντισταθμίζουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.
Άλλωστε, οι φόβοι για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ελλοχεύουν, χάρη στον επίμονο πληθωρισμό και τις ενδείξεις ότι οι οικονομίες αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές. Μια δημοσκόπηση αναλυτών μετοχών που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Πέμπτη υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες, καθώς η τιμολόγηση των επιτοκίων της αγοράς κινείται υψηλότερα.
Πιο συγκεκριμένα, στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK να ανεβαίνει κατά επτά μονάδες στο -38. Αν και αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε η κρίση του κόστους ζωής, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει υψηλό 10 μηνών.
Ο εμπροσθοβαρής γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK βελτιώθηκε επίσης στο -30,5 τον Μάρτιο, από -33,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη ήταν όμως λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που οδήγησε σε ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,3%.
“Οι προοπτικές για τον κόσμο είναι ελαφρώς πιο θετικά στις αρχές του 2023 από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν μόλις πριν από δύο ή τρεις μήνες”, δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας