
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, ασκώντας έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Οι αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου 2ετούς διάρκειας (το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική) αυξήθηκαν έως και 15 μονάδες βάσης την Παρασκευή, φτάνοντας πάνω από το 3,06% για πρώτη φορά από το 2008.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανήλθε στο 2,543%.
Μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο πιθανολογεί η Bundesbank
Οι ελληνικές αποδόσεις
Σημαντική είναι η επιβάρυνση και στο ελληνικό κόστος δανεισμού, με το ελληνικό 10ετές ομολόγο να ξεπερνά σε απόδοση το 4,5% και το spread να διαμορφώνεται πάνω από τις 190 μονάδες.
Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Οι χρηματαγορές πλέον βλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 3,85% σε σύγκριση με περίπου 3,5% που προέβλεπαν στην αρχή του έτους.
Η κίνηση αυτή αποτελεί είναι μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης στις παγκόσμιες αγορές επιτοκίων, που τροφοδοτείται από την ανησυχία ότι μια σειρά από ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Παρασκευή. Οι προσωπικές δαπάνες, μετά την προσαρμογή για τις μεταβολές των τιμών, σημείωσαν άλμα 1,1%.
Το πιο πτωτικό κλίμα εξαπλώθηκε και στις βρετανικές αγορές επιτοκίων, με τις αποδόσεις του του διετούς τίτλου να εκτινάσσονται έως και 15 μονάδες βάσης στο 4,03%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η πρόβλεψη περαιτέρω σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας ισοπέδωσε τις καμπύλες αποδόσεων, με το τμήμα 2 έως 10 ετών της γερμανικής καμπύλης να αντιστρέφεται στις 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1992. Η αντιστροφή έρχεται καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τελικά αρκετά ώστε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες για μείωση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια.
Τα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης επιβαρυνθεί από τα περιφερειακά οικονομικά δεδομένα και την επιθετική ρητορική που υιοθετούν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας