Να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κάλεσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση τη Ρωσία και την Ουκρανία, απορρίπτοντας παράλληλα οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων σε έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.
Ρωσία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε αποχώρηση από τη συνθήκη START για τα πυρηνικά όπλα
«Όλα τα μέρη οφείλουν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», σημειώνει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» και «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι»: «Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, που τιτλοφορείται «η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
«Μη βάζετε στο στόχαστρο αμάχους»
Παράλληλα, η Κίνα ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.
«Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζεται στο κείμενο της κινεζικής διπλωματίας, ενώ επαναλαμβάνεται η εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.
Ισορροπία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη «πολύ ανήσυχο» για το ότι ο πόλεμος «εντείνεται» και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο».
Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.
Προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως φοβάται ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, κατηγορία που διέψευσε με έντονο τρόπο το Πεκίνο.
Η αντίδραση της ΕΕ
Αντιδρώντας στην κινεζική πρόταση για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο Χόρχε Τολέδο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα όφειλε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπροστά στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έκανε το σχόλιο αυτό στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση στο Πεκίνο με ακροατήριο δεκάδες διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πρώτη επέτειο της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια. Ο Τολέδο έκρινε ακόμη πως το εν λόγω κείμενο δεν αποτελεί ειρηνευτική πρόταση.
Και άλλα όπλα από τις ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον ανήγγειλε τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.
«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».
Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.
Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.
UAVs από την Αυστραλία
Από την πλευρά της, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα στείλει κι άλλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει στον πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος 90 φυσικών και 40 νομικών προσώπων.
Στους νέους στόχους συμπεριλαμβάνονται ρώσοι υπουργοί που χειρίζονται χαρτοφυλάκια όπως αυτά της ενέργειας και της βιομηχανίας, καθώς και παράγοντες-κλειδιά της αμυντικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους ιδίως η κατασκευάστρια τουφεκιών Καλάσνικοφ, η αεροπορική εταιρεία Τουπόλεφ, κατασκευάστρια υποβρυχίων κ.ά..
«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Τα UAVs, συνέχισε, προσφέρουν δυνατότητες «συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».
Δεν διευκρίνισε ούτε πόσα τέτοια συστήματα θα σταλούν, τα μοντέλα, ούτε εάν θα είναι οπλισμένα.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Πένι Γουόνγκ, δήλωσε πως θα παροτρύνει την Κίνα —την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατηγορούν πως σκοπεύει να προσφέρει υλική υποστήριξη στη Ρωσία, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου— να κάνει κινήσεις για να αποκλιμακωθεί ο πόλεμος.
Η Αυστραλία, η οποία συγκαταλέγεται στα κράτη-μη μέλη του NATO με τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποστήριξη της Δύσης στον ουκρανικό στρατό, προμηθεύει όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλουμινίου και άλλων μεταλλευμάτων στη Ρωσία.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου 2022, η Καμπέρα έχει χορηγήσει βοήθεια με αξία μισού δισεκατομμυρίου αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 471 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία. Έστειλε εξάλλου στρατιωτικούς της στη Βρετανία, για να πάρουν μέρος στην εκπαίδευση Ουκρανών, ενώ επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 1.000 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Περισσότερες παραδόσεις όπλων ζητά ο Σούνακ
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε τους συμμάχους του στην G7, που θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, ιδίως του πυροβολικού, στο Κίεβο και να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.
«Προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο —και για να έρθει γρηγορότερα αυτή η μέρα— πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», θα πει ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις στη συζήτηση των ηγετών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
«Αντί να υιοθετήσουμε προοδευτική προσέγγιση, η προσέγγισή μας πρέπει να είναι να ενεργήσουμε πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά το πυροβολικό, τα άρματα μάχης και την αντιαεροπορική άμυνα», θα προσθέσει.
Ο κ. Σούνακ, ο οποίος θα τηρήσει σήμερα ενός λεπτού σιγή στη Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από ουκρανούς στρατιωτικούς, θα καλέσει επίσης τους ηγέτες της G7 να στείλουν στο Κίεβο «όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας».
Σύμφωνα με τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, που ανακοίνωσε πρόσφατα πως άρχισε να εκπαιδεύει ουκρανούς χειριστές σε αεροσκάφη δυτικού τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επαναλάβει την πρότασή του να προσφέρει υποστήριξη «σε χώρες ικανές να παραδώσουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν άμεσα σε αυτό τον πόλεμο».
Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που υποσχέθηκε να προμηθεύσει με βαριά άρματα μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα, δηλώνει ανοικτή στο ενδεχόμενο να τους στείλει επίσης αεροσκάφη τύπων του NATO, όμως έχει διευκρινίσει πως η εκπαίδευση των πιλότων τους θα πάρει ως και τρία χρόνια.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία βασίζεται σε τύπους αεροσκαφών σοβιετικού σχεδιασμού.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Νέο πρόβλημα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κατεβασμένα ρολά βλέπουν οι επιβάτες που θέλουν να επιβιβαστούν στο μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στο Λος Αντζελες – Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων στο Λος Άντζελες θα αυξηθεί