Πριν από ακριβώς έναν χρόνο στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή του η φρίκη του πολέμου για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Οι ενδείξεις πολλές και οι αναφορές ακόμη περισσότερες, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αποφασίσει να χτυπήσει την Ουκρανία, εντούτοις ακόμη κι έτσι η παγκόσμια κοινότητα δίσταζε να δεχθεί το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης.
Δήλωση «βόμβα» Μεντβέντεφ: Αν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα διαλυθεί
Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και αρμάτων και οι στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, υποδείκνυαν αυτό που εντέλει βιώνουμε ένα χρόνο: έναν πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο.
Όταν τα ξημερώματα στις 24 Φεβρουάριου οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουκρανία, η αμηχανία μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε φόβο και προβληματισμό. Θα μπορέσει ο στρατός της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει πόσο μάλλον να αναχαιτίσει τη διαβόητη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ενέτειναν τους φόβους. «Είναι υπόθεση εβδομάδων να καταλάβουμε το Κίεβο και την Ουκρανία».
Οι λίγες εβδομάδες έγιναν μήνες και οι μήνες εντέλει ένας χρόνος. Δώδεκα μήνες μετά, η Ρωσία όχι μόνο δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία, αλλά έχει χάσει σημαντικά εδάφη τα οποία είχε κυριεύσει και κυρίως μετράει περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Με τη βοήθεια της Δύσης, οι Ουκρανοί μαχητές κοιτούν στα μάτια τον εχθρό από τη στιγμή που το κίνητρο για εκείνους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου: η υπεράσπιση της εθνικής τους κυριαρχίας.
Ένα χρόνο μετά, ο ΟΤ ξετυλίγει το κουβάρι της πολεμικής σύρραξης, κάνοντας αναδρομή στα πιο σημαντικά γεγονότα ανά μήνα.
24 Φεβρουαρίου 2022: Η έναρξη του πολέμου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δίνει εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να εισχωρήσουν στην Ουκρανία, «βαφτίζοντας» την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο ομόλογός του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση. Από τα βόρεια που συνορεύουν οι δύο εμπλεκόμενες χώρες, τα ρωσικά στρατεύματα επελαύνουν με έναν και μόνο στόχο: την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο.
Μάρτιος 2022
Αφού ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών του Κιέβου και επιδόθηκε σε σωρεία βομβαρδισμών, μετά από εβδομάδες ο στρατός της Ουκρανίας διέψευσε τον Πούτιν με τον χειρότερο για τον ίδιο τρόπο: αναχαίτισε τις ρωσικές δυνάμεις και τις ανάγκασε να υποχωρήσουν, ανακαταλαμβάνοντας στην πορεία τα κρίσιμα εδάφη περιφερειακά της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Το Κρεμλίνο προχωράει σε αναθεώρηση των επιχειρήσεών του. Οι επιθέσεις επικεντρώνονται στο νότο, οι Ρώσοι καταλαμβάνουν την πόλη της Χερσώνα και θέτουν ως στόχο την απελευθέρωση των πόλεων Ντόνετσκ και Λουχάνσκ προς χάριν των Ρώσων αυτονομιστών (εδάφη τα οποία διατηρεί υπό την κατοχή της έως σήμερα).
Όμως το γεγονός που ξεχώρισε τον Μάρτιο δεν ήταν άλλο από το χτύπημα του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα χτύπημα που ξύπνησε τη φρίκη από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ τη δεκαετία του 1980.
Απρίλιος 2022
Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων πέριξ του Κιέβου έφερε στο φως της δημοσιότητας τις πρώτες εικόνες από τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Οι εικόνες από τις θηριωδίες των Ρώσων στην πόλη της Μπούσα δίπλα στο Κίεβο κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Ευρώπη αναβιώνει τις φρικαλεότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Μόσχα συνεχίζει να επιδεικνύει το ανελέητο πρόσωπό της. Εξαπολύει βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραμαστόρκ, όπου βρίσκονταν άμαχοι. Ο απολογισμός τουλάχιστον 50 νεκροί ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί έντρομη. Ο αντίλογος έρχεται διά θαλάσσης. Η Ουκρανία επιφέρει καίριο χτύπημα στον εχθρό της. Βουλιάζει τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου το καταδρομικό πλοίο «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάιος 2022
Μετά την παράδοση των τελευταίων Ουκρανών μαχητών στο εργοστάσιο Azovstal, πέφτει η Μαριούπολη, μία πόλη η οποία εξαρχής είχε χαρακτηρισθεί ως καίρια για την εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης.
Ιούνιος 2022
Οι δύο πλευρές καταγράφουν από μία νίκη. Η Ρωσία καταλαμβάνει τη βιομηχανική πόλη της Σεβεροντονιέτσκ μετά από αδυσώπητες μάχες, επεκτείνοντας έτσι το κατεχόμενο εδαφικό τόξο στα νότια της Ουκρανίας που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
Ωστόσο στα νοτιοδυτικά, η Ουκρανία εδραιώνει την κυριαρχία της στο Νησί του Φιδιού, κάτι που της επιτρέπει να ελέγχει το κρίσιμο λιμάνι της Οδησσού.
Ιούλιος 2022
Το τελευταίο οχυρό της Σεβεροντονιέτσκ πέφτει όταν η Ρωσία καταλαμβάνει την πόλη Λισικάνσκ.
Ο έβδομος μήνας του 2022 σηματοδοτεί ένα ορόσημο, καθώς με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας Ουκρανία και Ρωσία καταλήγουν σε συμφωνία για τη διακίνηση των σιτηρών της πρώτης μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η επισιτιστική κρίση που ερχόταν μετά την ενεργειακή, αποφεύχθηκε.
Αύγουστος 2022
Με τη βοήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Δύση, οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκινούν επιχειρήσεις προκειμένου να ανακαταλάβουν την Χερσώνα. Οι προσπάθειες δεν θα στεφθούν από επιτυχία.
Σεπτέμβριος 2022
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση στα βόρεια της Ουκρανίας και καταφέρνουν να πάρουν πίσω το Χάρκοβο και τις περιοχές γύρω από αυτό.
Η απάντηση του Πούτιν άμεση. Ανακοινώνει την επίσημη προσάρτηση στη Ρωσία, των Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Συγχρόνως βλέποντας τους Ουκρανούς να επελαύνουν, επιστρατεύει 300.000 πολίτες προκειμένου να ριχτούν στη μάχη.
Οκτώβριος 2022
Οι Ουκρανοί έχουν αναθαρρήσει για τα καλά, καθώς πλέον η επικράτησή τους στο πεδίο της μάχης είναι ξεκάθαρη. Ο Οκτώβριος είναι όμως ένας μήνας που θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την ανατίναξη της γέφυρας που ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία και τα εδάφη που ελέγχει η Μόσχα. Το 2018 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εγκαινιάσει τη γέφυρα που ένωνε το νησί της Κριμαίας με τα εδάφη που είχε καταπατήσει το 2014 η Ρωσία.
Νοέμβριος 2022
Με τα χτυπήματα να είναι απανωτά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία εξαπολύει ένα ευρείας κλίμακας κύμα επιθέσεων με πυραύλους σε διάφορες πόλεις ανά την Ουκρανία.
Τον ίδιο μήνα όμως, το Κρεμλίνο δίνει εντολή για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, μια εξέλιξη που αναπτέρωσε το ηθικό των Ουκρανών.
Δεκέμβριος 2022
Η χρήση της τεχνολογίας δίνει άλλη τροπή στον πόλεμο και θέτει στη Ρωσία δύσκολα. Τρεις επιθέσεις με τη χρήση drones σε αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, δείχνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις και εκτός των συνόρων της. Η Μόσχα ανασκουμπώνεται, καθώς πλέον πρέπει να φυλάει τα νώτα της εντός Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου ταξιδεύει εκτός Ουκρανίας. Προορισμός οι ΗΠΑ όπου απευθύνει διάγγελμα στο Καπιτώλιο για πρώτη φορά σε ξένη χώρα διά ζώσης. Ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται για την αποστολή αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot.
Ιανουάριος 2023
Στην έναρξη της νέας χρονιάς, η Ουκρανία χτυπάει κτίριο στο Ντόνετσκ με Ρώσους στρατιώτες. Η Μόσχα αναφέρει 89 νεκρούς στρατιώτες για εκατοντάδες κάνει λόγο το Κίεβο. Η Ρωσία από την άλλη καταλαμβάνει την πόλη Σολεντάρ.
Τα χαρμόσυνα νέα όμως έρχονται από τη Δύση, καθώς οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για την αποστολή βαρέων αρμάτων ως βοήθεια στην Ουκρανία.
Φεβρουάριος 2023
Μετά από ένα χρόνο, η Ουκρανία μπορεί να αισθάνεται νικήτρια στην πολεμική σύγκρουση. Αυτό που αναμένεται ευρέως είναι η Μόσχα να εξαπολύσει ένα νέο κύμα επιθέσεων.
Από την άλλη οι σειρήνες για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν αρχίσει να ηχούν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει φροντίσει να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αποσύροντας τη Ρωσία από τη συμφωνία για τα πυρηνικά New START.
Latest News
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ
Διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική Αθηνών-Θηβών λόγω χιονόπτωσης
Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα, ιδιαίτερα στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους λόγω της κακοκαιρίας