
Σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς, στη Λάρισα, πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρο Πρωτοψάλτη, ενώ το μεσημέρι έλαβε μέρος στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκεί, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο θεσσαλικός κάμπος στηρίζει την εθνική μας οικονομία. Αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ευρύτερη περιοχή, γι αυτό και βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου και σχεδιασμού».
Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περισσότερα από 100 έργα του Υπουργείου που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σκρέκας: Πρώτη η Ελλάδα στη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης: «Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. Η Κυβέρνησή μας αντιμετώπισε ταυτόχρονα αλλεπάλληλες κρίσεις και τα κατάφερε. Μέχρι και σήμερα έχουμε διαθέσει 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο δημιουργήσαμε. Από αυτά τα 4,9 δισ. ευρώ, αφορούν επαγγελματικούς καταναλωτές και τα 518 εκατ. ευρώ αφορούν αγρότες και αγροτικούς λογαριασμούς».
Καινοτόμος μηχανισμός
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως «Είμαστε μεταξύ των φθηνότερων αγορών στην Ευρώπη. Αυτό το καταφέραμε με τον καινοτόμο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών από την ηλεκτροπαραγωγή, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ». Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η μόνη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. «Η χώρα μας το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσέλκυση επενδύσεων και στην όγδοη θέση στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
Όσον αφορά ειδικότερα στο υδροϋλεκτρικό της Μεσοχώρας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προσδοκούμε τον Ιούνιο του 2024 να έχει ξεκινήσει η έμφραξη του φράγματος. Εάν ήδη το έργο βρισκόταν σε λειτουργία, θα είχαμε γλιτώσει 140 με 150 εκατ. ευρώ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι τα προγράμματα του Υπουργείου έχουν στηρίξει αποφασιστικά τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλίας: «Από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας υποβλήθηκαν περισσότερες από 11,5 χιλιάδες αιτήσεις στο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’ και δεσμεύτηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ. Για το ‘ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή’ υποβλήθηκαν πάνω από 32 χιλιάδες αιτήσεις και δεσμεύτηκαν 9 εκατ. ευρώ, ενώ το 58% όσων έκαναν αίτηση πήρε ήδη voucher» Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα νέο ‘εξοικονομώ-επιχειρώ’ για επιχειρήσεις, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν και ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων, για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτοπαραγωγή ενέργειας και η μόνιμη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων…».


Latest News

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης
Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Αρίστος Δοξιάδης

Οι δημοσκοπήσεις, ο «κανένας» και ο κώδωνας «κινδύνου» στα κομματικά επιτελεία
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δημιουργούν «φουρτούνες» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές «μουρμούρες» αυξάνονται

Ειδικές αποστολές για επτά στελέχη - Η επομένη του ανασχηματισμού
Ο πιο βαθύς ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε χθες, συνοδεύτηκε από άγριο παρασκήνιο με καραμπόλες, διλήμματα και… δύσκολες ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τα πρώτα μηνύματα των νέων μελών της κυβέρνησης
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των νέων μελών στην κυβέρνηση ήταν το δίπτυχο «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Μητσοτάκης σε υπουργούς: Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα σε κάθε τομέα
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε τρία πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί - Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης - Σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο