Με την Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει σήμερα για τους εγχώριους συστημικούς ομίλους ο χορός της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του 2022, της πρώτης χρήσης με υψηλή κερδοφορία από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Θα ακολουθήσουν στα μέσα Μαρτίου οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
Μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα εξυγίανσης και μετασχηματισμού της προηγούμενης τριετίας οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου πέτυχαν πέρυσι να επιστρέψουν σε ισχυρό αποτέλεσμα, το οποίο στηρίχθηκε στους ακόλουθους άξονες:
Τράπεζα Πειραιώς: Δημόσια πρόταση για την Attica Group
– Στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, λόγω της υψηλής πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς των επιτοκίων στα δάνεια, σε συνέχεια της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ
– Στην επίτευξη υψηλών έκτακτων κερδών τόσο από την αγορά ομολόγων, όσο και από πωλήσεις επιμέρους δευτερευουσών δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες
– Στη σημαντική μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, μετά τη συρρίκνωση του δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 10%
– Στον περιορισμό ή τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, χάρις στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία του 2022 θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα προέλθει από έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες πηγές.
Οι εκτιμήσεις για το 2023
Όπως επισημαίνουν, «η αγορά έχει προεξοφλήσει την πολύ καλή επίδοση της προηγούμενης χρήσης και πλέον ποντάρει σε μία δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με υψηλές πτήσεις στα αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας θα επικεντρωθεί στις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για το 2023 κατά τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τη δημοσιοποίηση των μεγεθών του 2022.
Συντηρητικές προβλέψεις τοποθετούν το ύψος των μετά από φόρους κερδών για εφέτος στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, με καταλύτη την άνοδο της οργανικής κερδοφορίας, δια της ενίσχυσης του επιτοκιακού εισοδήματος κατά 15% – 20%.
Σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά η διαμόρφωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.
H EKT θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού της δείκτη κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5% στα μέσα Μαρτίου, για να ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα δύο ακόμη αναπροσαρμογές της τάξης των 25 μονάδων έως το καλοκαίρι.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπάρξει μεγάλη ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Οι κίνδυνοι από τα επιτόκια
Η εξέλιξη αυτή πάντως ενέχει και κινδύνους για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, θεωρείται αναπόφευκτη μία αύξηση των εισροών κόκκινων δανείων, καθώς εφέτος θα επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα επιτόκια θα ενισχυθούν.
Η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνονται στα δάνεια των μικρών, δηλαδή στη στεγαστική και επαγγελματική πίστη. Κι αυτό διότι είναι πιθανό οι δανειολήπτες των συγκεκριμένων κατηγοριών να μην είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις απώλειες στο εισόδημα που προκαλεί η ακρίβεια, σε αντίθεση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαθέτουν καλύτερες άμυνες και έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.
Στο βασικό σενάριο πάντως, σύμφωνα με τις τράπεζες, η νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να είναι περιορισμένη σε μέγεθος, και ως εκ τούτου διαχειρίσιμη.
Οι διοικήσεις τους δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αρρυθμίες στις εισπράξεις από το εντός ισολογισμού χαρτοφυλάκιό τους, με κινήσεις ανακούφισης των πελατών.
Αλλωστε, διαθέτουν πλέον έναν έτοιμο μηχανισμό για την προώθηση των κατάλληλων ρυθμίσεων, μέσω των συνεργασιών τους με τις εξειδικευμένες στον συγκεκριμένο τομέα εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Latest News
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις