Με τον μεγάλης κεφ/σης αμερικανικό S&P500 να κινείται (κατά τη συγγραφή του παρόντος) προς την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, το βαρύ κλίμα ενδέχεται να είναι αφορμή για μια γρήγορη (σε χρόνο) κατεβασιά στη Λεωφόρο Αθηνών.
Το αξιόλογο επίπεδο στηρίξεων είναι η ζώνη 1050-1060 του ΓΔ (2570-2580 του 25άρη). Τα μάτια μας και στο 3900 του S&P500, ίσως εκεί υπάρξει καλός συγχρονισμός.
Αν θέλει κανείς να αγοράσει εκεί, καλό είναι να κοιτάξει κατά βάση τα δυνατά χαρτιά, καθώς παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν ανοδικά ή/και να ανακάμψουν, τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνα που για κάποιον λόγο έμειναν πίσω. Κι ας μην τον ξέρουμε.
Η ΜΠΕΛΑ είδε ιστορικά υψηλα αυτήν την εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν εξαιρετική εικόνα στο μεσοπρόθεσμο, η ΔΕΗ κινήθηκε στο ρελαντί και πέτυχε ήδη +43% στο εξάμηνο, για τον ΜΥΤΙΛ ας μην μιλήσουμε καν.
Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι πολύ καλή, σημαντικά αυξημένη όλο αυτό το διάστημα, κάτι που προσδίδει και ποιότητα στην άνοδο, ταυτόχρονα με τη διάχυση αυτής σε πάρα πολλούς τίτλους ασχέτου κεφ/σης.
Ένα ύποπτο σημείο είναι η κάμψη αυτής, εν όψει τριημέρου, δείχνοντας ότι τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα, το short squeeze (βασικός υπαίτιος της επανατροφοδότησης) έχει κοπάσει.
Τα short δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση, τουλάχιστον σε χαμηλού και μέσου κινδύνου χαρτοφυλάκια, όχι τόσο λόγω πιθανότητας να κερδοφορήσουν όσο εξαιτίας του ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στον βασικό κανόνα “ακολουθούμε την τάση”.
Διότι πολύ απλά, είναι άλλο να κλείνουμε (μάλλον με κέρδος) θέσεις long σε ανοδικά κομμάτια, κι ας μην είναι τελικά το καλύτερο σημείο, και άλλο να εκθέτουμε χρήματα στην προσδοκία να πέσει μια τόσο δυνατή αγορά. Και τελος πάντων, οι μεγάλες αποδόσεις παντρεύονται μεγάλους κινδύνους.
Υπενθυμίζεται ότι η νευρικότητα αναμένεται αυξημένη την Τρίτη, καθώς οι λοιπές αγορές θα είναι ανοικτές και εμείς έρμαια (στο άνοιγμα) της όποιας συμπεριφοράς αυτών.