Μέχρι και τις 15 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το Market Pass. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου το 85% των νοικοκυριών είναι δικαιούχοι της επιταγής αγορών, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που μένουν «εκτός». Πρόκειται για όσους δεν πληρούν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Market Pass: Τα SOS των αιτήσεων – Ποια λάθη διορθώνονται και ποια όχι
Σημειώνεται ότι οποιος κάνει αίτηση στο market pass, μπορεί να επιλέξει αν θα πιστωθεί το επίδομα σε άυλη ψηφιακή κάρτα (αν το κινητό του υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC) ή αλλιώς σε τραπεζικό λογαριασμό – ΙΒΑΝ.
Οι δικαιούχοι του Market Pass
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
– είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
– είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται πως Market Pass δεν δικαιούνται επίσης όσοι: είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται, εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.
Στην περίπτωση που ο αιτών δεν είναι δικαιούχος ή κάνει κάποιο λάθος, τότε μετά από τους προβλεπόμενους ελέγχους η αίτηση του θα χαρακτηριστεί ως «ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ».
Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail.
Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί μέχρι τις 15/3/2023 να τροποποιήσει και να υποβάλει εκ νέου την αίτηση
Ποιοι δεν θα λάβουν την επιταγή
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου έδωσε απαντήσεις για περιπτώσεις που δεν δικαιούνται το Market Pass.
Κάνω την αίτηση για το market pass κι στην επικαιροποίηση των στοιχείων μου, ενώ έχω δύο προστατευόμενα μέλη μου εμφανίζεται το ένα. Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέλη.
Υπάρχουν δύο πιθανότητες: Ή δεν έχει αναγραφεί κάποιο τέκνο στην φορολογική δήλωση του 2021, ή το δεύτερο τέκνο γεννήθηκε το 2022. Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022 δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην αίτηση για το market pass.
Τα παιδιά μας ζουν πλέον σε δικό τους σπίτι. Πριν από 6 μήνες ήταν φιλοξενούμενα στο δικό μας. Μπορούν σήμερα να κάνουν αίτηση στο market pass;
Όχι γιατί το σύστημα αντλεί τα στοιχεία από την φορολογική δήλωση του 2021 όπου εμφανίζονται ως φιλοξενούμενα.
Αν κάποιος σύζυγος το 2022 έχει αποβιώσει;
Το σύστημα δεν δίνει την δυνατότητα διαδραστικότητας στην αίτηση. Αντλεί τα στοιχεία από την δήλωση του 2021, οπότε στον εν ζωή σύζυγο δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο market pass.
Υπερήλικας συγγενής μου δεν διαθέτει email ούτε κινητό τηλέφωνο. Τα δικά μου, που τα έχω χρησιμοποιήσει για το δικό μου market pass, το σύστημα δεν μου επιτρέπει να τα ξαναχρησιμοποιήσω.
Εδώ η λύση είναι να δημιουργηθεί από την οικογένεια ένα νέο email και να χρησιμοποιηθεί ένας άλλος αριθμός κινητού.
Φαινόμαστε οικογένεια φιλοξενούμενη στη δήλωση του 2021. Το σύστημα δεν μας αφήνει να μπούμε στο market pass…
Το σύστημα θα έπρεπε να δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που το 2022 μένουν σε δικό τους σπίτι να το δηλώνουν υπεύθυνα και να κάνουν χρήση του market pass.
Φοιτητές που έχουν δικό τους ΑΦΜ και μηδενική φορολογική δήλωση το 2021 δικαιούνται το market pass;
Εφόσον έχουν δηλωθεί ως προστατευόμενα μέλη οικογένειας δεν δικαιούνται, το σύστημα τους εξαιρεί.
Latest News
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη