Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους για τις «προβληματικές οικονομίες», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Σάββατο στο περιθώριο συνεδρίασης της G20, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να είναι μια επιλογή.
Η ινδική προεδρία της G20 έρχεται σε μια περίοδο που οι γείτονές της στη Νότια Ασία, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές και Πακιστάν αναζητούν άμεσα κεφάλαια από το ΔΝΤ λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος διμερής πιστωτής στον κόσμο, προέτρεψε τα κράτη της G20 την Παρασκευή να διεξαγάγουν μια δίκαιη, αντικειμενική και σε βάθος ανάλυση των αιτιών των παγκόσμιων ζητημάτων χρέους, καθώς αυξάνεται ο θόρυβος για τους δανειστές να κάνουν ένα μεγάλο κούρεμα ή να αποδεχτούν απώλειες από δάνεια.
Οι μυστικές συζητήσεις για το ψηφιακό ευρώ στην παγωμένη Λαπωνία
Στρογγυλή τράπεζα για το χρέος
«Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, έχουμε τώρα τη στρογγυλή τράπεζα για το δημόσιο χρέος λαμβάνοντας υπόψη όλους τους δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά τη στρογγυλή τράπεζα που συμπροήδρευσε με την Ινδή υπουργό Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν.
«Μόλις ολοκληρώσαμε μια σύνοδο στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών».
Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι ένας άλλος τομέας προτεραιότητας για την Ινδία, με τον οποίο συμφώνησε η Γκεοργκίεβα.
«Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας που υποστηρίζονται από το κράτος και των σταθερών νομισμάτων, και των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης που εκδίδονται ιδιωτικά», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρή ώθηση για ρύθμιση… εάν η ρύθμιση αποτύχει, εάν αργήσουμε να το κάνουμε, τότε θα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι την απαγόρευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, επειδή μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».