Ο μεγάλος αριθμός των γυναικών στελεχών έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο σε μια επιχείρηση, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού Observatoire Skema για τη «θηλυκοποίηση των επιχειρήσεων». Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία εξίσωσης των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα, που ενώ προχωρούσε αργά μεν αλλά σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και αργότερα της πανδημίας μοιάζει να επιταχύνεται αισθητά.
Το μείζον εύρημα της έρευνας του εδρεύοντος στη Γενεύη Παρατηρητηρίου για το 2023 είναι ότι η «ποικιλομορφία των φύλων στις εκτελεστικές επιτροπές και η θηλυκοποίηση της διοίκησης έχουν θετικά αποτελέσματα στη λειτουργική κερδοφορία και την ποιότητα της εταιρικής περιβαλλοντικής ευθύνης».
Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι δέκα εταιρείες με τις περισσότερες γυναίκες διευθυντικά στελέχη (κατά μέσον όρο το 54,12% των στελεχών τους είναι γυναίκες) παρουσιάζουν λειτουργική κερδοφορία υψηλότερη κατά 48% από αυτή των δέκα επιχειρήσεων με τις λιγότερες γυναίκες στο στελεχιακό τους δυναμικό. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική εταιρική ευθύνη της πρώτης ομάδας επιχειρήσεων, καταγράφτηκε υψηλότερη κατά 61%, ενώ οι επιδόσεις της σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευθύνης είναι υψηλότερη κατά 53%.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα
Κατ’ αρχάς μια επιχείρηση με «ποικιλομορφία των φύλων» στην στελέχωσή της έχει καλύτερη απόδοση και κερδοφορία επειδή εξ αντικειμένου απασχολεί τα πιο ικανά, ανεξαρτήτως φύλου, στελέχη που είναι διαθέσιμα τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία σε μια ορισμένη αγορά εργασίας. Το γεγονός δηλαδή ότι μια εταιρεία προσλαμβάνει δίχως σεξιστικές διακρίσεις (φύλου αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού) τής εξασφαλίζει αυτομάτως τη δυνατότητα να επιλέξει από μια μεγαλύτερη «βεντάλια» στελεχών.
Επιπλέον, καθώς οι μισοί καταναλωτές από αριθμητικής απόψεως είναι γυναίκες, η απασχόληση γυναικών σε μια επιχείρηση «διευκολύνει την κατανόηση των προσδοκιών των πελατών της και βελτιώνει τις εμπορικές σχέσεις που η επιχείρηση οικοδομεί». Επίσης, η ισορροπία ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και εν γένει στις επιτελικές θέσεις των εταιρειών «εμπλουτίζει τις διαδικασίες λήψεως των αποφάσεων και τη δημιουργικότητά τους».
Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν αναδειχθεί βάσει πολλών ερευνών ως οι πλέον «πιστοί υπάλληλοι» μιας εταιρείας, η απασχόλησή τους σε ικανό αριθμό διευκολύνει τη διατήρηση εντός της επιχείρησης των στρατηγικών δεξιοτήτων που αποκτούν συν τω χρόνω και αυξάνει την απόδοση της επένδυσης που κάνει η εταιρεία σ’ αυτές όταν τις προσλαμβάνει.
Τέλος, το να προαγάγει μια επιχείρηση γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις συνιστά μείζον κίνητρο για τις άλλες υπαλλήλους της επιχείρησης προκειμένου να θέτουν υψηλούς στόχους, να εξελιχθούν επαγγελματικά και να ανελιχθούν στην ιεραρχία της εταιρείας.
«Θηλυκές» και ανδροκρατούμενες επιχειρήσεις
Σε ρεπορτάζ του ο «Figaro» σημειώνει ότι από τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικά και εν γένει υψηλόβαθμα αξιώματα είναι οι Crédit agricole, BNP Paribas, Carrefour, Danone, Kering, L’Oréal, Pernod Ricard, Publicis και Téléperformance. Αντίθετα, οι πλέον ανδροκρατούμενες είναι η Airbus, η Alstom και η ArcelorMittal.
Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία φαίνεται πως ευνόησε την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Σύμφωνα με την έρευνα «Route to the Top» που διεξήγαγε η εταιρεία διαχείρισης εργατικού δυναμικού Heidrick & Struggles, αμέσως μετά το «άνοιγμα» των οικονομιών που ακολούθησε τις πανδημικές καραντίνες και τους αποκλεισμούς, το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο αριθμός των γυναικών που ανελίχθηκαν σε διευθύνουσες συμβούλους υπερδιπλασιάστηκε συγκριτικά με το τελευταίο εξάμηνο του 2020. Παρά ταύτα, ως ποσοστό επί του συνόλου παραμένει πολύ χαμηλός, αφού εκτινάχθηκε από το 6% στο 13%.
Ιρλανδία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη
Η έρευνα της Heidrick & Struggles, στην οποία εξετάστηκαν τα επαγγελματικά προφίλ 1.095 διευθυντικών στελεχών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, έδειξε ότι η Ιρλανδία είναι η κορυφαία χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις γυναίκες επικεφαλής επιχειρήσεων.
Το 14% των εισηγμένων ιρλανδικών επιχειρήσεων έχει γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους. Την Ιρλανδία ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12% γυναίκες στα πόστα των μάνατζερ, η Σιγκαπούρη με 11% και η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία με 8%. Στη Γαλλία μόνο το 5% των επιχειρήσεων διοικούνται από γυναίκες και στη Γερμανία μόλις το 3%.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών