Η πρώτη συνεδρίαση της γαλλικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Ξηρασίας έγινε την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζουν για το θέμα όλοι οι νομάρχες της χώρας. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο γαλλικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Συνοχής των Εδαφών Κριστόφ Μπεσί ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία έχει εισέλθει σε εποχή ξηρασίας και οι χειμερινές βροχές και τα χιόνια που έχουν πέσει ως τώρα επ’ ουδενί πρέπει να εκλαμβάνονται ως ενδείξεις ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Καιρός: Συνεχίζεται η «άνοιξη» στη Μεσόγειο – Ανησυχία για ξηρασία το καλοκαίρι

Τουναντίον, «ο χειμώνας που διανύουμε είναι ο πλέον ξηρός από το 1959», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι την ημέρα που μιλούσε στον ειδησεογραφικό ραδιοσταθμό FranceInfo συμπληρώνονταν 31 ημέρες δίχως μια σημαντική βροχόπτωση στη Γαλλία. «Σήμερα κηρύσσουμε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού», είπε ο Μπεσί, διευκρινίζοντας ότι με βάση τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πρόβλεψης Ξηρασίας, τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στη συνάντηση των νομαρχών όλης της χώρας, «θα εξεταστεί και θα καταγραφεί λεπτομερώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε γαλλικός Νομός».

Ο Κριστόφ Μπεσί επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τη Δευτέρα πιθανότατα θα ανακοινωθούν «ήπια περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο, για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών από την ξηρασία αυτό το καλοκαίρι».

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης, ο Μπεσί ζήτησε «να καταβληθούν από τώρα προσπάθειες εξοικονόμησης νερού από όλους τους Γάλλους». Ο υπουργός υπογράμμισε την πλήρωση των ιδιωτικών κολυμβητηρίων με νερό, «που θα πρέπει να γίνει εγκαίρως».

Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό καλοκαίρι η γαλλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στους ιδιώτες να γεμίσουν τις πισίνες τους με νερό, καθώς η ξηρασία ήδη ταλάνιζε τη χώρα απειλώντας και καταστρέφοντας εντέλει πάμπολλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αλγεινές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε τη λήψη προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση ενόψει μιας δύσκολης θερινής περιόδου. Για την ώρα τέσσερις Νομοί της χώρας (Ιλ-ε-Βιλέν, Ζιρά, Λοζέρ και Σαβοΐα) έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση στο σύνολο των εδαφών τους. Περιοχές οκτώ ακόμα Νομών έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση.

Ο εφιάλτης των αγροτών

Το επίπεδο των υπόγειων αποθεμάτων νερού στη Γαλλία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κλιματολόγους. Όπως όλα δείχνουν, «οι υδροφόροι ορίζοντες θα πληρωθούν με δύο μήνες καθυστέρηση», σύμφωνα με τον Κριστόφ Μπεσί. Ο υπουργός είπε ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί. «Αλλά χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς έναν βροχερό Μάρτιο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε δύο μήνες μπροστά μας», είπε ο υπουργός.

Στην πρώτη γραμμή των ανησυχούντων για το πρόβλημα της λειψυδρίας και εν γένει για την ξηρασία βρίσκονται οι Γάλλοι αγρότες. Ο Μπεσί προσπάθησε να τους καθησυχάσει: «Δεν υπάρχει γεωργία χωρίς νερό. Κι αυτό θα πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Θα ήταν υποκριτικό αν εμποδίζαμε τους αγρότες να παράγουν, εφόσον την εγχώρια παραγωγή θα την αντικαθιστούσαμε με εισαγωγές», είπε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα ένα «Μεγάλο Σχέδιο» για την άρδευση των καλλιεργειών.

Φυσική καταστροφή στη Νίκαια

Δεν είναι όμως μόνο η ύπαιθρος που υποφέρει από την ξηρασία. Στη Νίκαια, τη γραφική μεγαλούπολη που βρέχει η Μεσόγειος, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πρωτοφανή φαινόμενα: ρωγμές στους τοίχους των σπιτιών τους, παραθυρόφυλλα και μπαλκονόπορτες που δεν ανοιγοκλείνουν σωστά, αυλές που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατολίσθησης.

Ο Νομός των Θαλασσίων Άλπεων (Alpes-Maritimes) αντιμετώπισε έντονο το πρόβλημα της ξηρασίας το 2022. Πολλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν. Κατεγράφη πρωτοφανής υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς οι βροχοπτώσεις όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Μόνο το Δεκέμβριο άρχισε να αυξάνεται το ύψος της βροχής.

Εξάλλου η περίοδος από το Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, το προηγούμενο υδρολογικό έτος δηλαδή, ήταν η πλέον ξηρή για τη Νίκαια από το 1959 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Ο Δήμος της Νίκαιας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να χαρακτηριστεί η πόλη ως έχουσα υποστεί φυσική καταστροφή, ώστε να λάβει αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο δήμαρχος της πόλης προσδοκά τη δημοσίευση προεδρικού διατάγματος «έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα