Κατά χιλιάδες υποβάλλονται οι αιτήσεις για την κάρτα αγορών Market Pass που θα καλύψει για ένα εξάμηνο μέρος έστω της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα SOS και η «παγίδα» για το Market Pass – Ποια λάθη διορθώνονται, ποια όχι

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ξεπερνάει κατά πολύ το 1.500.000 (πλέον τείνει να προσεγγίσει τα 2.000.000), ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα 3.500.000.

Βήμα – βήμα

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα βήμα – βήμα τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο www.vouchers.gov.grμε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαφορετικών ΑΦΜ όπου σε τρεις περιπτώσεις απορρίπτεται η αίτηση και στην άλλη ολοκληρώνεται η διαδικασία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τα βήματα που παρουσιάζονται σήμερα από τον Ο.Τ. είναι ότι η διαδικασία είναι απλή και μάλιστα αν κάποιος δεν είναι δικαιούχος το μαθαίνει σχεδόν αμέσως καθώς με το που αναγράψει τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και πατήσει το κουμπί «Σύνδεση» και στη συνέχεια το κουμπί «Αποστολή» οι επιλογές που θα του εμφανιστούν είναι είτε να προχωρήσει τη διαδικασία είτε ότι θα λάβει μήνυμα «σελίδα σφάλματος», Μάλιστα εξηγεί η εφαρμογή για ποιο λόγο παρουσιάζεται το σφάλμα και δεν αφήνει τον αιτούντα να προχωρήσει στη συμπλήρωση των υπόλοιπων στοιχείων που οδηγεί σε ολοκλήρωση της αίτησης.

Απόρριψη

Στα τρία παραδείγματα που παρουσιάζει ο Ο.Τ. το πρώτο απορριπτικό μήνυμα αναφέρει ότι ο ΑΦΜ εμπίπτει σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ουσιαστικά ο αιτών διαθέτει έχει όχημα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών ή κάποιο σκάφος αναψυχής ή πισίνα κτλ.).

Το δεύτερο απορριπτικό μήνυμα που είναι και το συνηθέστερο είναι ότι «ο ΑΦΜ βρίσκεται φιλοξενούμενο μέλος σε άλλη Φορολογική Δήλωση». Στην περίπτωση αυτή ο αιτών είναι φιλοξενούμενος σε νοικοκυριό που την αίτηση πρέπει να την υποβάλει ο επικεφαλής της οικογένειας όπου στην περίπτωση μονογονεϊκής μπορεί να είναι η μητέρα ενός ανήλικου τέκνου που φιλοξενεί την συνταξιούχο μητέρα της. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα περίπου 1.200.000 φορολογούμενου δηλώνουν φιλοξενούμενοι.

Το εισοδηματικό όριο

Από την άλλη, απορριπτική απάντηση θα λάβουν και εκείνοι που ξεπερνούν τα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τα κριτήρια για να επιλεγεί κάποιο νοικοκυριά είναι ουσιαστικά δύο. Το ετήσιο εισόδημα του 2021 που δηλώθηκε πέρυσι και η ακίνητη περιουσία βάσει της αντικειμενικής αξίας που υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους χωρίς παιδιά τις 24.000 ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας είναι αυτό είναι κάποιο προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Όσον αφορά στο όριο της ακίνητης περιουσίας περιουσίας ορίζεται αξία βάσει ΕΝΦΙΑ 2022 έως 250.000 ευρώ για τους άγαμους και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες ανεξαρτήτως αριθμού μελών.

Ο αριθμός τηλεφώνου

Εκείνοι πάντως που θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη διαδικασία χωρίς να τους βγει κάποιο απορριπτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί – όπως φαίνεται από τα βήματα που παρουσιάζονται σήμερα από τον Ο.Τ. – στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που πρέπει να αναγράψουν καθώς και στο προσωπικό τους email. Ουσιαστικά, με την αναγραφή – δήλωση αυτών των δύο στοιχείων επιβεβαιώνει η πλατφόρμα ότι αυτός που κάνει την αίτηση είναι και το ίδιο πρόσωπο και του επιτρέπει έτσι να την ολοκληρώσει και να μάθει τελικά τι ποσό επιδότησης αναλογεί συνολικά στα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη.

Το ποσό αυτό εμφανίζεται για κάθε μήνα χωριστά στο τέλος της διαδικασίας και έτσι ο δικαιούχος θα γνωρίζει εξαρχής τι έχει λαμβάνει από τον επόμενο μήνα.

Αξίζει να τονιστεί ότι όσοι επιλέξουν να μην εισπράξουν τα χρήματα μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας αλλά μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα πρέπει να το δηλώσουν και στη συνέχεια να αναγράψουν τον αριθμό IBAN του εν λόγω λογαριασμού. Σημειώνεται ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι δικαιούχοι για να λάβουν τα χρήματα, μειωμένα όμως κατά 20%.

Οι δικαιούχοι που θα προλάβουν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν στις 3 Μαρτίου επίδομα 2 μηνών στην ψηφιακή τους κάρτα ενώ αν υποβληθούν οι αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου η κατάθεση θα γίνει στις 20 Μαρτίου. Αντίστοιχες ημερομηνίες πληρωμής ισχύουν και για την περίπτωση που κάποιος επιλέξει την κατάθεση των χρημάτων που δικαιούται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας