Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις περικοπές προϋπολογισμών για θέματα τεχνολογίας, τις συνεχείς απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC) η επιμέρους αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει ανοδική τροχιά κατά τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη (λογισμικό, hardware και υπηρεσίες) θα επιτύχει συνδυαστικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 25,5%, κατά τα έτη 2022-2026 καταλήγοντας στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026.
Σε αστρονομικά επίπεδα οι ευρωπαϊκές δαπάνες τεχνολογίας για το 2023
Μοχλός ανάπτυξης το λογισμικό
Η IDC αναμένει ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι το λογισμικό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (CAGR 32,4%), ενώ η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στις υπηρεσίες (CAGR 27,2%), το λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την AI (CAGR 16.7%) και το AI hardware (CAGR 15,2%).
«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την εμπορική υιοθέτηση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, καθώς πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις επενδύουν τώρα περισσότερα για να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και ανθεκτικές», αναφέρει ο Μάρτιν Νούσκα, Senior Research Manager της IDC.
Δημιουργία επιχειρηματικής αξίας
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της IDC, πολλά καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε βαθιά μάθηση, παραγωγικά δίκτυα αντιπάλου ή διάφορα μοντέλα για ψηφιακά δίδυμα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντική επιχειρηματική αξία.
Λόγω του πληθωρισμού, της ύφεσης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα πληγούν ίσως περισσότερο από εκείνες σε υλικό πιο γενικής χρήσης, καθώς η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης είναι ακριβότερη. Η IDC προβλέπει ότι η αγορά για διακομιστές/ αποθηκευτικούς χώρους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα παρουσιάσει αργό αλλά σταθερό μοτίβο ανάπτυξης κατά την επόμενη περίοδο.
Ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας
Η αγορά υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η IDC αναμένει ότι η ζήτηση για τέτοιου είδους λύσεις για επαγγελματικές χρήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ειδικότερα περιοχές αντικείμενα όπως η ανάλυση υπολογιστικής όρασης, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας και η επεξεργασία αυτοματισμών μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικών και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση, ενώ η αγορά εργασίας σημαδεύεται από αντιφατικές πιέσεις – έλλειψη εξειδικευμένων εργατών σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όπως οι Amazon, Google και Microsoft απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους», αναφέρει ο Νούσκα.
«Αναμένουμε ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, λόγω της προοπτικής της τεχνολογίας για μακροπρόθεσμα καλύτερη διαχείριση κόστους ενώ είναι και μία πιθανή λύση στο χάσμα ικανοτήτων που παρατηρείται», καταλήγει ο ερευνητής της IDC.
Latest News
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome - Τα σχέδια της Ουάσιγκτον
Η μηχανή αναζήτησης της Google βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών - Πότε αναμένεται η απόφαση
Η Sony μπαίνει σε anime και manga και φλερτάρει με το Elden Ring
Η Sony με έδρα το Τόκιο θέλει να επεκτείνει το ήδη τεράστιο χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας της και η Kadokawa μπορεί να βοηθήσει σε αυτό
Η άνοδος των AI PC - «Τρέχει» η αγορά υπολογιστών Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι παραδόσεις AI PC έφτασαν τα 13,3 εκατομμύρια μονάδες το γ' τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου
Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers
Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης