Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις περικοπές προϋπολογισμών για θέματα τεχνολογίας, τις συνεχείς απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC) η επιμέρους αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει ανοδική τροχιά κατά τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη (λογισμικό, hardware και υπηρεσίες) θα επιτύχει συνδυαστικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 25,5%, κατά τα έτη 2022-2026 καταλήγοντας στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026.
Σε αστρονομικά επίπεδα οι ευρωπαϊκές δαπάνες τεχνολογίας για το 2023
Μοχλός ανάπτυξης το λογισμικό
Η IDC αναμένει ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι το λογισμικό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (CAGR 32,4%), ενώ η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στις υπηρεσίες (CAGR 27,2%), το λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την AI (CAGR 16.7%) και το AI hardware (CAGR 15,2%).
«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την εμπορική υιοθέτηση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, καθώς πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις επενδύουν τώρα περισσότερα για να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και ανθεκτικές», αναφέρει ο Μάρτιν Νούσκα, Senior Research Manager της IDC.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/ot_artificial_intelligence-1024x600-1-768x450-1.png)
Δημιουργία επιχειρηματικής αξίας
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της IDC, πολλά καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε βαθιά μάθηση, παραγωγικά δίκτυα αντιπάλου ή διάφορα μοντέλα για ψηφιακά δίδυμα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντική επιχειρηματική αξία.
Λόγω του πληθωρισμού, της ύφεσης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα πληγούν ίσως περισσότερο από εκείνες σε υλικό πιο γενικής χρήσης, καθώς η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης είναι ακριβότερη. Η IDC προβλέπει ότι η αγορά για διακομιστές/ αποθηκευτικούς χώρους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα παρουσιάσει αργό αλλά σταθερό μοτίβο ανάπτυξης κατά την επόμενη περίοδο.
Ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας
Η αγορά υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η IDC αναμένει ότι η ζήτηση για τέτοιου είδους λύσεις για επαγγελματικές χρήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ειδικότερα περιοχές αντικείμενα όπως η ανάλυση υπολογιστικής όρασης, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας και η επεξεργασία αυτοματισμών μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικών και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση, ενώ η αγορά εργασίας σημαδεύεται από αντιφατικές πιέσεις – έλλειψη εξειδικευμένων εργατών σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όπως οι Amazon, Google και Microsoft απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους», αναφέρει ο Νούσκα.
«Αναμένουμε ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, λόγω της προοπτικής της τεχνολογίας για μακροπρόθεσμα καλύτερη διαχείριση κόστους ενώ είναι και μία πιθανή λύση στο χάσμα ικανοτήτων που παρατηρείται», καταλήγει ο ερευνητής της IDC.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.