
«Τα 100 δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού (Μπούντεσβερ) δεν είναι αρκετά». Αυτά δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Άλφονς Μάις προκαλώντας αίσθηση. «Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην αγορά εξοπλισμών. Δεν έχουμε παραδώσει ακόμη άρματα μάχης Leopard (στην Ουκρανία) και ήδη εξετάζουμε ορθώς πώς θα τα αντικαταστήσουμε».
Σκέψεις του αντιστράτηγου Μάις, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει δεσμευθεί στο Κίεβο για αποστολές γερμανικών βαρέων τεθωρακισμένων Leopard, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πώς θα καλυφθούν τα κενά στις αποθήκες της Μπούντεσβερ.
Γερμανία: Που θα βρεθούν 100 δισ. ευρώ για τον στρατό;
Μάλιστα πριν από ένα χρόνο, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Άλφονς Μάις «τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν λίγο-πολύ άδεια».
Σήμερα, όπως λέει, η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, όμως το ετοιμοπόλεμο του γερμανικού στρατού δεν πρέπει να προσδιορίζεται μόνο από την υλικοτεχνική υποδομή. Γι αυτό ο Μάις θεωρεί ότι το νέο Ειδικό Ταμείο που συστάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για τον εκμοντερνισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αρκεί από μόνο του.
Υποχρεωτική στράτευση ή επαναφορά των εφέδρων;
Την ίδια ώρα συνεχίζεται στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση περί επαναφοράς ή μη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία καταργήθηκε το 2011 μετά από 55 χρόνια. Ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους βλέπει καλά επιχειρήματα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, πέραν των προκλήσεων που δημιουργεί και για τη Γερμανία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιστροφή της υποχρεωτικής θητείας θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην τόνωση κρίσιμων τομέων όπως η πολιτική προστασία αλλά και οι επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετέχει ο γερμανικός στρατός.
Ταυτόχρονα όμως οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι προκρίνουν μια άλλη οδό αντί της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης: την ενίσχυση των εφέδρων στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις με τη δημιουργία ειδικού σώματος επαγγελματιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν με γνώσεις, τεχνογνωσία αλλά και ειδική εκπαίδευση στην ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η συγκεκριμένη πρόταση προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο των Φιλελευθέρων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στο προεδρείο του κόμματος τη Δευτέρα.
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη