Η Microsoft Corp., η Adobe Inc., η Netflix Inc. και η Goldman Sachs Group Inc. συγκαταλέγονται μεταξύ μιας αυξανόμενης λίστας εταιρειών που αλλάζουν τακτική σε ό,τι αφορά την άδεια των εργαζομένων τους: αντί να παρέχουν στους υπαλλήλους τους σταθερό επίδομα άδειας μετ’ αποδοχών, τους παρέχουν το δικαίωμα σε απεριόριστες διακοπές. Για τους εργαζόμενους, μπορεί να φαίνεται σαν όνειρο.
Τέτοια σχέδια μπορούν επίσης να έχουν οφέλη για τις επιχειρήσεις και ακόμη και να τους εξοικονομήσουν χρήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχουν πιθανές παγίδες στο μείγμα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες.
Πώς η υβριδική εργασία αλλάζει το business lunch
1. Γιατί μια εταιρεία προσφέρει απεριόριστο χρόνο άδειας;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι:
• Πρόσληψη και διατήρηση: Μια μελέτη της Glassdoor το 2022 διαπίστωσε ότι οι κριτικές των εργαζομένων που ανέφεραν τις πολιτικές απεριόριστης προσωπικής άδειας (PTO) αυξήθηκαν κατά 75% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία — και ήταν συντριπτικά θετικές.
• Καταπολέμηση της εξουθένωσης: Οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού λένε ότι η πολιτική μπορεί να δείξει στους εργαζόμενους ότι τους εκτιμούν, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει το ηθικό και τη δέσμευση.
• Εξοικονόμηση χρημάτων: Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να πληρώνουν τον αχρησιμοποίητο χρόνο όταν ένας εργαζόμενος αποχωρεί όπως θα έκαναν σύμφωνα με τις παραδοσιακές πολιτικές. Η πολιτική σημαίνει επίσης λιγότερη διοικητική ταλαιπωρία.
• Εκτελεστική ελευθερία: Τέτοιες πολιτικές είναι πιο συνηθισμένες για στελέχη των οποίων οι θέσεις εργασίας απαιτούν να ανταποκρίνονται σε κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακόμη και στα ρεπό, πράγματα που ωφελούν την εταιρεία. Είναι επίσης γενικά σύμφωνο με άλλες πολιτικές για τα στελέχη, όπως το να μην μετρούν τις ακριβείς ώρες γραφείου τους.
2. Ποια είναι τα μειονεκτήματα για τους εργοδότες;
• Μπορεί να αποτύχει: Στους εργοδότες αρέσει το απεριόριστο PTO γιατί τους βοηθά να αποφύγουν τις διαφωνίες για τον χρόνο των διακοπών στις διαπραγματεύσεις. Αλλά εάν η εταιρική κουλτούρα αποθαρρύνει τη λήψη άδειας, ένας υπάλληλος μπορεί να αισθανθεί εξαπατημένος.
• Όχι μια ασημένια σφαίρα: Αν και το απεριόριστο PTO είναι ένα ευρέως εκτιμημένο προνόμιο, οι ειδικοί HR λένε ότι δεν είναι πανάκεια. Για να αντισταθμιστεί η εξουθένωση, μπορεί να χρειαστεί πιο ολοκληρωμένη αλλαγή στο χώρο εργασίας.
• Πιθανή κατάχρηση: Μερικοί υπάλληλοι είναι λιγότερο υπεύθυνοι από άλλους. Εάν η απουσία γίνει πρόβλημα, ένας εργαζόμενος μπορεί να επιβαρύνει τους συναδέλφους του και να εμποδίσει την παραγωγικότητα.
• Αλληλεπικαλυπτόμενες διακοπές: Χωρίς περιορισμούς, ορισμένες περιόδους του έτους, όπως οι καλοκαιρινές και οι χειμερινές διακοπές, ενδέχεται να καταλήξουν σε άδεια γραφεία. Αυτό μπορεί να αφήσει όσους εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς επαρκείς πόρους.
3. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους;
Η πολιτική δεν λειτουργεί με ωρομίσθιους υπαλλήλους και μπορεί να προκαλέσει ανισότητα και ασυνέπεια επειδή εξαρτάται από την έγκριση του διευθυντή. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι συχνά καταλήγουν να παίρνουν λιγότερο χρόνο άδειας σε αυτές τις περιπτώσεις, φοβούμενοι μήπως ξεπεράσουν το όριο ή χάσουν το πλεονέκτημα σε σχέση με όσους μένουν στο γραφείο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε άκρως ανταγωνιστικούς κλάδους όπως η επενδυτική τραπεζική. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι οι πολιτικές καταργούν την καθοδήγηση σχετικά με το πόσες διακοπές πρέπει πραγματικά να κάνουν οι εργαζόμενοι.
4. Πόση άδεια έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι;
Φυσικά, διαφέρει ανά χώρα και κλάδο. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη προηγμένη οικονομία χωρίς εγγυημένη άδεια μετ’ αποδοχών. Άλλοι, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εργοδότες παρέχουν κάποιο ποσό. Μια έρευνα του 2021 από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν κατά μέσο όρο 11 ημέρες αμειβόμενες διακοπές μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας, συν κατά μέσο όρο επτά ημέρες ασθενείας επί πληρωμή. Μια έρευνα του 2022 από τον σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού Namely διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ με απεριόριστες ημέρες και εκείνοι με σταθερό ποσό καταλήγουν να λαμβάνουν περίπου το ίδιο ποσό ανά έτος — 11 ή 12 ημέρες. Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη διαφορά από τα αποτελέσματα του 2018, τα οποία διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν απεριόριστο PTO χρειάστηκαν 13 ημέρες ενώ εκείνοι με παραδοσιακά σχέδια χρειάστηκαν 15. Απέδωσε τις αλλαγές εν μέρει σε οικονομικούς παράγοντες και «αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια πανδημία.
5. Είναι απλώς μόδα;
Μέχρι στιγμής, η απεριόριστη άδεια είναι ακόμα σχετικά σπάνια. Μόνο το 6% περίπου των εργοδοτών το προσφέρει, σύμφωνα με έρευνα για τις παροχές εργαζομένων του 2022 από την Εταιρεία για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Πολλοί, όπως η Microsoft και το Netflix, βρίσκονται στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου ο ανταγωνισμός για τα ταλέντα μπορεί να είναι έντονος. Ωστόσο, είναι το πιο δημοφιλές αναδυόμενο όφελος μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ, με 72% υπέρ σύμφωνα με μια έκθεση της MetLife του 2019. Η ευελιξία στον χώρο εργασίας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες των εργαζομένων σε έρευνες μετά από έρευνα, καθώς η πανδημία Covid άνοιξε την πόρτα στην απομακρυσμένη και υβριδική εργασία. Οι ειδικοί HR λένε ότι αυτή η προτίμηση για ευελιξία, από την απομακρυσμένη εργασία έως την απεριόριστη PTO, είναι πιθανό να οδηγήσει τις τάσεις στα οφέλη των εργοδοτών σε όλους τους κλάδους για τα επόμενα χρόνια.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών