Η παγκόσμια κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (AD) έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ευρωπαίους να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές.
Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά σχεδόν δυόμισι φορές από το 2000 έως το 2020 σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν επίσης μια δραματική αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τα σύνολα δεδομένων του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν την καθορισμένη ημερήσια δόση (DDD) «N06A-Αντικαταθλιπτικών» που καταναλώθηκαν. Αυτή η ομάδα «περιλαμβάνει σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ενδογενών και εξωγενών καταθλίψεων», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η μέση κατανάλωση αντικαταθλιπτικών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες ήταν 30,5 DDD ανά 1.000 άτομα την ημέρα το 2000, και ανήλθε σε 75,3 DDD το 2020, καταγράφοντας αύξηση 147%.
ΕΚΠΑ: Δραματική αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνη στην Αττική
Αλλά αυτός ο συνολικός μέσος όρος κρύβει πολύ διαφορετικά σημεία εκκίνησης για τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε ορισμένες χώρες, που κυμαίνονται από 6,4 DDD στην Εσθονία έως 70,5 DDD στην Ισλανδία.
Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση με 577%, ενώ στη Γαλλία η αύξηση ήταν 38%.
Το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε κατά 304% στην Πορτογαλία, 256% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 208% στην Ισπανία και 200% στη Γερμανία την ίδια περίοδο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, ως προς την ποσοστιαία μεταβολή, καταγράφοντας αύξηση κατά 248%.
Μια πιο προσεκτική ματιά σε πέντε επιλεγμένες χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία- πάνω από 20 χρόνια δείχνει πώς ποικίλλει η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Ενώ η αύξηση είναι πολύ χαμηλή στη Γαλλία, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, εκτοξεύτηκε στην Πορτογαλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σε 14 από τις 18 χώρες, η χρήση ναρκωτικών AD υπερδιπλασιάστηκε.
Ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών;
Το 2020, η κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων AD ανά 1.000 άτομα την ημέρα κυμάνθηκε από 20 DDD στη Λετονία έως 153 DDD στην Ισλανδία. Ακολουθούν η Πορτογαλία (131 DDD), το Ηνωμένο Βασίλειο (108 DDD το 2017), η Σουηδία (105 DDD) και η Ισπανία (87 DDD).
Το 2020, η μέση χρήση σε αυτές τις 24 χώρες ήταν 68 DDD. Οι τρεις μεγαλύτερες χώρες ανά πληθυσμό, δηλαδή η Τουρκία (49 DDD), η Γαλλία (55 DDD) και η Γερμανία (62 DDD) κατέγραψαν όλες χρήση κάτω του μέσου όρου.
Στην Ελλάδα η κατανάλωση αυξήθηκε από 19 DDD σε 66DDD.
Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και της χρήσης αντικαταθλιπτικών;
Όπως γράφει το Euronews, η σύντομη απάντηση είναι όχι. Τα στοιχεία για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν υποδηλώνουν ότι όσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι τόσο λιγότερο καταναλώνουν αντικαταθλιπτικά.
Η Ισλανδία, η οποία ήταν η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο το 2020 σύμφωνα με την World Happiness Report, έχει την υψηλότερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στην Ευρώπη.
Η Σουηδία, η οποία κατέλαβε την έκτη θέση στην Έκθεση Ευτυχίας, έχει την τέταρτη υψηλότερη χρήση αντικαταθλιπτικών με 105 DDD.
Οι Φινλανδοί, που ήταν το πιο ευτυχισμένο έθνος σύμφωνα με την έκθεση, χρησιμοποίησαν 82 αντικαταθλιπτικά DDD, τα οποία κατέταξαν τη Φινλανδία στην έβδομη θέση μεταξύ 24 χωρών.
Η Λετονία που έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση με 20 ημερήσιες δόσεις κατατάχθηκε στην 34η θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας. Η Ουγγαρία που ακολουθεί τη Λετονία με 30 DDD βρέθηκε στην 43η θέση στη λίστα ευτυχίας.
Latest News
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση