![Ευρωζώνη: Σχεδόν αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/Rome-1-1.jpeg)
Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το κλίμα τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη. Ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βελτίωσή του, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον ερχομό ύφεσης εξακολουθούν να υφίστανται.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον τρέχοντα μήνα (περιλαμβάνει και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις)– υποχώρησε στις 99,7 μονάδες από το αναθεωρημένο επίπεδο των 99,8 μονάδων τον Ιανουάριο και χαμηλότερα των 100,9 μονάδων των εκτιμήσεων.
Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού της Ευρώπης
Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όμως η αισιοδοξία αυτή αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Ανά κλάδο, το κλίμα στις κατασκευές και στις υπηρεσίες, ενώ βελτιώθηκε κάπως στο λιανεμπόριο και τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων, και πολύ μακριά από τις 114,4 μονάδες του Φεβρουαρίου 2022, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αψηφώντας τους φόβους για ύφεση στο τέλος του έτους παρά το χτύπημα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η δυναμική ατονεί στο νέο έτος. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
![Eurostat : 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EUROSTAT_SCIENTIST-600x350.jpg)
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
![Ρωσία: Οι αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης – Τι δείχνει νέα έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-1-600x450.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
![Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/El-Erian.jpeg-600x348.jpg)
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της