Η μεγαλύτερη μετατροπή γραφείων σε διαμερίσματα στην ιστορία της Νέας Υόρκης θα γίνει πραγματικότητα τον επόμενο μήνα, όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί. Καθώς οι νέοι ένοικοι θα παιρνούν το κατώφλι των κατοικιών, οι υπεύθυνοι χάραξης της συγκεκριμένης πολιτικής στρέφουν την προσοχή τους στον επαναπροσδιορισμό περισσότερων εμπορικών κτιρίων.

Ηδη αυτή η νέα τάση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος στέγασης, μέσω της επανάχρησης κτηρίων γραφείων και της μετατροπής τους σε διαμερίσματα, ανεβαίνει ώρα με την ώρα. Εργολάβοι, τράπεζες και πολεοδόμοι στην αμερικανική μητρόπολη αναζητούν τρόπους για την αλλαγή χρήσης των παλαιών κτηρίων γραφείων που πλέον ερημώνουν, λόγω της εδραίωσης της εξ αποστάσεως εργασίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θεωρείται λύση στη χρόνια έλλειψη κατοικιών, σε μια πόλη που οι νέες κατασκευές αποτελούν ένα αργό και ακριβό εγχείρημα.

Νέα τάση η μετατροπή γραφείων σε κατοικίες – Προβλήματα και δυνατότητες

Οι πρώτες μετακομίσεις έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου στο One Wall Street, μετά την μετατροπή ενός πύργου γραφείων Art Deco σε μια ιδιοκτησία 566 κατοικιών γεμάτη ανέσεις.

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων, τα πρώην κεντρικά γραφεία του Irving Trust στο Μπρόντγουεϊ, που κατασκευάστηκαν το 1931, είναι τώρα γεμάτα μαρμάρινες κουζίνες και μπάνια, δάπεδα από παρκέ και —σε ένδειξη του πώς έχουν αλλάξει οι χώροι εργασίας— οικιακά γραφεία.

Ο Macklowe μίλησε πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Πέμπτης για τους εσωτερικούς χώρους και τις ανέσεις του κτιρίου, όπως ένα εστιατόριο μόνο για τους κατοίκους και μια εσωτερική πισίνα μήκους 23 μέτρων, και τα δύο με άμεση θέα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Στούντιο για… μόλις 1,1 εκατ. δολάρια

Οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται από στούντιο σε χαμηλό όροφο για 1,1 εκατομμύρια δολάρια έως ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων με βεράντα για 12,75 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση του κτιρίου προβλέπεται σε κάτι λιγότερο από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη στέγης στη Νέα Υόρκη έχει επιδεινωθεί, ενώ τα ποσοστά πληρότητας γραφείων εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Έπρεπε να βγάλουμε όλη την υποδομή από το κτίριο, όλα τα υδραυλικά, όλα τα ηλεκτρικά, όλους τους ανελκυστήρες, όλες τις σκάλες, όλα τα φρεάτια», είπε ο Macklowe.

Το κτίριο έχει τώρα «μια πολύ μοντέρνα ευαισθησία», δήλωσε ο Richard Dubrow, διευθυντής μάρκετινγκ του Macklowe. Ακόμη και οι φθηνότερες μονάδες διαθέτουν υλικά που παρουσιάζονται στα πιο ακριβά σπίτια της εταιρείας, όπως λευκό μάρμαρο Calacatta και προσαρμοσμένα ντουλάπια από τους ίδιους Ιταλούς προμηθευτές που χρησιμοποιούνται στο 432 Park Ave., στο Billionaires’ Row. «Αν αγοράσετε ένα διαμέρισμα στούντιο σε αυτό το κτίριο, θα έχετε κυριολεκτικά την ίδια κουζίνα με το ρετιρέ 95 εκατομμυρίων δολαρίων στο 432 Park Ave.», είπε ο Dubrow.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή