![Τηλεργασία: Σημείο καμπής στην αγορά ακινήτων – Γιατί αδειάζουν τα γραφεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/manhattan-skyscrapers-in-new-york-city-the-usa-JKDCTUS-scaled.jpg)
Οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις σε μια εποχή που ανθεί η τηλεργασία.
Στις αρχές του 2020, μόνο λίγοι ακαδημαϊκοί που είχαν μελετήσει την εξ αποστάσεως εργασία υποψιάζονταν ότι θα επέμενε ακόμη και μετά τη μια έκτακτη ανάγκη όπως η πανδημία. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους, με αυτόν τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο… πεζός λόγος που τα αφεντικά επιζητούν την επιστροφή στο γραφείο
Το αποτέλεσμα: Έως και 330 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν άδεια και αχρησιμοποίητα μέχρι το 2030 λόγω της υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield. Όταν προστεθούν σε άλλα 740 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρου που θα μείνει κενό από «φυσικά αίτια», το σύνολο ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο τετραγωνικά πόδια αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων την επόμενη 7ετία.
Το 2019, πριν η πανδημία βάλει φωτιά στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το εθνικό ποσοστό κενών γραφείων ήταν περίπου 12%. Αλλά μέχρι το 2030, τα ποσοστά κενών ακινήτων θα αυξηθούν σε περίπου 18%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Οι συνέπειες στη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων μιας τέτοιας αύξησης θα ήταν τεράστιες, καθώς οι διαχειριστές επαγγελματικών κτιρίων και οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονται να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα και οι τοπικές κυβερνήσεις χάνουν φόρους.
«Η σχέση μεταξύ της αύξησης της απασχόλησης και της ζήτησης γραφείου έχει σπάσει», δήλωσε ο άνθρωπος που έτρεξε την έρευνα Kevin Thorpe.
Άδεια γραφεία
Ο αγώνας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το πού θα εργαστούν εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά η υβριδική εργασία φαίνεται να κερδίζει. Αυτά είναι καλά νέα για τους εργαζόμενους που θέλουν να διατηρήσουν μερικά από τα ωράρια που απολάμβαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά όχι τόσο για τους εργοδότες που επένδυσαν πολλά χρήματα σε νέους χώρους γραφείων τα τελευταία χρόνια.
Πολλές εταιρείες, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, συνέχισαν τις προσλήψεις στα τέλη του 2020 και το 2021, και ορισμένες αύξησαν τις επενδύσεις σε νέους χώρους γραφείων σε ένα στοίχημα ότι το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό θα επέστρεφε σύντομα. Εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook σάρωσαν άδεια κτίρια γραφείων, πρώτα στο Μανχάταν και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της αίσθησης ότι τα γραφεία θα συνέχιζαν να αποτελούν βασικό συστατικό της εργασίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μερικές από τις πρώτες που υιοθέτησαν ευρέως την απομακρυσμένη εργασία, αλλά ορισμένες όπως η Apple και η Microsoft ήταν επίσης από τις πρώτες που ζήτησαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο.
Η επιμονή των εργαζομένων για τηλεργασία, καθώς και οι ολοένα και πιο νεφελώδεις οικονομικές συνθήκες για τις εταιρείες τεχνολογίας, ανάγκασαν τον κλάδο να επαναξιολογήσει και πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του νεοαποκτηθέντος χώρου. Εταιρείες όπως η Salesforce και η Meta ήταν μεταξύ των πολλών που ανακοίνωσαν σχέδια να αποχωρήσουν από γραφεία σε όλο τον κόσμο, εκτός από την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
«Η απαξίωση είναι η λέξη που εκφράζει την αγορά», είπε ο Andrew McDonald, πρόεδρος της Cushman’s, στους FT σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει «ένα σημείο καμπής» για το πώς οι εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν τους χώρους γραφείων από εδώ και στο εξής.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου